Używany samochód do 70 tys. zł

31 Sty 2012, 20:15

Witam!
Jak w temacie... niedługo planuję zakup autka i za bardzo nie wiem na co się zdecydować i za czym rozglądać. Szukam czegoś w rodzaju limuzyny, aczkolwiek niewielkie SUVy też biorę pod uwagę. Auto ma być przede wszystkim wygodne, w miarę "tanie" w eksploatacji i posiadać przebieg max 100 tys. km. Co do rodzaju paliwa - no właśnie tutaj sam nie wiem. Zawsze jeździłem dieslem, ale patrząc na dzisiejsze ceny ropy i koszty napraw nowoczesnych diesli rozważam także opcję PB + LPG.
Poniekąd robiłem już rozeznanie i zastanawiałem się nad tymi modelami:
1) Audi A6 C6 2.7 TDI - niestety w tym przedziale cenowym te auta mają tak duże przebiegi, że raczej ten pomysł odpada.
2) Toyota Rav 4 III 2.2 D-CAT - fajne autko, ale obawiam się, że może być trochę małe w środku i niekoniecznie dawać wystarczającą ilość komfortu.
3) Toyota Camry VI - i ten samochód najbardziej mnie przekonuje, bo za tę cenę można kupić auto młode i to z bardzo niskim przebiegiem. A najważniejsze jest to, że Camry to jak wiadomo samochód oferujący genialną wręcz wygodę podróżowania. Natomiast nie mogę znaleźć zbyt wielu informacji dotyczących awaryjności i kosztów eksploatacji tego samochodu dlatego bardzo bym prosił o jakieś informacje na ten temat.

To są moje 3 typy nad którymi się zastanawiałem. Bardzo proszę o jakieś inne propozycje i pomysły.
P.S. Dodam tylko, że BMW z góry odpada :-)
Goły
Nowicjusz

31 Sty 2012, 20:48

Wydaje mi się, że będzie ciężko ze znalezieniem częsci do Camry w Poslce, a i ceny mogą być wysolkie. W końcu samochod nie był oferowany w Polsce, ale najlepiej zrobisz, gdy spytasz się o to na forum Toyoty ;)
Podobnym samochodem do camry jest również Honda Legend
http://honda.pl/pl/samochody/kup-honde/ ... owo-p.html
Z tego co słyszałem świetny i wygodny samochód, ale nigdy nie miałem okazji się nim przejechać ;)

W tej kwocie znajdziesz również genialne Lexusy GS (http://www.uzywane.lexus-polska.pl/poka ... /697059633 ), ale nie wiem czy nie koliduje to z "tanią eksploatacją". Wiadomo samochody bardzo bezawaryjne, no ale jakby coś się zepsuło to kwoty naprawy mogą porazić ;)

A co z takimi samochodami jak Mazda 6, Toyota Avensis, Honda Accord?
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

31 Sty 2012, 21:04

Camry czy Lexusy jak kupisz zadbane i bez zaliczonego wiekszego dzwona nie powinny jakis wiekszych problemow sprawiac. Lexus GS czy Camry sa w PL dosc malo popularne, w przypadku gdy nie bedzie zamiennika dostepnego czeka cie zakup oryginalnej czesci po chorej cenie.

Do pewnych i duzych limuzyn mozna rowniez spokojnie zaliczyc Volvo S80.

Nie wiem w ogole co ty za autko szukasz, bo na twojej liscie tez jest RAV4, ale Volvo tez ma XC90, z duzych SUV'ow to jest w sumie najtanszy SUV w zakupie, weksploatacji chyba tez bedzie dosc tani.

Mi sie osobiscie podoba Subaru Legacy i Ci je rowniez zaproponuje, silnik H4 swietnie znosi gaz, do tego perfekcyjne prowadzenie czy wybieranie nierownosci, naped 4x4. Jest tez diesel, 2.0 150KM. Unikac H6 jak chcesz gazowac i gazowac u Jako w WAW'ie, a nie u 1-szego lepszego gazownika.

Tu diesel:
[link do oferty na Allegro wygasł]
(kijowe zdjecia, ale ma smiesznie niski przebieg, co w krajowym jest oczywiscie mozliwe, ale trzeba takie autko dokladnie sprawdzic, w ASO koniecznie)

A tu benzyna, gdzie musisz doliczyc z 3,5k zl na instalacje LPG.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tylko ze akurat ten jest z USA i znajac zycie po jakiejs mniejszej lub wiekszej przygodzie.
Najlepiej jak sprzedajacy ma zdjecia jak autko wygladalo w chwili sprowadzenia, a czesto jak bylo tylko lekko uszkodzone takie zdjecia ludzie maja.

Ten pewnie bedzie pewniejszy od tego z USA.

I wlasnie bym na twoim miejscu Legacy szukal z 2,5 pod maska jak chodzi o benzyne, a nie 2.0, no chyba ze na osiagach ci nie zalezy.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

01 Lut 2012, 11:38

Goły napisał(a):Co do rodzaju paliwa - no właśnie tutaj sam nie wiem. Zawsze jeździłem dieslem, ale patrząc na dzisiejsze ceny ropy i koszty napraw nowoczesnych diesli rozważam także opcję PB + LPG.

