Uwaga w Święta Bożego Narodzenia

24 Gru 2009, 16:27

Szanowny kierowco

Jako że zaczął się okres świąteczny,warto zastanowić się,czy warto wsiadać do auta.Oczywiście największą zmorą polskich dróg w okresach światecznych sa pijani kierowcy.Kierowco - jedziesz do kolegi,znajomych,rodziny na świąteczną imprezkę,wizytę,zastanów się,czym wrócisz do domu.zanim podejmiesz decyzję o wypiciu alkoholu,zastanów się nad tym,jak wrócisz do domu.Nawet po wypiciu jednego czy dwóch kieliszków wódki,wina,drinka czy piwa,nie warto wsiadać za kierownicę.Nie warto myśleć sobie "a,mieszkam niedaleko,jakoś dojadę,zreszta po takim czasie jak na moją tuszę to już pewnie tego alkoholu nie mam w organizmie".Nic bardziej błędnego.Bardzo często jest tak,że całą drogę się jedzie bez przeszkód,a pod samym domem dochodzi do tragedii.
warto pamiętać też o tym,że jak będziemy uczestnikami kolizji,wypadku i winnym będzie ten drugi kierowca,nawet jak to będzie bardzo oczywiste,to jak się jest po spożyciu alkoholu,to sąd uznaje współwinnym tego zajścia.I warto też pamiętać o tym,że jadąc po kieliszku,nawet bedąc w pełni świadomym całej jazdy,jadąc nawet bardzo ostrożnie,wypatrując czy na drodze nie ma policji,ktoś może do nas dobić.Wówczas wyda się,że jesteśmy po spożyciu.
Pamiętaj,że nie jesteś sam na drodze - są na niej inni,którzy chcą szczęśliwie dojechać do domu.Pamiętaj też o tym,że inni kierowcy,widząc podejrzanie zachowujące sie auto mogą zadzwonić na policję,a ta szybko się zjawi i da nam alkomat.
No i jeszcze sprawa prawa jazdy - warto się zastanowić,co będzie jak nam zabiorą prawko?Jak będziemy dojeżdżać do pracy,na zakupy itd.Oczywiście należałoby się tez zastanowić nad tym,że wsiadając po spożyciu alkoholu za kierownicę,możemy spowodować wypadek,tragiczny w skutkach.Czy chcesz mieć kogoś na sumieniu?Może to być twoja najbliższa rodzina - żona,dziecko,brat,siostra.Może to być twój znajomy.Jak wówczas będziesz się czuł,jak będziesz żył,ze świadomością,że zabiłeś najbliższą swemu sercu osobę?A zazwyczaj jest tak,że kierowca trafia ciężko ranny do szpiala,a pasażerowie giną.Później kierowca wychodzi ze szpitala i idzie.... na grób swojej najbliższej osoby.Ale żadne przeprosiny,wyrzuty sumienia i łzy nic już nie zmienią.Już będzie dla niej/dla niego za późno.
Na myslenie o tym,że mogłem wziąść taryfę,będzie za późno...
Naprawdę warto to wszystko przemyśleć,zanim zaryzykujesz i wsiądziesz za kierownice po wypiciu alkoholu.Nie ryzykuj nawet jednym kielizkiem.To prośba do ciebie od wszystkich kierowców i ich rodzin.Pomyśl sobie - jakby wyglądało twoje życie bez najbliższych ci osób?
Pamiętaj - są taksówki,którymi możesz wrócić.Bezpiecznie wrócić.

Wszystkim forumowiczom jak i kierowcom i ich rodzinom w imieniu swoim i całego zespołu forum życzę spokojnych,wesołych świąt Bożego Narodzenia,jak najmniej awarii swoich mobili oraz tego,byście byli uczestnikami świąt w przyszłym roku.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik 29 Gru 2009, 11:42, edytowano w sumie 2 razy
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Gru 2009, 19:40

Ja do tego pijanstwa dodam jeszcze brawure. Kierowcy mysla ze jak sa rozstopy i jest czarny asfalt to mozna jechac 30km wiecej jak normalne gdy slisko. Potem sa efekty jak auto na zakrecie wpadnie w poslizg.

