Używane kombi do 50tys

18 Wrz 2013, 05:26

Witajcie, przyszła teraz kolej na mnie, planuje zakup auta do 50 tyś. W styczniu potomek mi się rodzi i szukam auta najlepiej kombi, bo superb nawet dla dwójki wydaje mi się za mały na dłuższe wyjazdy, a co dopiero jak będzie trzeba zapakować wózek z gondolą, jeśli nie kombi to może również być liftback tak jak w nowym superbie, ale po doświadczeniach z aktualnym nie chcę kolejnej skody. Odpada E klasa i raczej bmw e61 też nie chcę, Jedyne co mi przychodzi na myśl to A6 C6. Posiada ktoś z was C6 i może coś o tym aucie powiedzieć lub ma porównanie do e60/e61?Jestem otwarty na auta japońskie, francuzów i fiatów nie chcę. Ostatnio przez chwilę napalałem się na Sharana ale jednak darowałem sobie. Jaki silnik benzynowy polecacie w A6 C6?
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

18 Wrz 2013, 14:58

a może Volvo V70? Coś jak w tym ogłoszeniu http://www.auto-scan.pl/szczegoly.php?id_ogloszenia=456
Sam się zastanawiałem nad talkim ale za duży był dla mnie, wybrałem V50 bo jeszcze nie ma potrzeby z wózkiem jeździć :D
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

18 Wrz 2013, 15:07

Ciekawe auto, nie brałem pod uwagę choć zawsze podobało mi się V70 poprzedniej wersji. Widzę że masz Volvo, jak z awaryjnością? W tej kwocie na allegro same 2.0D a to dla mnie trochę mało..
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

18 Wrz 2013, 15:29

Niech Ci notowania Volv na rynku odpowiedzą, takie V70 nowe przynajmniej 150 000 zł a używane w cenie równoletniego francuza czy niemca które kosztowały ~80 000 zł? coś z nimi musi być nie tak skoro tracą na wartości dwa razy szybciej.
JDM
Początkujący

Prawo jazdy: 27 06 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Lexus
Typ: Sedan/Limuzyna

18 Wrz 2013, 15:43

Mondeo Mk4, Insignia, Laguna 3
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Wrz 2013, 15:48

Nie spojrzałem w sumie pod tym względem, ogólnie nie przykładam większej wagi do rocznika auta, ma pojeździć przynajmniej 2 lata i nie tracić dużo na wartości, ma to być auto do czasu aż nie będzie potrzebny wielki bagażnik, potem planuję bmw f10 gt. Narzeczonej podoba się hyundai i40 ale jak pomyślę ile to straci na wartości to się odechciewa, no i nie mam przekonania do tej marki. Jeszcze avensis i accord mi chodzi po głowie. Zależy mi na aucie które za ~2lata nie straci zbytnio na wartości i będzie w miarę bezawaryjne, nastawiam się na benzynę. Może wypowie się ktoś na temat audi a6 c6? oprócz 2.0tdi..
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak dzięki oponom zmniejszyć hałas w samochodzie?
    Hałas w przypadku ogumienia spowodowany jest przez tarcie oraz częstotliwość drgania opony i powietrza w niej. Zewnętrzny hałas toczenia jest parametrem szczególnym, ponieważ decybel (dB) jest jednostką logarytmiczną ...

18 Wrz 2013, 15:50

Skoro zależy Ci na małej utracie wartości to najlepiej francuza albo japońca, tyle, że jeśli zależy ci na bezawaryjności to zostają tylko japońce.
JDM
Początkujący

18 Wrz 2013, 15:51

Francus przez 2 lata mało straci na wartości? myśłalem ze niemieckie trzymają cenę..
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

18 Wrz 2013, 15:55

Taaa, szczególnie biorąc pod uwagę, że takie Audi A6 przez 3 lata traci 2/3 swojej wartości a np. P508 albo Honda Accord 1/3, tu nie trzeba myśleć, tu trzeba ogarniać liczby na poziomie podstawowym.
Proponuję spojrzeć na ceny nowych Audi a nowych francuzów czy japończyków a później na ceny krajowych 3 latków, różnica na niekorzyść niemieckich premium jest ogromna, dalej są droższe ale o 20% a w salonie były o 50-70% droższe.
Tyle, że z francuzami różnice bywa, teraz 1.6 THP ma problemy, Laguna II też dopiero po paru latach okazało się jakim jest parchem, kupujesz Japońca - masz pewność co do niezawodności.
Pierwsze przykłady z brzegu:
[link do oferty na Allegro wygasł] nowa 90 000 zł, 3 latek 48 000 zł.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] nowy 80 000 zł, 2 latek 60 000 zł.
A teraz Audi [link do oferty na Allegro wygasł] nowe 170 000 zł, 3 latek 70 000 zł.
Wszystkie krajowe z pełną historią, bo sprowadzonych puzzli zakładam, że nie bierzesz pod uwagę.
Polecam Japońca, nie wiem czemu francuzy tak mocno trzymają cenę ale wiem dlaczego japońce są znacznie lepiej oceniane przez rynek niż niemieckie- są świetnej jakości, może plasitki nie prima sort ale mechanika i elektronika jest dopracowana do perfekcji.
Najlepszy byłby Accord albo Lex IS ale ten pierwszy w VIII generacji jest nieosiągalny w tej cenie a LEx nie miał takiej wersji w drugiej generacji IS.
Ostatnio edytowany przez JDM 18 Wrz 2013, 16:08, edytowano w sumie 2 razy
JDM
Początkujący

