Witam!
Chciałbym na początku powiedzieć że samochód nie jest mój tylko taty, ale i ja nim czasami jeżdze, a tak to bardzo często jako pasażer, ponieważ jeszcze nie mam prawo jazdy.
Samochód to Volvo 850 Kombi
Silnik 2.5 TDI (silnik jest Audi/VW) 140km, 290nm
Przebieg 270 000km narazie
Rok 1996
Samochód został kupiony od prywatnego właściciela w Niemczech przez mojego tatę, w tym że ja jemu w tym pomogłem ponieważ to ja go znalazłem na niemieckiej stronie z samochodami. Volvo w ogłoszeniu było w cenie 4600 euro, ale tata utargował do 3500, bo tam jakieś pierdółki nie działały. Samochód jest w bardzo dobrym stanie, przebieg jest prawdziwy, samochód jest bezwypadkowy w 100%. Wszystkie szpary są równe, żaden z elementów nadwozia nie był malowany. Volvo było kupione jak miało przebieg 230 000km w kwietniu 2007. A teraz czas na test:
Auto jest fantastyczne, potrafi zaskoczyć nie jednego pseudo sportoweg okierowce, przyśpieszenie na poziomie ponad 9s, tak podaje strona volvo i auto świat. Elastycznośc jest bardzo dobra, wyprzedzanie trwa kilka sekund. Pozatym silnik mało pali od 5 do 8l przy ostrzejszej jeździe, z przyczepką pali średnio 7,4 litry na trasie 1500km. Zawieszenie jest ciut za twarde, mogło być miększe. Ale za to samochód idealnie trzyma się zakrętów, ale cierpi na tym komfort. Z przodu jeszcze jakoś da się wytrzymać ale z tyłu jest już mniej komfortowe. Mercedes W124 o niebo lepiej tłumi nierówności. Wnętrze samochodu jest bardzo przestronne, z przodu mamy full miejsca a ztyłu podróżowanie we trójke to nie problem ponieważ każdy będzie wygodnie siedział. Wykończenie wnętrza jest bardzo dobre, użyto do niego bardzo dobrej jakości materiałów i dobrze spasowano, jedynie za wyjątkiem tylnej klapy bagażnika która odczepia sie z zawiasów i trzeszczy, ale da się to usunąć. bagażnik jest bardzo duży, mamy roletę bagażnika, siatkę i schowki pod podłogą. Po rozłożeniu siedzeń bagażnik dratycznie wzrasta do wielkości autobusa, ja mając 182 mogę spokojnie położyć się w sodku przy rozłozonych siedzeniach i wyprostować nogi. Można spokojnie spać
![Laughing :lol:]()
. Samochód jak na Volvo przystało się nie psuje, nie rdzewieje, ma pełny ocynk nadwozia po za tylną klapą w kombi, sedan ma ocynk pełny w 100%. 850 jest bardzo dobrze wyposażony przynajmniej nasz egzemlarz ma m.in. ABS, 4 poduszki powietrzne (jako piewrszy samochód seryjnie je ma), elektryczne szyby, lusterka, kontrola trakcji TRACS, skórzana tapicerka, klima automatyczna dwustrefowa i jeszcze wiele udogodnień. A 850 była na 8 miejscu spośród 100 aut pod względem awaryjności. A najlepsze co przemawia za tym samochodem to bezpieczeństwo.
Tu mam kilka zdjęć naszej volvinki:
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
Pozdrawiam!
![Laughing :lol:]()