Kierowco pamietaj. JEZELI AUTEM WPADNIESZ W POSLIZG TO PRZYDROZNE DRZEWO CIE SZYBKO PRZYCIAGNIE.
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

24 Gru 2009, 20:11

RNI napisał(a):Ja do tego pijanstwa dodam jeszcze brawure. Kierowcy mysla ze jak sa rozstopy i jest czarny asfalt to mozna jechac 30km wiecej jak normalne gdy slisko. Potem sa efekty jak auto na zakrecie wpadnie w poslizg.

Kierowco pamietaj. JEZELI AUTEM WPADNIESZ W POSLIZG TO PRZYDROZNE DRZEWO CIE SZYBKO PRZYCIAGNIE.

Święta racja.... Dodam coś jeszcze wyprzedzanie na trzeciego... No dzisiaj jak z pracy jechałem to był jakiś plagiat... 3 auta pod rząd... najpierw jeden przede mną ledwo co zdążył potem drugi ledwo co a z trzecim minąłem się na cenymetry mrugając przy tym długimi i hamując z piskiem opon...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

24 Gru 2009, 23:03

Moim zdaniem wpływ na pijanych kierowców mamy sami. Jeżeli nie wyrazimy zgody na wiezienie nas przez pijaka, to praktycznie ten problem wyeliminujemy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Gru 2009, 02:55

Dishman napisał(a):Moim zdaniem wpływ na pijanych kierowców mamy sami. Jeżeli nie wyrazimy zgody na wiezienie nas przez pijaka, to praktycznie ten problem wyeliminujemy.

I to jest właśnie to jeżeli nie wsiądziemy z kierowcą pod wpływem to już da mu coś do myślenia, że jeżeli oni nie chcą to jest coś w tym.
Pamiętajcie zawsze warto się przejść albo zamówić taxi niż później mieć na sumieniu innym.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

25 Gru 2009, 03:48

Dokładnie, to samo się tyczy wzywania policji gdy wiemy, że ktoś wsiadł po pijaku.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowe hity 2017 roku
    Za nami przełomowy dla motoryzacji rok 2017. To czas, w którym na rynku debiutuje coraz więcej modeli z napędem hybrydowym i pierwszy raz w historii widoczny jest wyraźny, spadkowy trend sprzedaży samochodów ...

25 Gru 2009, 16:45

Tragiczna Wigilia
Jak podaje interia.pl,w wigilię doszło do 69 wypadków,w których zginęo 13 osób,a 81 zostało rannych.W ręce policji trafiło 237 pijanych kierowców.
W zeszłym roku,w Wigilię było 105 wypadków.Zginęło 20 osób,a 128 było rannych.Po pijaku za kierownicę wsiadło 194 kierowców.
Główną przyczyna wypadków była brawura,nadmierna prędkość oraz wyprzedzanie na trzeciego.
Jak widać z tych danych,liczba wypadków jak i osób śmiertelnych zmniejszyła się.Ale niestety pijaków jest więcej.
Kierowcy - jak widzicie pijanego,który wskada do samochodu,to od razu dzwońcie na policję.I nie jest to donosicielstwo!Jak zadzwonicie na policję z taką informacją,to ratujecie czyjeś życie.I nie miejcie żadnych skrupułów.Tylko dzięki nam,kierowcom,możemy zmniejszyć liczbę pijaków za kierownicą.Jak widzieliście,że ktoś przyjechał samochodem np. do baru,w środku wypił piwo,czy dwa i wsiada za kierownię,to od razu dzwońcie na policję.Zwróćcie uwagę na to,jakie to jest auto(marka,kolor,osobowe,dostawcze),jakie ma numery rejestracyjne i w jakim kierunku odjechał.Te informacje są ważne dla policji,ponieważ szybko może takiego kierowcę ująć.Bardzo często zdarza się,że policja prosi o pomoc taksówkarzy albo nawet proszą o pomoc przez CB innych kierowców,że jak zobaczą takie auto,żeby dali znać.Dzwoniąc na polcję lub 112,nie musimy podawać swoich danych - dyżurny zawsze o to prosi,ale my możemy powiedzieć,że zgłaszamy to anonimowo.Kierowcy - nie dajmy zaszczuć naszego środowiska takimi psycholami jak pijani kierowcy.
No i brawura - Powiedzcie - gdzie się wam spieszy?Jak pojedziecie 100km/h zamiast 150 km/h to też dojedziecie do celu.A na dodatek spalicie mniej paliwa i będzie bezpieczniej.Po co się chwalić i udowadniać innym kierowcom,ze wasze auto jest lepsze?Przecież każdy normalny człowiek wie,że np. Mercedes jest lepszy od Poloneza.I nie trzeba tego pokazywać na drodze.
3majcie się drogi.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

