Uwaga Pirat

17 Lut 2008, 20:02

Masz rację.. Telewizja chce pokazac profesjonalizm współczesnej policji.. A jak jest w rzeczywistości to sami wiemy.. Przy okazji powstał w miarę innowacyjny, ciekawy program Tv przynoszący sporą popularnośc wśród oglądających..
" Śmierć zawsze wsiada z nami do samochodu, i czeka.."
Hell_Soul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chełmno / Kraków

18 Lut 2008, 02:29

MotoAlbercik napisał(a):Inną sprawą,którą ostatnio zauważam,to jest to,że policjant mówi,że kierujący otrzymuje np. 300 zł mandatu i 8 pkt karnych.A na końcu interwencji,na ekranie ukazuje się info,całkiem inne niż to,co powiedział policjant np. 200 zł i 6 pkt.Coś chyba jest nie tak....
Zdarza sie bardzio często też taka sytuacja,że kierujący nagrywany na wideorejestrator popełnia np. 3 wykroczenia,a zostaje ukarany tylko za jedno...Czy zauważyliście coś takiego?

Racja racja...jmnie także to zdziwiło...wyliczają delikwentowi: za to tyle kasy, x pkt, za to tyle i kilka pkt, a na końcu jest 300zł i 5pkt (przykład)

MotoAlbercik napisał(a):Wielu policjantów po przedstawieniu się,zadaje kierującemu pytanie "Czy zna pan powód kontroli?" lub "czy wie pan za co pana zatrzymaliśmy?".Zadawanie kierującym takich pytań jest zabronione.Ale jak to bywa w Polsce,nikt na to nie zwraca uwagi...

Co do tego to praktycznie kaze tamtejsze zatrzymanie tak się zaczyna
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

19 Lut 2008, 21:15

W tym programie często policjanci jeżdżą na autostradzie z ogromną prędkością i z dumą zatrzymują kierowców. Kierowcy nieraz zadają pytanie policjanta: Ile mam jechać na autostradzie? Policjant odpowiada: 130 km/h. Skoro droga jest szeroka i nowa, to jechali ile sobie życzyli.

W Europie można najszybciej jechać w Niemczech, gdzie nie obowiązuje ograniczenie prędkości.

Pozdro :wink:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

19 Lut 2008, 21:53

Taaa,ale w Niemczech jeżeli jest wypadek na autostradzie,to winien jest ten,który jechał szybciej...No i jakie tam są autostradyyyy.U nas tak w sumie to nie ma autostrad - są tylko wyroby autostradopodobne jak to nazwał sam minister :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Lut 2008, 23:26

Oglądałem kolejny odcinek. Była udana ucieczka kierowca Passat, który popełnił wykroczenie na skrzyżowaniu, po skrętu w prawo zawrócił, gdy zauważył policję. Ale mandat znajdzie w skrzynce pocztowej. Na koniec jeszcze było o tym, że kierowca odmawiał mandatu, a po chwili zdecydował przyjmować ten duży mandat. Ale jak to jest? Przecież on dostał karę 500 zł za prędkość, a za niezapięcie i rozmowa przez tel. kom. nic?

Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

21 Lut 2008, 00:17

Co do tej ucieszki Passatem jakoś nie widziałem tego (może akurat wtedy co do talety wyszedłem :( ) a co do tego młodego co powinien dostać 800zł i 12pkt. POlicjant zaoferował mu mandat 500zł za: przekroczenie prędkości o 53km (bodajże) - 10pkt + 500zł, niezapięte pasy 100zł + 2pkt i do tego dochodziło jeszcze rozmowa przez komórkę 100zł + 0pkt. Miało byc 800zł, dostał 500zł. A co z resztą?? Mamy jakiegoś policjanta w szeregach forumowiczów??
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

23 Lut 2008, 19:00

Witam.Czytałem posta kolegi Bryanna o ostatnim programie.Dzisiaj go sobie oglądnąłem(wczesniej nie miałem czasu) i wszystko się zgadza.Kandydat powinien otrzymać 800 zł i 12 pkt.Natomiast dostał 500 zł i 15 pkt.Zdziwony tymi sytuacjami,postanowiłem napisać maila do producenta tego programu i zapytać o co w tym wszystkm chodzi.Oto treść tego maila:
"Witam serdecznie.Jestem moderatorem jednego z większych forum motoryzacyjnego.Jak zauważyliśmy z forumowiczami,policjanci,bioracy udział w tym programie,są chyba nie dość sprawiedliwi dla piratów drogowych,a wręcz można powiedzieć są baaaardzo pobłażliwi.
Po pierwsze - obowiązkiem policjanta po zatrzymaniu samochodu do kontroli jest przedstawić się i podać przyczynę kontroli.Wielu z nich,podchodząc do zatrzymanego kierowcy,zadaje pytanie "czy zna pan powód kontroli?".Z tego co się orientuję,jest to zabronione.
Po drugie - wiele razy,policjanci mówią o innym mandacie,a wypisują inny,bądz operator programy wypisuje na ekranie głupoty.Przykład z dnia dzisiejszego(sobota 23 luty - kierowca,który jako jedyny w tym programie chciał skierować sprawę do sądu grodzkiego) - policjanci zatrzymali do kontroli pojazd,przekraczający prędkośc o 58 km/h,który jadąc samochodem rozmawiał przez komórkę oraz jechał bez zapiętych pasów bezpieczeństwa.Policjanci ukarali go tylko za przekroczenie prędkości nakładając mandat 500 zł oraz 15 pkt karnych.Z tego,co wynika z taryfikatora mandatów,zamieszczonego w czasopiśmie motoryzacyjnym "Auto Świat Extra),to kierowca ten powinien dostać mandat w wysokości 800 zł(prędkość 500 zł,pasy 100 zł,telefon 200 zł) oraz pkt 12(prędkość 10,pasy 2,za telefon pkt nie ma).
Takie sytuacje zdarzają się prawie w każdym programie.Dlatego proszę o odpisanie dlaczego tak się dzieje?A może zmniejsza się mandat 0 300 zł,a za to daje się dodatkowe 3 pkt?Nie słyszałem o tym.
Wraz z forumowiczami z całej Polski czekam na wyjaśnienie tej sytuacji.Proszę zarówno nie "wywijać się" odpowiedzią,że to policjanci nakładają mandaty i pkt karne,bo o tym wiemy.Jeżeli nie wiedzą tego operatorzy programu,to niech zapytają o to policjantów,biorących udział w programie(zazwyczaj są to ci sami).Pozdrawiam serdecznie."
Ciekaw jestem,co odpiszą.Jak tylko nadeślą odpowiedz,to zamieszczę ją na forum.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

24 Lut 2008, 22:40

Bardzo dobry pomysł z tym mailem :) ciekawe co odpiszą....o ile w ogóle odpiszą..albo będą się głupio bronić.jestem bardzo ciekawy :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Lut 2008, 17:43

Oglądałem kolejny odcinek tego programu. Kierowca, który popełnił wykroczenie na skrzyżowaniu powiedział policjantce, że bardzo dobrze jeździ. Rekordowa prędkość w Warszawie ponad 190 km/h. Było jeszcze o niedostosowaniu do sygnałów sygnalizacyjnych przez piesi, którzy spieszą na tramwaj. Ogromna prędkość TIR-a z Litwy.

Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

03 Mar 2008, 10:39

Jako że do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi na mojego maila,napisałem go ponownie.Jezeli nadal nie będą odpisywać zadzwonię do nich lub do Komendy Policji,z której byli ci panowie policjanci.Mam tylko prośbę - czy ktoś pamięta jak oni się nazywali lub z jakiej komendy byli?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

03 Mar 2008, 14:58

MotoAlbercik napisał(a):Jako że do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi na mojego maila,napisałem go ponownie.Jezeli nadal nie będą odpisywać zadzwonię do nich lub do Komendy Policji,z której byli ci panowie policjanci.Mam tylko prośbę - czy ktoś pamięta jak oni się nazywali lub z jakiej komendy byli?

Jak to pomoże, to odcinek ten był emitowany 19 lutego 2008 roku. Może przaydać się ta informacja. Ja nie pamiętam jak się nazywali ani z jakiej komendy byli. Ale często słyszę białostocka no to może i.....ale nie jestem pewny. Coś czuję, że nie odpiszą w ogóle...
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Mar 2008, 19:46

Też mi się coś tak zdaje.Ale to jeszcze nic straconego.Program leci cały czas i policjanci zapewne nadal będą popełniać te błędy.Jak będą patrzał,to napewno zwrócę na to uwage jak i na to jak się nazywają i z jakiej komendy są.Wówczas o wyjaśnienie poproszę komendanta drogówki z tej własnie komendy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Mar 2008, 20:38

No zobaczymy jak to będzie....
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Mar 2008, 18:30

Witam,

Oglądałem kolejny odcinek. Było częste niezastosowanie się do sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu włączających się bieczpiecznie do ruchu dla miejskich autobusów. Właśnie w tym miejscu policjanci zebrali ok. 40 mandatów i ok. 12 tys zł! Nieomal byłby tam wypadek przez terenowego samochodu Range Rover. Było śmiesznych tłumaczeń przez kierowców. A na końcu było niebezpieczne wyprzedzanie przez terenowego auta. Jeżeli ktoś jeszcze nie zobaczył, to niech ogląda jutro o 20:00 w piątek, w sobotę o 17:00, a w niedzielę 11:30 lub o 19:00. Miłego oglądania :)

Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

13 Mar 2008, 21:31

Ja widziałem i podobał mi się ten odcinek :) a maila z odpowiedzią jak nie było tak nie ma....
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika