Używane auto - kombi

17 Kwi 2018, 15:01

Witam,

chciałbym prosić o pomoc i trochę informacji na temat kilku autek.

Powoli przymierzam się do zmiany samochodu.
Aktualnie jeżdżę Skodą Fabią I Kombi 1.4 MPI w wersji Elegance z 2001 roku. Auto jest zagazowane.

Zastanawiam się już od dłuższego czasu nad zmianą. Przydałoby mi się coś większego i zrywniejszego.

Głównym moim faworytem jest Skoda Octavia II, lecz chcąc zostać przy gazie pozostaje mi tylko silnik 1.6 MPI. Niestety wielkiego wyboru ofert nie ma. Dodatkowo mam pewne obawy co do tej zrywności, chociaż jeśli nie odczuł bym zbyt dużego kopa w stosunku do mojej Fabii, to trudno. Jakoś bym to zaakceptował. Ważne aby auto buło sprawne.

Kolejne auta nad którymi się zastanawiałem to:

Opel Astra H
Ford Focus II
Ford Mondeo IV
Opel Vectra C
VW Passat B6

Niestety za wiele o tych autach nie wiem.

Wracając do Octavii to który silnik benzynowy byłby najmniej kłopotliwy jeśli zdecydowałbym się na jazdę bez gazu.

Co tyczy się Opli i Fordów, to który silnik byłyby najlepszy do gazu?

Passat, tutaj z gazu nici, więc ponownie moje pytanie, który silnik najmniej awaryjny.

Co do jazdy to głównie jeżdżę po mieście. Średnio dziennie robiłbym z 10-20 km. Raz na jakiś czas wchodziłaby w grę jakaś dłuższa trasa.

Mój budżet to powiedzmy 20 000 zł, w razie czego jestem w stanie dozbierać, ewentualnie wziąć jakiś kredyt.

Zależy mi aby auto było wygodne. Fabia niby kombi, ale w środku ma dość mało miejsca.

Jestem otwarty również na inne propozycje. W grę wchodzi mało awaryjne Kombi i najlepiej jak najtańsze w eksploatacji.

Pozdrawiam
lriuqs
Nowicjusz

Auto: Skoda Octavia II FL
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010