Używany sedan do 70-80tys dla rodziny

22 Paź 2021, 12:04

Witam,

W tym roku moja obecna Vectra C 1.8 GTS + LPG przejdzie na emeryturę (bynajmniej u mnie), dostała koronawirusa i strasznie mi choruje (po ostatniej naprawie zdecydowaliśmy z żoną, że idzie na handel). Mieliśmy ją wymienić na coś nowszego w przyszłym roku, ale z racji 3 awarii w ciągu ostatnich 4 miesięcy, chcemy kupić coś innego już teraz.
Zależy mi na silniku benzynowym, manualnej skrzyni biegów i żeby rocznikowo był jak najmłodszy.
Samochodem będzie jeździć rodzina (2 dorosłych i dwoje małych dzieci). Tygodniowo robimy jakieś 100-150 km + 2-3 razy do roku jakieś dłuższe wypady.

Najbardziej nam się podobają 3 różne samochody:
- Toyota Avensis
- Toyota Corolla
- Skoda Superb

Który z tych samochodów byłby relatywnie najodpowiedniejszy? Czy ta niezawodność toyoty to już teraz tylko chwyt marketingowy? Teściu ma Avensis z 1998 roku i do tej pory jeździ, przez 13 lat włożył w nią mniej pieniędzy niż ja w Vectrę C przez 4 lata jeśli chodzi o naprawy:D

Jeżeli jest możliwość to proszę też o ocenę poniższych ogłoszeń:
Corolla:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Avensis:

Superb:

Zależy nam, żeby samochód nie wymagał ciągłych napraw i był relatywnie tani w utrzymaniu.

Bardzo dziękuję
Pavel87
Nowicjusz

22 Paź 2021, 13:25

Pavel87 napisał(a):Zależy nam, żeby samochód nie wymagał ciągłych napraw i był relatywnie tani w utrzymaniu.
No to bierz Avensisa najlepiej z silnikiem 1.8 lub 2.0 w benzynie. Ten pierwszy trochę mniej pali. Oba silniki nadają się pod LPG jak byś się kiedyś zdecydował.

Pavel87 napisał(a):Czy ta niezawodność toyoty to już teraz tylko chwyt marketingowy?
Raczej nie ale w tych samochodach warto zadbać o zabezpieczenie podwozia itd. poza tym samochód nie powinien sprawiać jakiś większych problemów. W tym budżecie kupisz Avensisa z końca produkcji.

Corolla będzie miała mniej miejsca w środku szczególnie na tylnej kanapie jeżeli chodzi o przestrzeń na nogi, no i silniki słabsze.

Ten ostatni Superb to ciekawa propozycja bo u miejsca będzie najwięcej. Z silnikami 1.4 TSI różnie bywało ale w tym samochodzie powinien już być ten który sprawia najmniej problemów. Jeżeli ma oznaczenie EA211 to możesz myśleć o nim.

Uważam, że powinieneś się przejechać Avensisem i Superbem. Zobaczysz które auto lepiej Ci przypasuje. Niektórzy twierdzą, że Avensis jest strasznie nudnym i prostym autem. To jednak kwestia gustu i każdemu może pasować coś innego.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Paź 2021, 13:32

Pavel87 napisał(a):Czy ta niezawodność toyoty to już teraz tylko chwyt marketingowy?

a co ma się zepsuć w samochodzie z silnikiem, który technologicznie jest mega prosty i konstrukcyjnie ma kilkanaście lat? nudne auta pozbawione zbędnych bajerów i tyle, mniej się psują od konkurencji (tej bardziej zaawansowanej technologicznie) bo po prostu mniej jest rzeczy, które mogą się zepsuć
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Paź 2021, 13:35

Uważam, że powinieneś się przejechać Avensisem i Superbem. Zobaczysz które auto lepiej Ci przypasuje. Niektórzy twierdzą, że Avensis jest strasznie nudnym i prostym autem. To jednak kwestia gustu i każdemu może pasować coś innego.

