Używany samochód do 20-25tyś.

05 Paź 2010, 17:17

Witam.
Przymierzam się do zakupu nowego samochodu, gdyż moja nexia już się rozpada ... Od razu muszę zaznaczyć iż na samochodach się kompletnie nie znam. Chciałbym aby mój nowy nabytek :
palił w rozsądnej ilości, tzn. najlepiej gdyby to było coś koło 5-6l ...
w razie możliwości jak najmniej awaryjny ( ale to chyba oczywiste )
Części nie za drogie..
Patrzyłem po motoallegro, na ulicy się rozglądałem, i znalazłem parę autek, lecz nie za dużo o nich wiem i podejrzewam że na niektóre z nich potrzeba by było więcej pieniędzy.

Nie lubię kombi, ale jedno mi się spodobało - Ford Mondeo Mk3 ale nie wiem czy udałoby mi się zakupić owe auto w tej cenie ...
BMW e39 320d - tutaj to z tego co widziałem na allegro to ciężko z rocznikiem .. tzn. najczęściej to takie 9-10 letnie widziałem a wydaje mi się że z takim rocznikiem to wiążą się już dodatkowe opłaty ( po prostu części do wymiany)
Audi A3 - no o nim nie wiele wiem, bo prawie w ogóle nie sprawdzałem ( po prostu podoba mi się z wyglądu )
Skoda Octavia ( przeczytałem parę pozytywnych komentarzy nt. tego auta, ale osobiście nic o nie wiem )

W sumie to tyle jak na ten moment, może gdybym się dłużej zastanowił to bym sobie przypomniał więcej modeli aut ale myślę że to i tak bez znaczenia, bo zapewne dojdzie do tego że i tak nie kupię żadnego z tych aut tylko jakiś inne
A, i właśnie bo bym zapomniał, Deska rozdzielcza - nie wiem jak to opisać, ale strasznie mnie odrzuca deska z tj. starszych aut ( np. taka jak jest w Mondeo Mk2 ), przyznam że to może dość szczegół jest ale strasznie mi to przeszkadza. Zależało by mi na desce dość nowoczesnej, nie wiem jak to opisać ...
Ale myślę że zrozumiecie mnie gdy porównacie sobie deskę z Mondeo Mk2 a Mk3 - albo Mk2 z e39 320d ( w Mk2 jest po prostu jednolicie - tak starawo , za to w Mk3,e39 są już jakieś elementy srebrne, drewniane co wg. mnie nadaję charakter )
Przepraszam jeśli trochę namieszałem ... Ale w razie czegoś niezrozumiałego proszę pisać, odpowiem na każde pytanie
Oczywiście, im taniej wyjdzie mnie to auto to tym lepiej :)

Pozdrawiam
WzMz
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

05 Paź 2010, 21:48

Rocznikiem się nie jeździ, BMW to nie Fiat. Oczywiście należy też wybrać odpowiedni egzemplarz. W ogóle E39 to piątka, a Ty piszesz E39 320d... zdecyduj się o jaki model Ci chodzi. 320d to trójka, a E39 to piątka. Ogólnie to bierzesz pod uwagę trzy klasy aut, zastanów się, co jest dla Ciebie priorytetem. W tym budżecie kupisz już jakieś E46 po lifcie 320d z początku produkcji, czyli będzie to auto około 8 letnie. Po prostu poszukaj takiego za 27tys i starguj na 25.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

05 Paź 2010, 22:18

Strasznie przepraszam za pomyłkę, miałem na myśli E39 520d .....
WzMz
Nowicjusz

06 Paź 2010, 00:26

w tej kwocie możesz kupić w miarę młodego golfa, Focus też nie byłby głupim wyborem. bardzo fajne auto, wyjątkowo mało awaryjne i spalanie też rozsądne, no i miałbyś dość młode auto a nie 9 letnie.
ens
Początkujący

Auto: Audi TT 1.8T 259KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Zatrzymać się i zwolnic to nie to samo!
    Często można zaobserwować sytuacje, gdy kierowcy zamiast całkowicie zatrzymać pojazd - np. przed znakiem stop czy przy zielonej strzałce do skrętu w prawo – jedynie redukują prędkość. Grozi to kolizją, policja może ...