Uwaga! Rewolucja w przepisach!

20 Lut 2009, 15:38

Uwaga! Rewolucja w przepisach
Będą wyższe mandaty dla kierowców łamiących przepisy. Jednocześnie pojawi się jednak szansa na uniknięcie punktów karnych za przekroczenie prędkości.

Na drogach pojawi się też znacznie więcej fotoradarów. To kilka punktów z nowej ustawy o ruchu drogowym, którą zatwierdził Sejm.

Za przyjęciem ustawy głosowało 219 posłów, 90 było przeciw, a 88 wstrzymało się od głosu.

Znowelizowany kodeks przewiduje podwyższone limity prędkości: na autostradzie do 140 km/h, a na dwujezdniowej drodze ekspresowej - do 120 km/h. Z drugiej strony karanie za piracką jazdę ma być bardziej dotkliwe i nieuchronne. By policja nie tonęła już w tysiącach zdjęć z fotoradarów, powstanie Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym. Centrum ma funkcjonować w ramach Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego. Będą do niego automatycznie przesyłane zarejestrowane przez fotoradary przypadki przekroczeń prędkości. Mandaty po automatycznej identyfikacji numeru rejestracyjnego trafią do właścicieli samochodu i nieważne będzie w tym przypadku, kto prowadził auto.

Jak mówił wcześniej rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego Alvin Gajadhur, dane właściciela pojazdu będą ustalane w Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców. Do właściciela będzie wysyłane zawiadomienie o przekroczeniu dozwolonej prędkości. Dodał, że obecnie kierowcy są karani mandatami karnymi, natomiast po wejściu w życie nowelizacji zostaną one zastąpione karami administracyjnymi, a to oznacza, że za wykroczenia zarejestrowane przez fotoradary nie będzie punktów karnych.

Gajadhur zaznaczył, że w noweli wysokość kary uzależniona jest od rodzaju drogi - od tego, czy jest to droga w terenie zabudowanym, poza obszarem zabudowanym, ekspresowa, czy autostrada. W terenie zabudowanym, gdzie przekroczenie dozwolonej prędkości stwarza największe zagrożenie, kary będą najwyższe.

I ostatnia nowość: osoba, która zapłaci karę w ciągu 7 dni, otrzyma bonifikatę w wysokości 20 procent. Kto będzie zwlekał i zalegał z mandatami, może czasowo stracić prawo jazdy.

Teraz ustawa trafi do Senatu.

źródło : INTERIA.PL
marcin94
Aktywny

Auto: E60 530d M-Sport
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

21 Lut 2009, 08:31

szkoda tylko ze tych drog ekspresowych i autostrad jak nie bylo tak i nie ma.. a co gorsza nie zapowiada sie nawet na zmiane tego stanu :evil:
cayman9
Początkujący

21 Lut 2009, 09:00

No niestety... Prawne ograniczenia prędkości mogą być mniejsze, niestety... największym ograniczeniem prędkości jest stan naszych dróg albo ich brak :?
ckreage

21 Lut 2009, 10:39

Dla mnie super.
Wreszcie przestali owijać w bawełnę, że chodzi im wyłącznie o kasę. Kryzys widać.
betagoo
Nowicjusz

21 Lut 2009, 12:14

Jaki kryzys? O tym kryzysie to się więcej mówi, niż jest on warty. Przynajmniej w Polsce.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lut 2009, 17:12

Mandat dla właściciela pojazdu - bez wzgledu na to kto kierował, to moim zdaniem duża niesprawiedliwość, załużmy że ktoś ma 5 dzieci i kazde ma prawo jazdy, zostawiam kluczyki w domu i pod moją nieobecność ktoś ujeżdza a ja mam za to płacić ? a może prowadzić w gospodarstwie domowym ewidencję przebiegu pojazdu. Dla dyskusja na ten temat nie ma w zasadzie końca
roszej
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Mitsubishi Lancer najbardziej niezawodnym modelem
    Mitsubishi Lancer zostało uznane przez specjalistów z firmy Warranty Direct za najbardziej niezawodny model ostatnich 15 lat. Obchodząca 15 urodziny firma poddała analizie ponad 200 tyś. aktualnych i wygasłych polis ...

21 Lut 2009, 17:47

Dishman napisał(a):Jaki kryzys? O tym kryzysie to się więcej mówi, niż jest on warty. Przynajmniej w Polsce.

