Używany samochód 12/14tyś diesel coupe/sedan

20 Lis 2017, 10:31

Witam. W ostatnim czasie zamierzam sprzedać swoją lagune II 1.8 120KM B+G z przebiegiem 240km w wersji initiale Paris(najbogatsza).

I zaczynam się już rozglądać za czymś innym. Nie mówię, że laguna jest jakaś zła bo wbrew opiniom to jeśli chodzi o silnik to super jest czasami któryś mechanizm szyby był wymieniony tylko.

Szukam czegoś młodszego od mojej laguny.
Sedan/Hatchback albo Coupe.
Jazda samochodem obejmuje droge do pracy, na zakupy, na uczelnie(200km w jeden weekend), oraz wyjazdy w rózne miejsca oddalone od mojej miejscowości zamieszkania. Był miesiąc gdzie robiłem nawet 2tyś km a był taki, że tylko 1000km albo 500km.
Ale zasada jest jedna, w miesiacu 3/5 razy jestem na trasie S8/A1.
Uznałem, że diesel lepiej będzie się sprawował na takie trasy niż b+g.
Tutaj i tak tankuje gaz i benzynę.

Laguna 2 przyzwyczaiła mnie do dobrej wygody, dużej ilości elektroniki włącznie z czujnikami zmierzchu parkowania, wycieraczek, podgrzewanych lusterek foteli, no i nagłośnienia Cabase które jest mega.

Teraz mógłbym troszkę zrezygnować z pewnych rzeczy wygody na korzyść czegoś innego.
Wymagania:
- komputer pokładowy który pokazuje spalanie, błędy, otwarte drzwi ale też i stacje radia, fajnie gdyby była kierownica multimedialna oraz dedykowane radio typu JBL albo Bose
- elektryczne szyby
- czujnik parkowania(tył)
- mogą być ksenony ale nie muszą
- sedan/hatchback coupe
- dynamiczny wygląd, żeby nie wyglądał jak Audi A2 na przykład
- elektryczne lusterka(dobrze by były gdyby podgrzewane fajna opcja)
- klimatyzacja automatyczna
- może być dobry welur albo półskóra

Moje typy to:
1. Opel Astra H 125/150KM czyli 1,9CDTI - widziałem ceny 11-14tyś
2. Saab II 1,9TDI 9-13tyś
3. Peugeot 407 2,0HDI 9-14tyś
4. Audi A4 B6 1.9tdi
5. Mazda 6 ale tutaj diesli nie znam no i ta korozja
6. Opel Vectra C

Chciałbym wejść troszkę wyżej po prostu w coś nowszego, coś co posłuży mi na najbliższe 3 lata aż do momentu skończenia studiów.
I uznałem że lepiej jest teraz sprzedać bo ceny lagun będą spadać pewnie jeszcze.

Główni faworyci: Vectra C Astra H i Saab bo na prawdę mi się podoba w tym wszystko do tego dobre jednostki z tego co czytałem diesla.
Peugeot 407 - niby fajnie ale boje się, że ta elektronika w nim siada bo to zależy jaki egzemplarz się trafi.
Po swoją lagune 2 lata temu do Warszawy(250km ode mnie) aż pojechałem i kupiłem od prywatnej osoby która miała na wszystko paragony itp. I wtedy dałem 8,9tyś zł.
Exilled
Początkujący

Zdjęcia: 4
Auto: Citroen Xsara
Silnik: 1.8 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

20 Lis 2017, 19:19

Exilled napisał(a):Uznałem, że diesel lepiej będzie się sprawował na takie trasy niż b+g.

A myślałeś o możliwych kosztach przy zakupie starego diesla, który już swoje 400kkm przejechał? IMO kupno tak starego diesla to głupie wyjście.

Exilled napisał(a):1. Opel Astra H 125/150KM czyli 1,9CDTI - widziałem ceny 11-14tyś
2. Saab II 1,9TDI 9-13tyś

Nie "tdi" a "tid"
saab na pewno nie za taką kasę, wolę też nie wiedzieć w jakim stanie jest astra za 11k.
BTW to obydwa auta mają ten sam silnik (vectra zresztą też) czyli 1.9jtd od fiata.

Exilled napisał(a):3. Peugeot 407 2,0HDI 9-14tyś

Gdzieś przy górnej granicy budżetu może być.

Exilled napisał(a):4. Audi A4 B6 1.9tdi

Powodzenia w przedzieraniu się w tym szrocie na rynku.

Exilled napisał(a):5. Mazda 6 ale tutaj diesli nie znam no i ta korozja

Diesle nieudane i korozja

Exilled napisał(a):6. Opel Vectra C

W miarę spoko

Focus 2, Octavia
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Lis 2017, 13:41

No Peugeot 407 fajna sprawa, ale boję się o elektronikę. Jeśli była by lepsza np niż w laguna 2 to już duży plus.

Vectra C ale interesowała by mnie wersja GTS jakoś lepiej sie prezentuje prawda?
O Audi A4 B6 słyszałem właśnie, że masa szrotów jest wystawiona i ciężko wyrwać coś dobrego.
A może A3 po lifcie, ale wyposażenie raczej ubogie prawda?
Exilled
Początkujący

22 Lis 2017, 10:04

A golf V?
Exilled
Początkujący

22 Lis 2017, 15:18

A4 B6 faktycznie będzie bardzo ciężko dostać w dobrym stanie, ewentualnie zwykłe 2.0 które lubi pić olej,a le wielu osobom ta usterka nie przeszkadza. Nie widzę sensu aby przepłacać, za 14k możesz dostać ładną Vectre C 1.8 GTS, nie jest to demon prędkości, ale za to duży komfort i niska awaryjność.
SpaCar
Początkujący

Auto: Peugeot 407
Silnik: 2.0 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi

03 Gru 2017, 23:49

A za ile mogę dostać fajnego już Passata B5 FL ? Czy za 10tyś dało by radę w Seadnie albo Combi?
Exilled
Początkujący

04 Gru 2017, 09:28

Da radę
dzida