Uwaga rower

18 Sty 2015, 23:01

To i ja wtrącę swoje 3gr.Trochę na rowerku jeżdżę i moim zdaniem obie te grupy mają w swoich szeregach beznadziejnych użytkowników dróg.Wielu rowerzystom brakuje doświadczenia i wyobraźni,o ile doświadczony kierowca nie będzie za wszelką cenę wymuszał swojego prawa pierwszeństwa na wielotonowej ciężarówce,to niektórzy rowerzyści niestety myślą że jak ma pierwszeństwo to nic mu nie grozi.Z drugiej strony kierowcy często lekceważą bezpieczeństwo rowerzystów,wyprzedzając ich prawie na styk.Ja na szczęście mieszkam w takiej okolicy gdzie jest gdzie jeździć bezpiecznie,a jak jadę po ulicy to oczy mam dookoła głowy.Dla rowerzystów brakuje mi jednego ważnego przepisu,przed wjechaniem na jezdnię(mowa o ścieżkach rowerowych)rowerzysta powinien się zatrzymać :!: :!:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

09 Lut 2015, 17:08

Trzeba uważać przy takich manewrach bo z samochodem nie jestesmy w stanie wygrac
Macieko
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Auto: Nie mam
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

03 Kwi 2015, 11:39

Zarówno część rowerzystów jak i kierowców (również motocykliści) nic nie robią sobie z zachowania bezpieczeństwa na drodze. Jesteśmy wszyscy uczestnikami ruchu i powinniśmy się na drodze wzajemnie szanować.
daarekn84
Nowicjusz

Auto: Golf IV
Silnik: 1,9 TDI
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

17 Kwi 2015, 10:49

oczywiście prawda leży jak zwykle pośrodku…niestety w grupie kierowców i rowerzystów znajdują się takie ewenementy, o których po prostu aż żal wspominać. jeszcze jako pieszy mogę mieć zastrzeżenie, że rowerzyści wręcz przeciskają się pomiędzy spacerowiczami i zamiast na ulicy to sobie po chodniku jeżdżą… jak już szanujemy, to szanujmy wszystkich
Cynober
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 05 1980
Auto: Toyota Corolla

17 Kwi 2015, 16:00

A wyścig rower vs. samochód po Krakowie?

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Baker15
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 11 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Volkswagen Golf III GT
Silnik: 1.6 101KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1996

12 Paź 2015, 13:05

Otóż to, jeżeli wzajemnie kierowcy i rowerzyści będą przestrzegać przepisów i się szanować na drodze, wypadków będzie mniej
marcin0071
Nowicjusz

Auto: Toyota Aygo

26 Paź 2015, 10:01

Tak jak piszą niektórzy - wina leży po obu stronach i prawda jest pośrodku. Zarówno jak rowerzysta nie jeden raz łamie przepisy i nie dba o swoje bezpieczeństwo tak i kierowcy samochodów są w tych przypadkach zawzięci i nie chcą odpuścić. I właśnie wtedy dochodzi do wypadków. W jednych winny jest rowerzysta, a w innych kierowca samochodu. Pytanie tylko - kto jest najbardziej poszkodowany - kierowca samochodu czy rowerzysta? rowerzysta czasem może powinien mieć większą wyobraźnię i odpuścić idiocie w samochodzie. A i sam powienien sie zastanowić, czy warto walczyć z samochodem?
Mnie, jako kierowcę samochodu najbardziej denerwuje, jak rowerzyści wjeżdżają na pasy zamiast rowery przeprowadzać. A p[olicja nic nie robi w tym kierunku. A jako rowerzystę denerwuje mnie położenie ścieżek rowerowych w niektórych miatach - ściezki są częścią chodnika i to nie raz tak są wymalowane, że na środku stoi np. latarnia...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Paź 2015, 12:25

Spotkałem się z sytuacją kiedy podczas rozpoczynania wyprzedzania rowerzysta nagle zadecydował że skręci w lewo, nadal będąc przy prawej krawędzi jezdni wyciągnął rękę i po prostu wjechał mi przed samochód, nie upewniając się co dzieje się za nim.
Na szczęście dzięki szybkiej reakcji udało się uniknąć tragedii.
Bardzo proszę rowerzystów o poruszanie się po mieście z większą rozwagą, nie tylko kierowcy powinni mieć oczy dookoła głowy!
AdamskiJan
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 25 02 1996
Przebieg/rok: 7tys. km