Mój drogi, popatrz na zmianę wartości złotego w porównaniu do dolara i euro i zaraz bedziesz widział gdzie kryzys jest a gdzie go nie ma. Nie wierz telewizji, mysl.
A pomijając te pierdoły: fotoradarów boję się jak ognia, to jest dla mnie beszczelność, im większe ograniczenie przy radarze i im trudniej widoczne jego miejsce, tym większa. Niektóre są postawione absolutnie na złość kierowcom!! Jak ktoś na tym forum powiedział:"drogi budować, nieroby"!!
Zwiększenie limitu prędkości na trasach szybkiego ruchu mi się podoba, ale powinna być możliwość(na ciekawszych odcinkach, np.3-pasmowa autostrada)szybszej jazdy. I wtedy 140owszem może być, ale jako prędkość zalecana, a nie nakazana.
A w praktyce, gdzie ciągle sa zwężenia i ograniczenia to te ich łaskawe 10km/h więcej mogą sobie..... Bo i tak nie bedzie ich gdzie wykorzystać.
Smutne...
cubuś
Nowicjusz

Miejscowość: Mysłowice

22 Lut 2009, 12:35

roszej napisał(a):Mandat dla właściciela pojazdu - bez wzgledu na to kto kierował, to moim zdaniem duża niesprawiedliwość, załużmy że ktoś ma 5 dzieci i kazde ma prawo jazdy, zostawiam kluczyki w domu i pod moją nieobecność ktoś ujeżdza a ja mam za to płacić ? a może prowadzić w gospodarstwie domowym ewidencję przebiegu pojazdu. Dla dyskusja na ten temat nie ma w zasadzie końca

Tak, tylko, że nie może być też sytuacji, że ktoś sobie świruje i jeździ jak chce, a jak przyjdzie mandat to on nie wie kto jeździł jego autem.
Trudno, właściciel jest odpowiedzialny za swój samochód.

cubuś napisał(a):Mój drogi, popatrz na zmianę wartości złotego w porównaniu do dolara i euro i zaraz bedziesz widział gdzie kryzys jest a gdzie go nie ma. Nie wierz telewizji, mysl.

Staram się. Sądzę też, że złoty padł ofiarą spekulacji i celowego działania instytucji finansowych. Żeby osłabić naszą walutę potrzeba kilkudziesięciu mln, co dla banków w sumie nie jest dużą kwotą. Reszta obywateli patrzy jak wariuje kurs i zamiast normalnie wymieniać euro na zł, to czeka na to aż będzie 5 zł za euro, co nakręca spiralę.
Aczkolwiek to forum samochodowe, a nie finansowe :)
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Lut 2009, 17:47

brak mi słów na to wszystko co dzieje sie w tym kraju, może doczekam czasów kiedy choć trochę będzie normalnie ...
EdEk
Początkujący

Miejscowość: Wałcz

28 Lut 2009, 08:55

W rządzie wymyślają sobie kolejne przepisy - a posłowie i tak wszystko w nosie mają (immunitet) i jeżdżą ile chcą i jak chcą. To samo co na mównicy w sejmie - samowolka. Powinni być karani dyscyplinarnie i dotkliwie finansowo. Dodatkowo powinno być tak jak np. w Szwecji - wysokość mandatu uzależniona jest od dochodów.
miro_r
Nowicjusz

28 Lut 2009, 11:36

Ogólnie jak zwrócimy uwagę na stan naszych dróg i ilość poruszających się uzytkowników to wlaściwie powinniśmy poprzeć tą ustawę.Napewno dla tych co lubią szybką jazdę to jeszcze długo muszą czekać aby tak się poruszać po naszych drogach ale jak chcą poszaleć to :pozostają im Niemieckie autostraday :Popieram wprowadzenie zapisu ,że za otrzymane zdjęcia płaci właściciel pojazdu.Dlaczego,to przecież prosta odpowiedź .Tłumaczenie ,że ktoś bez naszej wiedzy jeździł naszym samochodem to wg mnie bzdura.Dobrze wiemy komu mozemy ufać i ewentualnie udostępniać nie tylko nasz pojazd ale również inne nasze dobra materialne.Udostepniając jednocześnie bierzemy na siebie odpowiedzialność i tu te przepisy mogą nam częściowo pomóc w zmiejszoej liczbie piratów drogowych ( szpanujace dzieci ujeżdżające pojazdy rodziców ) :lol:
sam naprawiam
zoraida2
Nowicjusz

