Używanie autko w granicach 15-20 tys :]

20 Sty 2014, 12:30

Witam wszystkich użytkowników motoryzacji, jak w temacie szukam mojego pierwszego auta, aktualnie jeżdze autem taty renault megane I 2000r i powiem ze w miare mi sie nim jezdzi ale troche kasy uzbierałem i pasuje wkoncu cos własnego kupić. Na wstepie powiem ze w sumie nie znam sie na autach, ech ale szukam auta przede wszystkim żeby miało fajny wygląd wiem ze to kwestia gustu jak z kobietami jednemu sie podobają takie drugiemu takie :) no ale mam 26 lat i chce żeby jakos wyglądało, statystycznie w miare mało awaryjne, wiem to samochody ale lepsze niz np. alfa romeo czy renault laguna podobno troche częściej sie psują, jeżdzę do pracy od poniedziałku do soboty, srednio w jedna strone mam 6 km to pewnie prędzej benzna ? srednio w miesiącu robie ok 300-400 km czasami troche wiecej. ale co mnie interseuje to:

- w miare ładny wyglad
- sredniej wielkosci auto moze być troche wieksze hatchback, sedan/limuzyna tylko nie kombi
- raczej benzyna, 1,6 ( do pracy mam 6 km w jedna strone to dla disla to mordęga ) mysle wystarczy ale żeby też nie był mułem, ale też żeby nie zżerało za dużo paliwa
- srednio mało awaryjny
- rocznik ok 2004
- w miare dobry układ jezdny, przestronny hm...

to moje propozyjce ale rozwazam równiej inne prosze o opinie :)

opel astra III
seat leon
seat ibiza
seat toledo
peugeot 207, 307, 407 (w 407 kombi wyjątkowo mi sie podoba)
mazda 3
opel vectra (tylko tu przeawznie widze 2.2 silnik )
moze jaks honda np. civic
audi a3, a4 ale za taką cene to raczej nie kupie dobrego auta i na pewnie nie taki rocznik

prosze o wypowiedzenie sie które z tych aut było by najlesze ale tez prosze o inne propozycje :) pozdrawiam
sliwken
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 08 2008
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: renault megane I
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

20 Sty 2014, 12:47

Przy tak malych przebiegach tylko i wylacznie benzyna. LPG tez bez sensu bo zwociloby sie dopiero po kilku latach.

Z podanych przez Ciebie rozwazalbym astre III i mazde 3. Wiekszosc rynku to auta sprowadzone wiec przy zakupie trzeba mocno uwazac.

Seaty odpadaja bo to konstrukcje z konca lat 90 (na leona/toledo z 2005 czy ibize 2008 funduszy nie wystarczy), vectra to bardzo duze auto - wiec sporo wiecej spali, a pytanie czy potrzebujesz duzy samochod.

Od siebie dorzuce focusa mk2 - tu tez trzeba uwazac przy zakupie na auta poflotowe;
fiat grande punto - najlatwiej bedzie znalezc cos zadbanego, ale niekoniecznie Ci sie spodoba i moze jeszcze meganke 2, ta z kolei mi sie bardzo nie podoba.

Na temat peugeotow sie nie wypowiadam bo nie mialem blizszej stycznosci
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

20 Sty 2014, 13:08

Hej,
ze swojej strony mogę polecić Mitsubishi Galant
Silnik co prawda 2.0 ale łatwo daje się zagazować, choć gaz w takim aucie... :D
Poniżej link:
[link do Tablica wygasł]
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2007

20 Sty 2014, 13:22

dzieki kolego za wypowiedz, myslałem ze leona czy ibize z 2004 czy 2005 to kupi do 20 tys. ech
w sumie ten opel astra III a jaki silnik naj lepszy? czy obojetnie jaki ? a rocznikowo opel za 17-18 tys jaki kupi?
sliwken
Nowicjusz

20 Sty 2014, 14:12

nie szukam w komisach bo tam raczej nic dobrago nie znajde, raczej ogłoszenia prywatne na allegro co?
np. taki seat ibiza opłaca sie nie za tanio
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tylko ze nie opłacony
mazda 3
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tylko ryśnięty bok ile by mogła kosztować naprawa ? 1000 pln
opel astra III
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tylko nie wiem czy nie za duży silnik i czy w miare bez awaryjny i nie za dużo bedzie palił
albo taka astra
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] troche drogawa

a co myslicie na temat toyoty coroli
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] dobre autko ?
sliwken
Nowicjusz

20 Sty 2014, 14:19

Co do Mazdy- jeśli "tylko" bok przetarty, to czemu nie ma zdjęć;]
ps. to z przodu i ledwie widocznym bokiem się nie liczy.
Cena ryśniętego doku to tylko >=1000zł
Corollą jeździłem, strasznie wolne auto z 1.4, choć spalanie
(!! rekord mój to 5,8L wg komputera!! ) zazwyczaj 7-8L w trybie miasto - trasa (70/30)
Astra fajna ( w pracy jeździłem) choć dość specyficzna ( trzeba lubić opla)
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gołoledź i ślizgawica – trudne warunki jazdy
    Gołoledź powstaje, gdy deszcz lub mżawka opada na podłoże o temperaturze niższej od zera. Spadające kropelki rozpływają się i zamarzają w postaci gładkiej, równej, przezroczystej warstwy lodu pokrywającej podłoże. ...

20 Sty 2014, 14:40

Piszesz ze tylko ogloszenia prywatne a linkujesz tylko ogloszenia handlarzy...
Te sa zazwyczaj tansze, ale z czegos to wynika, jesli dodasz ze handlarz musi swoje zarobic to tym bardziej powinno to Ci dac do myslenia.

Ibiza to bardzo ciasne auto i dosc stara konstrukcja.
Astre III kupisz z poczatku produkcji czyli max 2005 rocznik, silniki benzynowe nie powinny dostarczyc nieprzyjemnych niespodzianek (1,6 czy 1,8), ale swoje lubia lyknac.
Astra prawda ze specyficzna (szczegolnie kierunkowskazy), ale bardzo porzadny samochod.

Jesli jedynym powodem takiej ceny jest ten bok to warto sie zastanowic
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

20 Sty 2014, 15:09

dzieki za opinie, myslałem ze te auta są nie od handlarzy bo jest tylko jedno auto, a nie tak jak w komisie obok robionego zdjecia auta, pełno innych aut:)
sliwken
Nowicjusz