REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
To jest jakaś plaga bo ja to też obserwuję że potrafią sobie jechać obok siebie i gadają a przecież tak nie można raz że bezpieczeństwo a da że przepisy tego zabraniają. Wydaje mi się że są osoby które pewnych rzeczy nie rozumieją dopóki nie dostana jakiegoś mandatu lub nie stanie się jakaś krzywda.kraskeusz napisał(a):sytuacja którą spotykam codziennie latem to 2, 3 i więcej rowerów jadących obok siebie na drodze gdzie jest dosłownie zakręt za zakrętem
Rowerzysta powinien dzwonić przed skrzyżowaniem i tak samo upewnić się czy może przejechać przez nie bezpiecznie. Ograniczenia prędkości Z tego co wiem nie ma jest ograniczenie na ścieżkach rowerowych na których rowerzysta nie powinien poruszać się z prędkością większą niż 25 km na godzinę natomiast przy dojeżdżaniu do skrzyżowania powinien zwolnić. Rozumiem twoją sytuację Bo nie raz się spotkałem taką reakcją rowerzystów którzy przejeżdżają przez skrzyżowanie na zielonym świetle z bardzo dużą szybkością kierowca skręcając na przykład w prawo, a rowerzysta jadąc z tyłu z prawej strony z taką dużą prędkością jest praktycznie dla kierowcy niewidoczny z dużej odległości.Honda12345 napisał(a):ustępuję kilku pieszym pierwszeństwa i powoli ruszam a na ścieżkę rowerową jeszcze pędzi z lewej rowerzysta i jest oburzony, że zareagowałam za późno i był zmuszony zwolnić i lekko ominąć auto na ścieżce
Cichy77 napisał(a):Rowerzysta powinien dzwonić przed skrzyżowaniem i tak samo upewnić się czy może przejechać przez nie bezpiecznie.
Cichy77 napisał(a):Z tego co wiem nie ma jest ograniczenie na ścieżkach rowerowych na których rowerzysta nie powinien poruszać się z prędkością większą niż 25 km na godzinę natomiast przy dojeżdżaniu do skrzyżowania powinien zwolnić.
Cichy77 napisał(a):Myślę że tu przydałaby się zmiana w przepisach