Tak właśnie planuje, w zeszły weekend przejechałem się Superbem z 2018, co prawda diesel i automat ale bardzo mi się podobała jazda, siedzenia o wiele bardziej komfortowe, zdecydowanie lepiej mi się jechało niż moją Vectrą, no i chyba była potrzeba czy możliwość depnięcia to też dało się to odczuć, tak pozytywnie w sensie. Szukam właśnie teraz Avensisa gdzieś w okolicy żeby sobie porównać :)
Zastanawiam się tylko czy oba te auta nie były flotowe, no chyba, że tylko w moim mniemaniu przejechanie 80tys km w 4 lata to sporo :D
Pavel87
Nowicjusz

22 Paź 2021, 13:53

Pavel87 napisał(a):no chyba, że tylko w moim mniemaniu przejechanie 80tys km w 4 lata to sporo
Normalny przebieg :) Ciężko znaleźć coś z mniejszym.

Pavel87 napisał(a):przejechałem się Superbem z 2018, co prawda diesel i automat ale bardzo mi się podobała jazda
No ale diesel jeszcze ze skrzynia DSG to zupełnie inny klimat :)

Najlepiej zobacz sobie w manualu z silnikiem który podałeś w ogłoszeniu. I tak samo w Avensisie sprawdzaj manual podczas testów. Dlaczego tak bo skrzynie automatyczne w tych autach to zupełnie dwie różne konstrukcje które sprawiają że silnik podczas przyspieszania pracuje inaczej. W skodzie masz DSG a w Toyocie CVT.
Rokiko
Forumowicz VIP

22 Paź 2021, 14:11

Po dieslu z DSG jak wsiądziesz do wolnossącej 1.8 to możesz się zdziwić :ok:

Tutaj bliżej byłby TSI, ale trzeba się liczyć z większym kosztem utrzymania, chociaż przy tak nowych autach nie wiem czy jest sens sobie głowę zawracać.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW serii 3 - samochód do driftu
    Kompaktowe BMW urosło już do miana legendy driftu i sięgają po nie zarówno amatorzy, jak i doświadczeni zawodnicy. Na zawodach driftingowych zobaczymy przeróżne wersje i generacje serii 3 – od już dość ...
    Toyota FT-1 - koncepcyjne dwudrzwiowe coupe klasy GT
    Podobno Akio Toyoda, prezydent Toyoty i entuzjasta sportowych samochodów, po raz pierwszy zetknął się z FT-1, kiedy projektanci z amerykańskiego studia Toyoty Calty Design posadzili go do gry Gran Turismo. Toyoda był ...

22 Paź 2021, 14:21

No tak, tak, jeśli chodzi o Superba to poluje na jakieś TSI. Mimo wszystko tak z wyglądu o wiele bardziej mi się podoba niż Avensis czy Corolla.
Ten Avensis z otomoto wydaje się zadbany, przebieg też w porządku, chociaż ogólnie wydaje mi się, że cena tutaj też mogłaby być delikatnie niższa. Dzwoniłem do nich to dostałem tylko informacje, że cena nie podlega negocjacji :D
Nie chcę też jeździć po całej Polsce za samochodem, jestem z mazowieckiego, może to też błąd? Bo jednak chyba w mazowieckim samochody jakieś droższe takie :P
Np ten Superb wydaje się w porządku, a jest tańszy niż ten co zamieściłem:
Pavel87
Nowicjusz

22 Paź 2021, 14:35

Pavel87, od Twojej Vectry to niestety byle 1,0 ecoboost czy TSI będą dynamiczniejsze, mam u siebie Astrę 1,8 a kolega ma Toledo 1,2 tsi 90 konne to wyrywa tak że mój to jedzie sporo gorzej, trzeba wkręcać go itd.
Wydajne są te nowoczesne turbo-benzyny

Ten drugi ma większy przebieg przede wszystkim, niewiele ale jednak.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna

22 Paź 2021, 15:18

BTW to za takie pieniądze możesz wyjechać z salonu nowym sedanem. Dlaczego nie w tę stronę?
franccc
Stały forumowicz

22 Paź 2021, 15:19

Gdzie z Elantrą...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

22 Paź 2021, 15:25

Pavel87 napisał(a):Np ten Superb wydaje się w porządku, a jest tańszy niż ten co zamieściłem:
Coś tam z przodu było robione ze zderzakiem nie pasują mi trochę spasowania być może był powtórnie malowany. Warto zwrócić na niego uwagę jak nie będzie na ten temat żadnej informacji.

