Pierwszy dzień świąt
Pierwszego dnia świąt Bożego Narodzenia doszo do 49 wypadków,w których zginęło 5 osób,a 62 zostało rannych.Złapano aż 182 pijanych debilów.
Dla porównania w zeszłych roku,w ten sam dzień doszło do 47 wypadków,w których zgibneło 7 osób,a 69 zostało rannych.Złapano wówczas 144 pijanych debili.
Nie są to zadawalające dane.W tym roku na drogach mamy eleganckie warunki do jazdy - większość dróg jest suchutka,a widocznośc jest bardzo dobra.Na drogach jest zero śniegu i nie ma też ślisko.Oczywiście są drogi,na których leżyśnieg,były lekkie mgły,ale to tylko lokalnie.Tak więc można śmiało powiedzieć,że w tym roku w święta warunki na drogach są super.Aż strach pomyśleć,co by było,jakby na wszystkich drogach leżał snieg i było slisko.
Niestety,na nasze drogi ciągle wyjeżdżają de..le.Tak de..le.Są to kierowcy,którzy zachowują się jak małe dzieci i którzy nie dorośli do tego,żeby dostać prawko.Są to oczywiście pijani kierowcy.Mają oni zazwyczaj szczęście,ponieważ jak spowodują wypadek,to im zazwyczaj udaje się przeżyć,wyjść bez szwanku,a najbardziej poszkodowani są ci niewinni nic ich debilizmowi ludzie.
Kierowco - przed tobą jeszcze jeden dzień świąt - nie spowoduj,że ludzie bedą wołali na ciebie d...l.
A wbrew pozorom,policja tego roku naprawdę wzięła się do roboty i głównie zatrzymują samochody aby badać kierowców alkomatami.Ja wczoraj po 14- tej jechałem do rodziny na imprezkę i zatrzymano mnie 4 razy.Gdy wrcałem do domu po 24 -tej zatrzymano mnie 3 razy.I to na odcinku 8 km....I dodam,że jechał przepisowo.Policjant tylko do mnie podszedł(nawet nie wychodziłem z samochodu) i od razu dał mi alkomat.a drugi w międzyczasie tylko sprawdził prawko i dowód rejestrcyjny.
I oby tych policjantów i takich akcji było jak najwięcej.
[ Dodano: Nie Gru 27, 2009 13:37 ]Drugi dzień świąt Bożego Narodzenia
Drugi dzień świąt również nie był za ciekawy.
W tym dniu zdarzyły się 62 wypadki,w których zginęło 9 osób,a 86 zostało rannych.Policja zatrzymała 249!! debili,którzy jechali po alkoholu.
Dla porównania w zeszłym roku,w drugi dzień świąt było 60 wypadków,zgineło 6 osób,a 99 było rannych.Złapano 247 pijanych debili.
W sumie w Wigilię i tegoroczne święta zdarzyło się 180 wypadków,w których zginęło 27 osób,a 229 zostało rannych.Za kierownicę siadło aż 668 pijanych debili.W zeszłym roku było to 212 wypadków,zgineły 33 osoby,a 296 było rannych.Policja zatrzymała 585 debili.
Jak widać,w tym roku,zdarzyło się o 32 wypadki mniej,zgineło o 6 osób mniej i rannych było 67 mniej niż w zeszłym roku.
To zadawalająca staystyka.Ale wszystko chyba można przypisać tylko o wiele lepszej pogodzie.Niestety,w tym roku za kierownicę siadło aż o 83 debili więcej niż w zełym roku!!!!A to już nie wygląda tak kolorowo.Jak widać,debilizm się zwiększa,a de..le nie uznają świąt.Uważam,że kary za jazdę po pijanemu powinny być o wiele ostrzejsze.A za jazdę po pijanemu i spowodowaniwe wypadku,w którym ktoś zginął powinna być kara śmierci.Może to zmniejszyłoby debilizm pijaków za kierownicą.
A trzeba jeszcze pamiętać,że tak naprawdę tegoroczne święta jeszcze się nie skończyły,ponieważ dzisiaj,w niedzielę,będzie wracała do domu chyba największa liczba samochodów.Dlatego też,policja zapowiedziała na dzisiaj o wiele więcej policjantów na drogach.I dobrze.Oby wyłapała jak najwięcej debili.
Pamiętajmy - do wypadków najczęściej dochodzi z powodu alkoholu.Ale tak samo groźnym powodem jest na drodze brawura,pośpiech i brak myślenia.Zachowajmy dzisiaj choć troszkę godności na drodze.
[ Dodano: Pon Gru 28, 2009 11:42 ]Niedziela też nie najlepsza.
W niedzielę na polskich drogach doszło do 71 wypadków(to najwięcej w okresie świątecznym),w których zginęło 9 osób,a 109 zostało rannych(to też największa liczba z okresu świątecznego).Policja złapała 283 debili kierujących po alkoholu(to również największa liczba z tych świąt).
Tak więc jak widać,mimo,że pogoda była naprawdę sprzyjająca,niektórzy polscy kierowcy za nic mają przepisy,apele aby jeździć ostrożnie i bez brawury.A o debilach to już pisał nie będe,bo szkoda klawiatury.Mam tylko nadzieję,że dostaną surowe kary.
Mam też nadzieję,że żaden z naszych forumowiczów nie uczestniczył w żadnej kolizji ani wypadku i nie udzielił mu się debilizm pijaków i nie wsiadł za kierownicę po wypiciu alkoholu.
Pamiętajmy tez o tym,że za kilka dni znowu czeka nas długi weekend.Tak samo długi jak okres świąteczny.Za oknami napruszyło śniegu,drogi zrobiły się białe,a temperatura spadła.
Tak więc jeździjmy naprawdę ostrożnie,bez brawury i popisów.Dajmy innym dożyć nowego roku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...