Używane auto do 10 tyś. zł - proszę o pomoc.

30 Kwi 2014, 17:46

Mam 17 lat, niedługo przystąpię do egzaminu na prawko, już czas rozejrzeć się za jakimś autkiem. Mój budżet to tak jak napisałem max 10 tyś. zł. Czytałem już wiele tematów na tym forum, aczkolwiek ile tematów tyle rodzajów aut, dlatego postanowiłem założyć własny temat. Co jest dla mnie ważne:

-W miarę tanie w utrzymaniu (spalanie nie przekraczające 9-10l)
-W miarę fajny wygląd (najlepiej sportowy), zależy mi, żeby auto prezentowało się fajnie z zewnątrz jak i wewnątrz.
-Bezawaryjność
-Powyżej 100 koni mechanicznych (czasami trzeba pokazać pazurki :mrgreen:)
-Jeżeli to możliwe to tanie części

Auto głównie ma mi służyć w jeździe do szkoły, czasami w jakieś dłuższe trasy.
Z tego co wyczytałem dobre opinie zgarnęła Honda Civic Vtec, Mazda 323f, Opel Astra II, BMW e36, niekiedy audi a3.
Chciałbym się dowiedzieć co z tym audi a3, czy można ją kupić w dobrym stanie za 10 tyś zł, czy raczej szanse są znikome?
W temacie motoryzacji jestem kompletnie zielony, stąd mój post.

Proszę o wasze opinie, co waszym zdaniem wg. następujących kryterii będzie najlepszym rozwiązaniem :)
sick110
Obserwowany

Auto: Nie mam

30 Kwi 2014, 20:08

Od momentu przystąpienia do egzaminu do zdania może być długa droga..
Co do samochodów. Ciężko będzie dostać w dobrym A3. Astra II też mogą być problemy, ale odradzałbym zakup takiej astry. Kolega miał i straszne problemy. Sprzedał handlarzowi, a właściwie zamienił na inny. Dobrze, że umowę od razu spisali, bo handlarz następnego dnia był u niego, jak wiechał z nią na kanał i otworzył maskę. Handlarz myślał, że robi złoty interes, oddając mu polo 3. Ale pewnie wyczyścił silnik, coś zrobił ze zgnitą podłoga i pewnie sprzedał jeleniowi, bo przy silniku z każdej śruby coś leciało.
bart1500
Początkujący

Auto: Nie mam

30 Kwi 2014, 22:07

Według mnie to najlepiej zrobisz kupując hondę civic VI z 1.4 lub 1.5 vtec fajne auto i za 10k coś fajnego już znajdziesz.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Maj 2014, 11:35

Civic VI za 10k będzie w bardzo dobrym stanie. Astra II też i auto jest generalnie okej, odpuść silnik 1.6 16v. BMW e36 w tym budżecie też będzie mega doinwestowane, można kupić 2.5, 2.8 z LPG ale znowu ubezpieczenie.. 1.6 odpuść szkoda kasy.. a3 to tak ciężko kupić, cenią się. Mazda 323f też będzie okej, gnije więc warto zakonserwować. Ode mnie Ford Focus 1.8 w benzynie. Też warto zakonserwować.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się swojego pasa!
    Jazda po wyznaczonym pasie ruchu to podstawa bezpiecznego pokonywania zakrętów. Wyjeżdżanie kierowcy poza jego pas grozi zderzeniem czołowym. Wiele osób zapomina również, że mają obowiązek trzymać się ...