Pavel87 napisał(a):Ten Avensis z otomoto wydaje się zadbany, przebieg też w porządku, chociaż ogólnie wydaje mi się, że cena tutaj też mogłaby być delikatnie niższa. Dzwoniłem do nich to dostałem tylko informacje, że cena nie podlega negocjacji
I tak będzie bo ciężko kupić Avensisa z tym silnikiem i z takim przebiegiem. On i tak się sprzeda a jeszcze jak jest w 100% potwierdzony to znajdzie się taki klient że przyjdzie i kupi bez negocjacji :)
Pavel87 napisał(a):chyba w mazowieckim samochody jakieś droższe
Droższe są te które mają wszystko w 100% potwierdzone i do niczego raczej się nie przyczepisz i raczej region nie ma tu znaczenia.
Ostatnio edytowany przez Rokiko 22 Paź 2021, 15:29, edytowano w sumie 2 razy
Rokiko
Forumowicz VIP

22 Paź 2021, 15:26

nowiutka elantra, bez przebiegu w cenie avensisa/superba, które za 2 miesiące będą miały już 5 lat lub corolli której pyknie 3

Poza tym wymagania to:
Zależy mi na silniku benzynowym, manualnej skrzyni biegów i żeby rocznikowo był jak najmłodszy.

+
Zależy nam, żeby samochód nie wymagał ciągłych napraw i był relatywnie tani w utrzymaniu.
franccc
Stały forumowicz

22 Paź 2021, 15:36

franccc napisał(a):nowiutka elantra, bez przebiegu w cenie avensisa/superba, które za 2 miesiące będą miały już 5 lat lub corolli której pyknie 3
No tak ale to straszny golas :) i prawie 20 cm krótsza jest od Avensisa, a to dużo.

Ta Elantra ma 1.6 MPI... Ciekawe czy silnik podobny do tego 1.4 MPI Kappa? W innych nowych modelach nie widziałem tego silnika. Jeżeli byłby podobny do mniejszego brata to jeżeli chodzi o bezawaryjność to dobra opcja.

franccc napisał(a):Poza tym wymagania to:
No tu się w sumie zgadza. Tyle że silnik najsłabszy jeżeli chodzi o moc z wymienionych i nie najoszczędniejszy :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

22 Paź 2021, 15:37

demirbiras napisał(a):Pavel87, od Twojej Vectry to niestety byle 1,0 ecoboost czy TSI będą dynamiczniejsze, mam u siebie Astrę 1,8 a kolega ma Toledo 1,2 tsi 90 konne to wyrywa tak że mój to jedzie sporo gorzej, trzeba wkręcać go itd.
Wydajne są te nowoczesne turbo-benzyny

To prawda, mój ojciec ma Fabię 1.2 TSI w benzynie, to tą moją Vectrę C z 2006 roku objeżdża jak chce.

franccc napisał(a):BTW to za takie pieniądze możesz wyjechać z salonu nowym sedanem. Dlaczego nie w tę stronę?

Jak przeglądaliśmy z żoną otomoto to nawet przez chwilę myśleliśmy o nowej Elantrze, ale ani mi, ani jej ten samochód się komppletnie nie podoba, w sensie fizycznie.

Rokiko napisał(a):I tak będzie bo ciężko kupić Avensisa z tym silnikiem i z takim przebiegiem. On i tak się sprzeda a jeszcze jak jest w 100% potwierdzony to znajdzie się taki klient że przyjdzie i kupi bez negocjacji

Coś w tym pewnie jest, aczkolwiek ten Avensis już 3 tygodnie wisi (bynajmniej od trzech tygodni mam go w obserwowanych, więc chyba dużo chętnych nie mają ;) ale sam w sobie mi się podoba, wiem, że tzw "dziadowóz" ale zastanawiam się czy na nasze potrzeby nie będzie wystarczający po prostu.
Pavel87
Nowicjusz

22 Paź 2021, 15:46

Pavel87 napisał(a):aczkolwiek ten Avensis już 3 tygodnie wisi
Znam taki które i po pół roku wiszą, a nawet i dłużej ale w końcu się sprzedają a cena nie ulega zmianie. Obserwowałem kilka takich w zeszłym roku z ciekawości.
Pavel87 napisał(a):ale sam w sobie mi się podoba, wiem, że tzw "dziadowóz" ale zastanawiam się czy na nasze potrzeby nie będzie wystarczający po prostu.
No właśnie ma takie miano ale sam w sobie jest na tyle poprawny że generalnie ciężko coś mu zarzucić i stąd też ta nuda często określana przez kierowców. Miejsca na pewno powinno wystarczyć. Jednak tak jak napisałem wcześniej wsiądź i przejedź się a potem powiesz czy to jest faktycznie to.
Rokiko
Forumowicz VIP