Miejscowość: Oleśnica

28 Lut 2009, 11:41

roszej napisał(a):Mandat dla właściciela pojazdu - bez wzgledu na to kto kierował, to moim zdaniem duża niesprawiedliwość, załużmy że ktoś ma 5 dzieci i kazde ma prawo jazdy, zostawiam kluczyki w domu i pod moją nieobecność ktoś ujeżdza a ja mam za to płacić ? a może prowadzić w gospodarstwie domowym ewidencję przebiegu pojazdu. Dla dyskusja na ten temat nie ma w zasadzie końca

To jeśli ten ktoś ma 5 dzieci i pod jego nieobecność bez jego pozwolenia biorą sobie kluczyki, to jest żałosny. Co z niego za facet skoro dzieci nim rządzą? Bez pozwolenia to one nawet nie powinny dotknąć samochodu. A jeśli nie umiesz ich upilnować i jesteś frajer, bo cię nie słuchają, to masz problem. Płacenie mandatu przez właściciela to bardzo dobry system. Chyba wiesz kiedy ci zrobili "zdjęcie", nie? A jeśli pożyczasz komuś samochód, kto łapie mandaty i się do nich nie przyznaje, to twój wybór.
ckreage

28 Lut 2009, 12:48

Więcej fotoradarów :?: Widać kolejny rząd wie jak wyciągać pieniądze z naszych kieszeni. Choć z innej strony. Pomimo tego że należę do grupy ludzi jeżdżących z przepisami, to i tak boję się fotoradarów. Dlaczego dla czego boję się ich :?: Bo niestety nie za bardzo stać mnie na zapłacenie takiego mandatu. Największą wadą fotoradarów jest to że bardzo stresują.
Jeżeli chodzi o podwyższenie limitu prędkości na drogach ekspresowych i autostradach, to jestem jak najbardziej za. Moim jazda autostradą / drogą ekspresową z prędkością 140 / 120 km/h jest bezpieczniejsza od jazdy drogą krajową z prędkością np. 100km/h

Przepis w/g którego mandat będzie musiał zapłacić właściciel pojazdu, budzi moje wątpliwości. Istnieją przedsiębiorstwa posiadające po 50 pojazdów. Teraz takie przedsiębiorstwo będzie musiało płacić mandaty za przekroczenia prędkości dokonane przez swoich kierowców. Kierowcy jeżdżący samochodami "firmowymi" będą mogli czuć się bezkarnie :?:
Podobnie jest w przypadku samochodów zakupionych w leasingu. Samochód taki cały czas należy do leasingodawcy. Teraz w/g nowych przepisów leasingodawca będzie dostawał mandaty za przekroczenia prędkości osób które spłacają pojazdy zakupione w leasingu "na raty".

P.S. Co do kryzysu. Skąd się bierze tak drastycznie zwiększające się bezrobocie :?:
Spadek wartości waluty jest widoczny także w innych krajach należących do euro landu.
sw.piotrek
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

28 Lut 2009, 16:06

Fotoradarów jest wystarczająca ilość. Po co więcej? A jak już mają być to niech są ustawiane w sensownych miejscach, a nie za krzakiem. Potem nie jakże wielkie zdziwienie, że przychodzi mandat, przecież nie spotkaliśmy żadnego fotoradaru. Co do kary dla właściciela to jest to słuszne rozwiązanie. Właściciel jest odpowiedzialny, za samochód i to on powinien ponosić kary za jego użytkowanie. Tak samo jest w życiu. Czy za spalone mieszkanie odpowiada właściciel czy użytkownik? Właściciel. Tylko, że potem on egzekwuje od użytkownika ten błąd jakieś zadośćuczynienie.

A kryzys możemy zaobserwować głównie w USA, u nas też jest, ale w marginalnym stopniu, ale niestety pogłębia się on coraz bardziej i liczę, że nasz rząd jakoś na to zareaguje. Chociaż szukanie przez Tuska rezerwy w służbach mundurowych to chyba nie najlepszy pomysł.
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

28 Lut 2009, 18:14

wymyślili sobie ustawe głąby niech lepiej wezmą się za te drogi w mojej okolicy to są drogi że nawet jakbym chciał to i tak nierozpędzę się do stuwki poza obszarem zabudowanym bo to grozi w najlepszym przypadku utratą koła
kali2407
Nowicjusz

Miejscowość: SARNOWY K. KOŚCIERZYNY