Używane autko z komisu - formalności

29 Sty 2009, 21:27

Witam

Niedługo kupuje używane autko z komisu. Ogólnie co potem należy zrobić raczej wiem, ale wolę się upewnić. Czy mógłby mi ktoś obeznany powiedzieć, jakie dokładnie formalności muszę załatwić potem i w jakiej (jeśli potrzeba) kolejności? Auto z polski, zarejestrowane w moim powiecie.
rogigor
Nowicjusz

30 Sty 2009, 00:09

1.W komisie dostajesz dokumenty pojazdu - Kartę Pojazdu, dowód rejestracyjny, ubezpieczenie, fakturę zakupu.
2.W Wydziale Komunikacji składasz wniosek o przerejestrowanie i dokonujesz opłat.
3.Odbierasz tego samego dnia lub następnego miękki dowód rejestracyjny i tablice (chyba, że to ta sama gmina to tablice odpadają).
4.Idziesz do ubezpieczyciela i ubezpieczasz auto.
5.Nie płacisz 2% podatku fiskusowi, bo masz fakturę, a nie umowę kupna-sprzedaży.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Sty 2009, 15:51

Ja jeszcze dodam(jeżeli nic się nie zmieniło od zeszłego roku),to nie odbierzesz samochodu z komisu,dopóki nie przyjdziesz z nowymi tablicami.
Wówczas kolejniość byłaby taka:
1.podpisujesz umowę kupna-sprzedaży
2dostajesz dowód rejestracyjny kupionego samochopdu wraz z kartą pojazdu,ubezpieczeniem OC i oczywiście umową kupna-sprzedaży(ta jest w dwóch egzemplarzach - dla ciebie i dla komisu)
3.Z umową kupna-sprzedaży i kartą pojazdu dokumentami idziesz do WK i przerejstrowujesz samochód na siebie i dostajesz miękki dowód razem z nowymi tablicami(chyba,że mieszkasz wtym samym powiacie,to tablice zostają te same,a ty dostajesz tylko nowy,miękki dowód rejestracyjny)
4.Z WK idziesz od razu do ubezpieczalni z nowym dowodem rejestracyjnym i umową i spisujesz aneks do istniejącej już umowy OC od poprzedniego właściciela - to,jeżeli chcesz korzystać z tej umowy do końca trwania jej okresu.Natomiast jeżeli chcesz się ubezpieczyć u innego ubezpieczyciela,to musisz iść do ubezpieczalni poprzednika i tam napisać rezygnację z umowy OC i zawrzeć umowę u innego ubezpieczyciela
4.Z nowymi tablicami,nowym dowodem i ubezpieczeniem idziesz do komisu i zabierasz autko
Nie możesz jechać tym samochodem bez aneksu do istniejącej polisy - jazda z nowymi numerami rejestracyjnymi i starą polisą grozi odholowaniem samochodu w razie kontroli policji - na umowie ubezpieczenia będzie inny właściciel i inny numer rejestracyjny niż w dowodzie rejestracyjnym.
Warto też przed podpisaniem umowy kupna-sprzedaży podjechać z właścicielem komisu na najbliższy komisariat celem sprawdzenia danych samochodu w bazie samochodów kradzionych.A ważne jest,żeby przed podpisaniem umowy,ponieważ jak okaże sie,że samochód jest kradziony,to policja zatrzymuje i samochód i obecnego właściciela celem wyjaśnień.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Sty 2009, 22:16

Nie spotkałem się z niemożliwością odebrania samochodu od razu z komisu po zapłacie.

Przecież nieraz ludzie jeżdżą do komisów na drugi koniec Polski.

1. Kupujesz samochód,

2. odbierasz umowę zawartą między komisem a tym który jest w dowodzie rejestracyjnym oryginał lub kopia NOTARIALNA ale z kopią dodatkowo bierzesz wpis do ewidencji komisu poświadczony za zgodność przez właściciela a jak kogoś innego to jeszcze upoważnienie do takich czynności od właściciela

3. dostajesz fakturę zakupu z komisu na Ciebie

reszta jak wyżej

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

31 Sty 2009, 12:49

Ja się z tym spotkałem kilka razy.Nawet jak w zeszłym roku kupowałem autko w komisie,to tak było.Ale ja komis miałem blisko,tak więc nie wgłebiałem się w szczegóły,czy komis może tak zrobić i czy są na to jakieś przepisy.
Ale poruszyłeś tu ciekawą sprawę,ponieważ tak jak piszesz,można mieszkać w Zakopanem,a autko kupić w komisie w Gdańsku.... :) Wówczas to,co napisałem,byłoby zupełnie bez sensu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Sty 2009, 20:34

;)
tys prowda

pozdrawiam z Zakopanego

Darek Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Za kierownicą w Dacia Jogger
    Nowa Dacia Jogger ma wszystkie cechy, których poszukują rodziny w samochodach segmentu C: zwrotność, komfort i bezpieczeństwo jazdy. Jogger jest zwrotny i łatwy w codziennym użytkowaniu. Kabina jest dobrze wyciszona ...