02 Lis 2015, 09:36

Całkowicie zgadzam się, że zarówno kierowcy, jak i rowerzyści powinni zachować szczególną ostrożność na jezdni i tym samym pomagać sobie nawzajem!
„Nigdy nie skupiaj się na sobie, nie opisuj swojej firmy czy oferowanych produktów/usług… Zawsze mów o korzyściach, które odniosą Inni ze współpracy z Tobą„
MarekWawa
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 10 2007
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.9 TDI 101 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

09 Lis 2016, 15:18

Wyobraźni i znajomości przepisów drogowych co gorsza...
kaludia
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 05 2016
Auto: Audi A4 B7

20 Lut 2017, 13:26

Temat raczej wyczerpuje zdanie, że "w obu obozach można znaleźć osoby nieodpowiedzialne" i tyle. Tak czy siak trzeba wciąz przypominać, aby szanować się nawzajem. Przykład z dziś. Jadę rowerem, chcę skręcić w lewo. Odwracam się i wystawiam rękę. Jeden samochód właśnie zabierał się za wyprzedzanie mnie, więc OK puszczam go. Drugi na mnie patrzy, widzi tą moją łapę i co robi? Puszcza, abym zjechał do osi jezdni? Nie, daje po garach byle tylko mnie wyprzedzić i nie czekać na mój manewr :D Naprawdę, szanujmy się nieco na tej jezdni :)
adambialy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 01 2008
Auto: Clio
Silnik: 1.2

26 Paź 2017, 12:31

Tak jak ktoś wcześniej powiedział: trafiają się ludzie z obydwu grup, którzy nie potrafią jeździć. Aczkolwiek, to kierowcy samochodów nie zwracają uwagi na rowery i myślą, że im wszystko wolno, a rowerzyści są mało ostrożni.
costucha
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 04 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi A4

05 Mar 2018, 13:51

Jeżdżę jednym i drugim po dużym mieście i często łapię się za głowę. Czasami jak patrzę na rowerzystów a czasami jak widzę co robią kierowcy. Jak ktoś nie potrafi jeździć albo nie ma wyobraźni to nieważne na co wsiądzie. Może iść nawet na pieszo i spowodować wypadek.
Irekom
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1994
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Passat
Silnik: 2.0 TDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005

13 Mar 2018, 14:21

od dluzszego czasu nie jezdze rowerem poza sciezkami i terenami zamknietymi (osiedlowymi, lasami, parkami itp.) poniewaz zwyczajnie sie boje. nie tego, ze ktokolwiek mnie potroci, ale ze ja strace panowanie nad rowerem. niestety, im czlowiek grubszy, tym bardziej rower zarzuca, zwracajac uwage na samochody jadace z duza szybkoscia i wyprzedzajace, najzwyczajniej nie mam przyjemnosci z utrzymywania sie ledwo na pasie bo ktos mnie wyprzedza np. 100 na godzine. i nie mowie tutaj o jezdzie poza miastem, ale o jezdzie w miescie z ograniczeniami np. do 50 na godzine. wiec no, roznie bywa, kierowcy uwazajcie, rowerzysci uwazajcie, w gruncie rzeczy wszystko czego trzeba to ostroznosci i rozumu. :)
kor45ba
Nowicjusz

26 Wrz 2019, 22:42

Ja rozumiem że kierowcy samochodów są różni ale jak widzę co wyprawiają rowerzyści to nie mieści mi się to w głowie. Ostatnio starsza pani jechała rowerem w tempie w którym ja na codzień szybciej chodze. 10 metrów przed skrzyżowaniem zapaliło się jej czerwone a ona dalej w tym samym tempie jadąc przejechała na czerwonym. Kolejna sytuacja którą spotykam codziennie latem to 2, 3 i więcej rowerów jadących obok siebie na drodze gdzie jest dosłownie zakręt za zakrętem. Podobnych sytuacji mógłbym jeszcze dużo wymieniać. Myślę że rowerzyści powinni być częściej karani za swoje nieodpowiednie zachowania na drodze bo na prawdę bardzo często stwarzają zagrożenie.
kraskeusz
Początkujący

Zdjęcia: 316