No to zamiast audi w dieslu szukaj własnie w PB+lpg,będzie tansze w serwisie a do tego mniej zajechane ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

01 Lut 2012, 14:03

Subaru Legacy nie za bardzo podoba mi się stylistycznie, ale fakt faktem słyszałem o nim całkiem dobre opinie. Honda Legend i Lexus GS - bardzo fajne autka, ale jednak za taką cenę będzie ciężko znaleźć samochód z przebiegiem do 100 tys. Poza tym trochę przerażają mnie te wielkie silniki - wiem, że w samochodach tej klasy to standard, ale np. w Camry jest chociażby silnik 2.4 (aczkolwiek nie wiem czy nie jest on trochę za mały do tej budy).
Co do Volvo S80 - strasznie nudny samochód.
Audi A6 C6 jak już pisałem na początku odpada ze względu na to, że już kilkuletnie samochody są strasznie zajechane i mają horrendalne przebiegi. Nie mówiąc już o tym, że na rynku wtórnym jest bardzo mało egzemplarzy z silnikami benzynowymi - jednak diesle w tym przypadku to zdecydowana większość.
Dlatego cały czas chodzi mi po głowie ta Toyota. Może nie ma tak designerskiego wnętrza jak Honda czy Lexus, ale biorąc pod uwagę inne czynniki to ma najlepszy stosunek ceny do wieku i przebiegu, a przy tym użytkownicy raczej nie narzekają na poważniejsze usterki tego modelu.
Goły
Nowicjusz

01 Lut 2012, 14:29

Nowe diesle są bardzo przyjemne i mocne lecz masz racje co do ceny ich naprawy. Oczywiście przy odpowiedniej eksploatacji cena utrzymania na pewno nie będzie wysoka a mimo wszystko diesel spali mniej niż benzyna. najbardziej boli to że ropa na chwile obecną jest droższa już w samym zakupie.
Audi A6 to bardzo dobry wybór podobnie jak np BMW E60 z 3 litrowym dieslem. Z doświadczenia polecam jedno i drugie, w utrzymaniu jest delikatna różnica niż inne auta ale otrzymujemy wygodę i komfort jazdy na naprawdę wysokim poziomie.
andrzejinf
Obserwowany

Miejscowość: Olsztyn
Prawo jazdy: 07 03 1980
Auto: Ford
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    53 Nissany NV200 zakupione przez GDDKiA
    W wyniku rozstrzygniętego przetargu nieograniczonego zorganizowanego przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Lublinie na dostawę 53 szt. samochodów patrolowych z przeznaczeniem dla 16 Oddziałów ...

01 Lut 2012, 16:24

Jak juz sie na Camry nastawiasz, to pierw poszukaj po roznych forach czy te silniki ktore sa tam montowane trawia LPG w ogole. Bo jednostki VVTI Toyoty srednio sie pod LPG nadaja generalnie. Jak ma po 50k km powypalac gniazda zaworow, czy masz co 10-20k km luz zaworowy sprawdzac to to jest taka sobie oszczednosc. A nawet wyjdziesz na tym do tylu jak po 50k km bedziesz musial glowice szukac uzywana.

A A6 2,7 TDI za 70k zl w dieslu, to wiekszosc bedzie miala po 200-300k km, takiego auta sie nie kupuje po to zeby stalo w garazu, co najwyzej benzynowe motory beda mialy male przebiegi, ale jak sam zauwazyles jest ich malo i zwykle te zadbane sa dosc drogie. Koleja sprawa, to ze silniki FSI sie srednio pod LPG nadaja. Tylko w przypadku 2,4 na zwyklym wtrysku jest sens jak chodzi o LPG, a pewnie bedzie z 10 ogloszen A6 C6 z tym motorem znajac zycie. :D

A Citronen C6 czy Peugeot 607? Tylko ze tez beda to glownie diesle jak chodzi o uzywane 4-5 latki. :D
Czimi
Stały forumowicz

02 Lut 2012, 15:50

Czimi napisał(a):A Citronen C6 czy Peugeot 607? Tylko ze tez beda to glownie diesle jak chodzi o uzywane 4-5 latki. :D

Francuzy zawsze przekreślam - chyba jestem po prostu uprzedzony do tych samochodów :-)

A co myślicie np. o Skodzie Superb II?
Z tego co słyszałem to autko zbiera całkiem niezłe opinie.
Goły
Nowicjusz

02 Lut 2012, 16:44

Z jakim motorem tego SuperB? TSI srednio pod LPG sie nadaje, a 2,0 TDI to problem, a nie silnik...
Jak juz SuperB kupowac, to jak chcesz diesla lub LPG, to najlepiej kupic nowego z rocznika 2011 z 1,6 TDI 105KM, tylko ze 105KM to troche malo w takim SuperB.
Znaczy TSI zagazujesz - Prinsem, koszt to kolo 6-7k zl...(wtrysk gazu w fazie cieklej przez wtryskiwacz benzyny)

Jak moze byc tez SUV, to moze:
Tylko nie wiem za duzo na temat tego autka.

A Lexus IS220d? Moze cos znajdziesz za 70k zl z pewnym i w maire niskim przebiegiem, ale moze byc ciezko.

Mercedes C W204 z CDI? Tez bedzie juz z przebiegiem, albo benzyne i zagazowac.
cos takiego + 3k zl na instalacje LPG.
Tu juz z instalacja LPG, tylko pytanei gdzie znalezc potem gazownika co sie zna na takiej instalacji. Jak to jest instalacja montowana w ASO, to mzoe to byc nawet instalacja gazu w fazie cieklej. Bys musial popytac pierw gazownikow, najszybciej tych od Prinsa czy takie cos w ogole beda chcieli robic jak cos sie stanie.

Co do TSI i LPG to:
I to Vialle, a nie Prins, Prins bedzuie jeszcze drozszy. :)
Czimi
Stały forumowicz