25 Gru 2009, 17:26

MotoAlbercik napisał(a):Jak podaje interia.pl,w wigilię doszło do 69 wypadków

Ja sam w samą wigilię słyszałem odgłos straży i karetek ze 2-3 razy :sad:
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

26 Gru 2009, 01:59

Problem pijanych kierowców, brawurowej jazdy, przekraczania prędkości oczywiście jest poważny, w pełni się zgadzam z tym co napisaliście, ale chciałem wam zwrócić uwagę na jedną rzecz. Za pewne zauważyliście że w okresie wszystkich tzw."długich weekendów", w czasie majówki, na początku listopada, podczas świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy media zasypują nas informacjami na temat wypadków, podają ile to osób zginęło, ile było wypadków itp. Przed tego typu datami można z dużym prawdopodobieństwem przewidzieć co będzie głównym tematem Faktów czy Wiadomości. Liczby które wówczas tam padają dają do myślenia. Większość ludzi jest przez to przekonanych że tego typu dni są jakoś szczególnie makabryczne, że w Wigilię znowu zginęło tak wielu ludzi, bo ludzie jeżdżą pijani, pełno jest samochodów itp. A prawda jest taka, że wypadki dzieją się na drogach na co dzień i święta nie są w żaden sposób jakoś szczególnie wyjątkowe jeśli chodzi o wypadki na drogach. Media znalazły sobie w ten sposób ciekawy temat zastępczy, nie twierdzę że jest to złe, taki świąteczny czas być może skłania ludzi do głębszych refleksji na ten temat. Wnioski swoje opieram na podstawie ogólnodostępnych statystyk policyjnych. W całym grudniu zeszłego roku doszło do 4092 wypadków, zginęło w nim 496 osób, a 4980 zostało rannych, co oznacza że średnio w ciągu jednego dnia w grudniu doszło do 132 wypadków, 16 osób zginęło a 161 zostało rannych. W całym zeszłym roku ujawniono natomiast 168.612 przypadków jazdy na podwójnym gazie, co daje średnio 462 nietrzeźwych kierowców dziennie. A teraz spójrzcie na Wigilijne statystyki które przedstawił MotoAlbercik. Nie daje wam to do myślenia? Zjawisko to dokładniej obserwuję od 2-3 lat i prawie za każdym razem te "strasznie tragiczne" dni wg. mediów i policji, statystycznie nie odbiegają od przeciętnego dnia w danym okresie roku. A przecież w takie dni ruch na drogach krajowych (lub innych "międzymiastowych") jest znacznie większy, a to poza terenem zabudowanym najczęściej dochodzi do najtragiczniejszych wypadków. Na niektóre sprawy trzeba czasem po prostu spojrzeć szerzej.
maverick3001
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

26 Gru 2009, 13:13

Pierwszy dzień świąt
Pierwszego dnia świąt Bożego Narodzenia doszo do 49 wypadków,w których zginęło 5 osób,a 62 zostało rannych.Złapano aż 182 pijanych debilów.
Dla porównania w zeszłych roku,w ten sam dzień doszło do 47 wypadków,w których zgibneło 7 osób,a 69 zostało rannych.Złapano wówczas 144 pijanych debili.
Nie są to zadawalające dane.W tym roku na drogach mamy eleganckie warunki do jazdy - większość dróg jest suchutka,a widocznośc jest bardzo dobra.Na drogach jest zero śniegu i nie ma też ślisko.Oczywiście są drogi,na których leżyśnieg,były lekkie mgły,ale to tylko lokalnie.Tak więc można śmiało powiedzieć,że w tym roku w święta warunki na drogach są super.Aż strach pomyśleć,co by było,jakby na wszystkich drogach leżał snieg i było slisko.
Niestety,na nasze drogi ciągle wyjeżdżają de..le.Tak de..le.Są to kierowcy,którzy zachowują się jak małe dzieci i którzy nie dorośli do tego,żeby dostać prawko.Są to oczywiście pijani kierowcy.Mają oni zazwyczaj szczęście,ponieważ jak spowodują wypadek,to im zazwyczaj udaje się przeżyć,wyjść bez szwanku,a najbardziej poszkodowani są ci niewinni nic ich debilizmowi ludzie.
Kierowco - przed tobą jeszcze jeden dzień świąt - nie spowoduj,że ludzie bedą wołali na ciebie d...l.
A wbrew pozorom,policja tego roku naprawdę wzięła się do roboty i głównie zatrzymują samochody aby badać kierowców alkomatami.Ja wczoraj po 14- tej jechałem do rodziny na imprezkę i zatrzymano mnie 4 razy.Gdy wrcałem do domu po 24 -tej zatrzymano mnie 3 razy.I to na odcinku 8 km....I dodam,że jechał przepisowo.Policjant tylko do mnie podszedł(nawet nie wychodziłem z samochodu) i od razu dał mi alkomat.a drugi w międzyczasie tylko sprawdził prawko i dowód rejestrcyjny.
I oby tych policjantów i takich akcji było jak najwięcej.