18 Wrz 2013, 16:05

Ale wiadomo czemu Audi tak straciło. Przecież 2.0 TDI to porażka
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Wrz 2013, 16:07

Tylko że ja nie kupuję nowego auta tylko kilkuletnie które najgorszą stratę wartości ma już za sobą. Mogę kupić 3 letniego francuza, i np. 6letnie audi, które auto więcej straci? myślę ze francuz.. Z japońcami nie mialem nigdy nic wspólnego oprócz accorda z 2006. Szwagier kupił bmw e61 i ładnie mówiąc stwierdził że accord był "słaby" :)

Z puzzli to mam wrażenie że składany był mój superb który jest u mnie od nowości ale to nie temat na tą żałosną skodę..

Co do kwoty to nie ograniczam się do 50tys, accord mnie kusi a o lexusie nie mam żadnych opinii ani od znajomych ani od nikogo z rodziny bo to raczej rzadkie auta. Mozna powiedzieć że zamknę swój wybór pomiędzy a6c6 a accordem. O A6 nikt się nie wypowiedział to może o accordzie? Benzyna 200ps+

Wiem że łatwo jest zarejestrować się na forum konkretnych aut ale wiadomo, każdy chwali swoje.. na forum fiata doradzaliby mi jakąś cromę i wmawiali że lepszego auta nie ma, na forum hyundaia to samo..
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

18 Wrz 2013, 19:49

dominik89 - nie będę tu wchodził w potyczkę słowną z kolega z którym już chyba mało kto się zadaje na tym forum. Trochę jak zwylke fantazja góruje nad zdrowym rozsądniem. Nie mam zamiaru się tytaj sprzeczać, chcę pomóc, wnioski wyciągniesz sam. Wracając do pytań, awaryjność - wątpię że w samochodzie 4-5 letnim będziesz miał jakieś ponadplanowe wydatki (wiadomo wszystko zależy od stanu i przebiegu samochodu), jeśli wszystkie wymiany robi się na czas to nie bedzie problemu. Mam samochód 15mcy i 29kkm przejechane bez jakiejkolwiek niemiłej niespodzianki. O korozji możesz zapomnieć w tym samochodzie, zawieszenie badzo solidne i komfortowe, jeśli chodzi o silnki to polecam diesla 2,4 d5, silnik wytrzymały i mocny.
- generalnie ceny części\serwisu nie są wyższe niż w markach niemieckich, ASO jak w każdej marce ma ceny z kosmosu ale na szczęście jest sporo niezależnych i polecanych serwisów. Dodatkowo ASO ma różne atrakcyjne oferty jak np, aktualna - wymiana rozrządu za 900zł, co najmniej dwa razy w roku robią serwisową akcję promocyjną jak np. przegląd wiosenny, przegląd klimy, wgranie języka PL i inne.
Tak dla porównania powiem Ci taką ciekawostkę, czesto podróżuję i ostatnio miałem okazję jechać taksówkami nową skodą superb w kombi i V70III, w środku - tylna kanapa bardzo podobne, mają podobne rozwiązania nawiewów itp. jednak komfort podróży, przestrzeń jest na plus Vki.

Jeśli potrzbujesz bardziej szczegółowych informacji odnośnie V70III to zapraszam na volvoforum.pl
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

18 Wrz 2013, 20:12

Jeśli Skoda Ci się nie podoba to Audi to to samo tyle, że z lepszymi plastikami ;)
I bez przesady, że Superb to małe auto - dziecko tyle nie potrzebuje miejsca, żeby szukać wielkiego vana lub 5m auta. Ja za młodu byłem wożony Fiatem 125p i jakoś wyrosłem :D
a co do i40 to nie wiem czy do 50tys. udałoby Ci się kupić ale spadek wartości jest podobny to japońców i niemców jeśli uwzględnimy cenę wyjściową
JDMa nie słuchaj, bo on nie raz pokazał swoją głupotę na tym forum
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

18 Wrz 2013, 20:58

Co jest głupiego w jego wyliczeniach? co do utraty wartości to ma rację.
Audi traci więcej niż francuz czy japoniec i to jest fakt niepodważalny który łatwo sprawdzić, można się łudzić, że tak nie jest bo Audi używane jest dalej droższe ale to zwykłe zakłamywanie rzeczywistości bo utrata wartości liczy się od ceny wyjściowej.
Obrazowo to Audi A6 2.0 TDI przez 5 lat traci na wartości więcej niż Toyota Avensis czy rzeczone 508 przez 20 lat.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Wrz 2013, 21:02

co do głupoty to była aluzja do hasełek "kup japońca to będziesz jeździł bezawaryjnie"
co do wyliczeń to wiele zależy od modelu i ceny wyjściowej w salonie więc tutaj się nie wgłębiałem ale jak mamy założony budżet to od tej kwoty powinniśmy liczyć spadek wartości a nie od tej w salonie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010