V40 CC + automat

08 Sty 2021, 19:40

Cześć!

Pojawiła się przede mną opcja zakupu Volvo V40 z 2015, T3 z geartronikiem (6-cio biegowym). Samochód od znajomych, od nowości u nich, co do historii i stanu samochodu jestem pozytywnie nastawiony. 120k na liczniku i póki co jeździ całkiem sprawnie.

Tylko tak, chciałbym żeby nowy samochód posłużył mi przynajmniej 5 latek i około 100k km bez większych problemów. Czy jest to prawdopodobne? Głównie strach u mnie wywołuje skrzynia która podobno należy do tych najbardziej awaryjnych, nie mam ochoty za rok czy dwa dokładać tam kolejnych grubych tysięcy.
Silnik wydaje się być całkiem ok, spalanie też nie jest jakoś straszne. Niestety Volvo chyba z definicji jest droższym w utrzymaniu samochodem niż coś np. Toyoty czy Hyundaia.

Pozdrawiam
limonk4
Obserwowany

08 Sty 2021, 20:00

Masz rację że te skrzynie nie mają dobrej opinii. Jednak w tym przypadku warto sprawdzić czy serwis skrzyni był wykonany chodzi tu o wymianę oleju. Jeżeli samochód jeździ z tą skrzynią dobrze (nie szarpie szczególnie przy przerzucaniu z 2 na 3) jest w jednych rekach od początku to warto się nad nim zastanowić. Najczęściej w tych skrzyniach siadały elektrozawory sterownika hydraulicznego, tu największe prawdopodobieństwo uszkodzenia pojawia się wtedy jak nie dba się o serwis olejowy skrzyni. Drugi problem występował czasem z konwerterem czyli tzw. sprzęgłem hydrokinetycznym.

Jeżeli wystąpi problem z tym automatem to jego naprawa to koszt w okolicach 5 - 6tyś. zł możesz zatem taką cenę kalkulować w przyszłych kosztach. Nie oznacz to jednak że problem z automatem wystąpi w czasie twojej eksploatacji :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Sty 2021, 15:01

Tak jak napisał kolega Rokiko - te skrzynie, to jedne z najgorszych jakie mogą być. Problem jest głównie ze sterowaniem jak i z trzecim biegiem. Koszty naprawy jak wspomniał kolega około 6 tys. I nie ma gwarancji, że po czasie znowu padnie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dedykowane opony P ZERO dla nowego BMW M5
    Prezentując nowe BMW M5 monachijski producent samochodów postawił na niezrównane połączenie eleganckiej, biznesowej limuzyny z samochodem sportowym o najwyższym poziomie osiągów. Zastosowany w BMW M5 ...