[ Dodano: Nie Gru 27, 2009 13:37 ]
Drugi dzień świąt Bożego Narodzenia
Drugi dzień świąt również nie był za ciekawy.
W tym dniu zdarzyły się 62 wypadki,w których zginęło 9 osób,a 86 zostało rannych.Policja zatrzymała 249!! debili,którzy jechali po alkoholu.
Dla porównania w zeszłym roku,w drugi dzień świąt było 60 wypadków,zgineło 6 osób,a 99 było rannych.Złapano 247 pijanych debili.
W sumie w Wigilię i tegoroczne święta zdarzyło się 180 wypadków,w których zginęło 27 osób,a 229 zostało rannych.Za kierownicę siadło aż 668 pijanych debili.W zeszłym roku było to 212 wypadków,zgineły 33 osoby,a 296 było rannych.Policja zatrzymała 585 debili.
Jak widać,w tym roku,zdarzyło się o 32 wypadki mniej,zgineło o 6 osób mniej i rannych było 67 mniej niż w zeszłym roku.
To zadawalająca staystyka.Ale wszystko chyba można przypisać tylko o wiele lepszej pogodzie.Niestety,w tym roku za kierownicę siadło aż o 83 debili więcej niż w zełym roku!!!!A to już nie wygląda tak kolorowo.Jak widać,debilizm się zwiększa,a de..le nie uznają świąt.Uważam,że kary za jazdę po pijanemu powinny być o wiele ostrzejsze.A za jazdę po pijanemu i spowodowaniwe wypadku,w którym ktoś zginął powinna być kara śmierci.Może to zmniejszyłoby debilizm pijaków za kierownicą.
A trzeba jeszcze pamiętać,że tak naprawdę tegoroczne święta jeszcze się nie skończyły,ponieważ dzisiaj,w niedzielę,będzie wracała do domu chyba największa liczba samochodów.Dlatego też,policja zapowiedziała na dzisiaj o wiele więcej policjantów na drogach.I dobrze.Oby wyłapała jak najwięcej debili.
Pamiętajmy - do wypadków najczęściej dochodzi z powodu alkoholu.Ale tak samo groźnym powodem jest na drodze brawura,pośpiech i brak myślenia.Zachowajmy dzisiaj choć troszkę godności na drodze.

[ Dodano: Pon Gru 28, 2009 11:42 ]
Niedziela też nie najlepsza. :sad:
W niedzielę na polskich drogach doszło do 71 wypadków(to najwięcej w okresie świątecznym),w których zginęło 9 osób,a 109 zostało rannych(to też największa liczba z okresu świątecznego).Policja złapała 283 debili kierujących po alkoholu(to również największa liczba z tych świąt).
Tak więc jak widać,mimo,że pogoda była naprawdę sprzyjająca,niektórzy polscy kierowcy za nic mają przepisy,apele aby jeździć ostrożnie i bez brawury.A o debilach to już pisał nie będe,bo szkoda klawiatury.Mam tylko nadzieję,że dostaną surowe kary.
Mam też nadzieję,że żaden z naszych forumowiczów nie uczestniczył w żadnej kolizji ani wypadku i nie udzielił mu się debilizm pijaków i nie wsiadł za kierownicę po wypiciu alkoholu.
Pamiętajmy tez o tym,że za kilka dni znowu czeka nas długi weekend.Tak samo długi jak okres świąteczny.Za oknami napruszyło śniegu,drogi zrobiły się białe,a temperatura spadła.
Tak więc jeździjmy naprawdę ostrożnie,bez brawury i popisów.Dajmy innym dożyć nowego roku.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika