UWAGA OSZUST NA AUTOSCORT24!!!

12 Lut 2009, 16:23

Witam chce ostrzec wszystkich kto chce kupic auto i umawia sie przez internet! Ja stroaciłam w ten sposob 3000 euro! oszust mial do sprzedania wv pasat tdi z 2001 roku kontaktowal sie tylko mailami i wygladalo na to ze jest wszystko ok.Po pewnym czasie zarzadal zrobienia przelewu western union na moje nazwisko jako potwierdzenie przybycia(on mial zrobic to samo i mielismy sobie wyslac kopie)mialam odebrac te pieniadze w umowionym miejscu spotkania i dokonania tranzakcjii.Gdy pojechalam do Niemiec okazalo sie ze pieniadze podstepem wybral oszust!!!! stracilam 3000 euro.sprawe zglosilam na policje ale watpie ze odzyskam te kwote:( prosze o pomoc i kpntakt jesli ktos mial podobny problem lub o rade co moge jeszcze w tej sprawie zrobic? dziekuje
inkaei
Nowicjusz

12 Lut 2009, 16:40

chcialas kupic auto za pół darmo to zes stracił :)
nastepnym razem dotrze do Ciebie, ze za takiego paska z 2001r. tdi trzeba zapłacic 6-7k euro i ze sie nigdy nie wpłaca kasy komus na konto

jaka cena była w tym ogłoszeniu? 8)
Ostatnio edytowany przez Pawlo, 12 Lut 2009, 16:49, edytowano w sumie 1 raz
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

12 Lut 2009, 16:47

5 tys to nie jest tak malo znalazlam kilka takich ofert i moj szwagier kupil w takiej cenie!a pieniadze nie byly przesylane na konto!!!!! przekaz western uniion to przekaz imienny który wystawilam ma mojego meża i tylko on z paszportem mógł odebrac te pieniadze!!!
inkaei
Nowicjusz

12 Lut 2009, 16:50

a szwagier tez tak kupował tamte?
5k to raczej za mało na takiego paska
sa bym takiego za tyle kupił
okazji nie ma!!!

nigdy nikomu obcemu nie nalezy wplacac kasy
dziwie se wogole ludziom, ktorzy chca teraz auto z Niemiec kupowac przy takim kursie euro :(
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

12 Lut 2009, 16:53

inkaei napisał(a):...o rade co moge jeszcze w tej sprawie zrobic?

W tej sprawie możesz zrobić jedno - wyciągnąć wnioski na przyszłość. NIGDY nie wpłaca się żadnych zaliczek! Poza tym osoba, która nie chce się kontaktować inaczej niż mailowo także jest podejrzana. Chcesz kupić samochód ode mnie? (oczywiście czysto hipotetycznie, bo nie sprzedaję samochodów ;) Nie ma sprawy, podaję ci numer telefonu, adres jeśli chcesz, maila itp. Wolisz dzwonić? Dzwoń. Chcesz wysyłać maile? Nie ma sprawy. Co to za mailowe gadki? Przy kupnie samochodu!

Niestety, takie rzeczy nadal będą miały miejsce. Prawdopodobnie w tej właśnie chwili, gdzieś, ktoś siedzi przed monitorem i ogląda okazję...
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: \/\//\\/\//\

12 Lut 2009, 16:56

przez maila mozna gadac, tylko nie wpłacac nikomu kasy
ja kupilem a4 na ebay.de i gadałem z wlascicielem tylko przez maila, bo przez tel. ze szwabem to troche ciezko
dał mi adres, przyjechałem, kupilem fure i odjechałem :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Supersamochód Lexus LFA sprzedany w Krakowie
    To drugi egzemplarz supersamochodu Lexus LFA w Polsce . Pierwszy znalazł swojego entuzjastę w Poznaniu, drugi będzie jeździł w Krakowie. Uroczyste przekazanie kluczyków do samochodu, z udziałem przedstawicieli Lexus ...

12 Lut 2009, 16:57

pewnie nie wyslalabym tych pieniadzy gdyby to nie byl imienny przelew na MOJE nazwisko. z tego co slyszalam to moge sie zwrócic do western union z reklamacja dlaczego pieniadze wybral ktos inny nieupowazniony i bez dowodu torzsamosci!ale nie wiem co z tego bedzie
inkaei
Nowicjusz

11 Mar 2009, 21:38

inkaei napisał(a):pewnie nie wyslalabym tych pieniadzy gdyby to nie byl imienny przelew na MOJE nazwisko. z tego co slyszalam to moge sie zwrócic do western union z reklamacja dlaczego pieniadze wybral ktos inny nieupowazniony i bez dowodu torzsamosci!ale nie wiem co z tego bedzie

Nic nie będzie.
To stara sztuczka stosowana przez oszustów.
Do odebrania kasy z Western Union nie potrzebujesz dokumentów.
tapatik
Nowicjusz

14 Mar 2009, 11:09

Tylko pogratulowac , ile to juz sie naczytal czlowiek zeby nie wplacac zadnych pieniedzy ale naiwnosc nie zna granic . Ludzie nikt wam nie sprzeda auta za 6-7 tys euro w cenie 4-5
greyt
Początkujący

14 Mar 2009, 15:35

w western union musisz miec dowod tozsamosci z nazwiskiem osoby upowaznionej do odbioru pieniedzy!!!sprawa juz jest w toku teraz czekam na odpowiedz ze str western union ale powiedzieli ze sa duze szanse!jesli tak nie odzyskam tych pieniedzy to sprawa pojdzie na droge sadowa!wystarczy nakaz piolcji aby sprawdzic kamery w punckie gdzie zostaly wyplacone tee pieniadze (znam dokladna godz.a westeern union ma obowiazek sprawdzic w systemie miejsce odbioru) jakmyslicie mam szanse?
inkaei
Nowicjusz

15 Mar 2009, 12:38

Skoro tak, to jakim cudem oszuści pobrali kasę?
Poczytaj o nigeryjskim szwindlu - znajdziesz dużo linków w wyszukiwarce.
Życzę Ci powodzenia.
Daj znać, jak się zakończyło.
tapatik
Nowicjusz

29 Wrz 2009, 11:59

Witam !
Miałam podobną sytuację, auto znalezione na mobile.de. BMW z 2004 roku za 6 tysiecy euro
Zdjęcie

czyż nie jest piękne?Aż tak że nieprawdziwe

Pan przedstawił się w mailu jako policjant mieszkający w Billingham, który kupił auto w Niemczech gdzie miał policyjny staż, samochód jest w garażu u niego w domu. Teraz cche się go pozbyć bo w związku z tym że samochód ma kierownicę po lewej stronie źle mu się jeździ.
Na pytanie czy można podjechać obejrzeć samochód odpisuje że nie bo teraz jest we Włoszech.
Przyjedzie samolotem jak tylko prześle mu skan wpłaty na swoje nazwisko z wester union, to będzie dla niego pewność że mam pieniądze na samochód, a pieniądze odbiorę sobie w wester union w Manchesterze.
Tiiaaaaa
Z poszukiwań na necie znalazłam przypadki że WU wypłacało pieniądze osobom które znały tylko imię i nazwisko odbiorcy (bo to go tylko interesowało, reszta miała być zakryta).

Facet posłał mi też dla uspokojenia zdjęcia swój rodziny, żony i dzieci
A że wysłał swoje policyjne dokumenty wysłałam maila do policji w cleveland i zapytałam czy mogą potwierdzić jego tożsamość .

I odpisali :
I am pleased that you have contacted me prior to entering into any transfer of funds.
I can confirm that Mr Paul Lightowler is a Police Officer with the Cleveland Police. However we are aware that his identification has been obtained and is being used fraudulently. In some cases the identification Documents have been altered (to quite a high standard) to read Raul Hightowler or Peter Lightowler
Yours is the latest of numerous notifications of such activities and investigations are ongoing into these matters. Cleveland Police have made Interpol aware of these frauds and you are advised to inform your local police if you wish to do so. The people offering to sell this car are NOT PC Hightowler or Lightowler. DO NOT SEND THEM ANY MONEY or enter into any business with them.
Thank you again for your correspondence,
Regards,

Czyli że w skrócie: mogą potwierdzić że w policji pracuje Paul Lightowler a nie Raul Hightowler. Mam nie wysyłać pieniędzy pod żadnym pozorem i zgłosić sprawę na policję itd.

Zdjęcie
Zdjęcie

a to zdjęcie znalezione na niemieckiej stronie:
Zdjęcie
gosiadzika
Nowicjusz

Miejscowość: Zabrze

30 Wrz 2009, 20:14

Witam wszystkich oszukanych przez "angielskiego policjanta" --> Raul Hightowler!
Właśnie utopiłem 2.100 funtów! Dalem sie nabrać jak dziecko!
Szukam pomocy (kontaktów) w sprawie możliwości odzyskania tych pieniędzy u Western Union. Czy jest jakis cień szansy?
luca
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

25 Lis 2009, 15:26

Jednym słowem - masakra
Kingusia71
Nowicjusz

Miejscowość: P-ń

26 Lis 2009, 20:55

A może ktoś mógł by rozwinąć jak potoczyła się sprawa dalej z WesternUnion i z panem "Oszustem"?
Necmed
Nowicjusz

Miejscowość: mam wiedzieć