23 Lut 2008, 19:00
Witam.Czytałem posta kolegi Bryanna o ostatnim programie.Dzisiaj go sobie oglądnąłem(wczesniej nie miałem czasu) i wszystko się zgadza.Kandydat powinien otrzymać 800 zł i 12 pkt.Natomiast dostał 500 zł i 15 pkt.Zdziwony tymi sytuacjami,postanowiłem napisać maila do producenta tego programu i zapytać o co w tym wszystkm chodzi.Oto treść tego maila:
"Witam serdecznie.Jestem moderatorem jednego z większych forum motoryzacyjnego.Jak zauważyliśmy z forumowiczami,policjanci,bioracy udział w tym programie,są chyba nie dość sprawiedliwi dla piratów drogowych,a wręcz można powiedzieć są baaaardzo pobłażliwi.
Po pierwsze - obowiązkiem policjanta po zatrzymaniu samochodu do kontroli jest przedstawić się i podać przyczynę kontroli.Wielu z nich,podchodząc do zatrzymanego kierowcy,zadaje pytanie "czy zna pan powód kontroli?".Z tego co się orientuję,jest to zabronione.
Po drugie - wiele razy,policjanci mówią o innym mandacie,a wypisują inny,bądz operator programy wypisuje na ekranie głupoty.Przykład z dnia dzisiejszego(sobota 23 luty - kierowca,który jako jedyny w tym programie chciał skierować sprawę do sądu grodzkiego) - policjanci zatrzymali do kontroli pojazd,przekraczający prędkośc o 58 km/h,który jadąc samochodem rozmawiał przez komórkę oraz jechał bez zapiętych pasów bezpieczeństwa.Policjanci ukarali go tylko za przekroczenie prędkości nakładając mandat 500 zł oraz 15 pkt karnych.Z tego,co wynika z taryfikatora mandatów,zamieszczonego w czasopiśmie motoryzacyjnym "Auto Świat Extra),to kierowca ten powinien dostać mandat w wysokości 800 zł(prędkość 500 zł,pasy 100 zł,telefon 200 zł) oraz pkt 12(prędkość 10,pasy 2,za telefon pkt nie ma).
Takie sytuacje zdarzają się prawie w każdym programie.Dlatego proszę o odpisanie dlaczego tak się dzieje?A może zmniejsza się mandat 0 300 zł,a za to daje się dodatkowe 3 pkt?Nie słyszałem o tym.
Wraz z forumowiczami z całej Polski czekam na wyjaśnienie tej sytuacji.Proszę zarówno nie "wywijać się" odpowiedzią,że to policjanci nakładają mandaty i pkt karne,bo o tym wiemy.Jeżeli nie wiedzą tego operatorzy programu,to niech zapytają o to policjantów,biorących udział w programie(zazwyczaj są to ci sami).Pozdrawiam serdecznie."
Ciekaw jestem,co odpiszą.Jak tylko nadeślą odpowiedz,to zamieszczę ją na forum.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...