V60

18 Paź 2010, 19:27

v60 zwiastuje rozpoczęcie nowej epoki. Niestety wskazuje, że będzie to nudna epoka dla prawdziwych kierowców, ponieważ co raz więcej w samochodzie zależy od elektroniki niż od kierowcy. Dzięki elektronice w autach wzrasta poziom bezpieczeństwa.
Określony mianem auta dla ludzi, którzy chcą mieć kombi, a tak naprawdę go nie potrzebują. Dziennikarz pochwalił auto za dynamiczną stylistykę nadwozia i szeroką gamę silników. został Wyposażony w szereg nowoczesnych rozwiązań poprawiających bezpieczeństwo, idealnie wpisuje się w misję Volvo, która zakłada wyeliminowanie do zera wypadków z udziałem samochodów Volvo. To ma być już możliwe w 2020 roku.

v60

[ Dodano: 14 Listopad 2010, 20:12 ]
Nowe Volvo V60 ma długość 4628mm a jego rozstaw osi to 2776mm. Rozstaw przednich kół to 1588mm a rozstaw tylnych to 1585mm.
Do tego benzynowy silnik T6 o pojemności 3.0 litra został udoskonalony, przede wszystkim dzięki redukcji wewnętrznego tarcia. Teraz jednostka ta osiąga moc 304 koni oraz moment obrotowy nie mniejszy niż 440Nm. Przyspieszenie od 0 do 100 km/h kształtuje się na poziome 6,6 sekund a prędkość maksymalna ograniczona jest do 250km/h.

[ Dodano: 23 Listopad 2010, 10:42 ]
O tym aucie mówi się że nie straciło za bardzo na praktyczności, ponieważ posiada przyzwoity bagażnik o pojemności 430 litrów. Ponadto przy całej pogoni za dynamizmem V60 nie straciło najlepszych cech marki, czyli bezpieczeństwa i komfortu. Do tego v 60 posiada system auto hamowania najpierw słychać sygnał ostrzegawczy, pojawia się czerwone światło i auto samo hamuje. Przy prędkości 35 km/h samochód zdąży wyhamować przed pieszym / przeszkodą

[ Dodano: 2 Grudzień 2010, 23:19 ]
Co do volvo v60 to jak widać na w tej punktacji ;) jest nieźle

http://www.caroftheyear.org/voting-grid/2011_1/coty

[ Dodano: 29 Grudzień 2010, 13:18 ]
System regulacji hamulców wbudowany w v60 jest najbardziej zaawansowanym systemem tego typu na świecie. System Dynamic Stability and Traction Control, auto posiada kilka zaawansowanych funkcji, które pozwalają na poprawę zarówno bezpieczeństwa jak i przyjemności z prowadzenia samochodu.

[ Dodano: 29 Styczeń 2011, 16:52 ]
Zgodnie z cennikiem jaki mają na szwedzkim rynku, najtańsza wersja V60 z silnikiem benzynowym T3 1.6 , 150 KM kosztuje od 250 000 koron. O dokładnie 40 000 koron droższy jest natomiast otwierający aktualnie gamę diesli motor D3 2.0 163 KM. V60 D3 posiada znakomite właściwości trakcyjne i bardzo dobry silnik. Przyspieszenie do 100 km/h waha się w okolicach 8,2 sekundy

[ Dodano: 10 Luty 2011, 12:08 ]
Słuchałem dzisiaj radia TOK FM , zaprezentowano informację prasową o nowym Volvo V60 Plug-in. Dziennikarze podkreślili, że to bardzo interesujący samochód, który może spotkać się z dużym uznaniem ze strony klientów. Myślę że pozytywny wydźwięk dotyczący tego auta nie jest przesadzony.

[ Dodano: 21 Luty 2011, 00:20 ]
Myślę że wszystkich zainteresuje konkretne info techniczne na temat tego modelu :

Koszty eksploatacji : 10.2 l benzyny na 100 km , Moc 304 KM, przyspieszenie do 100 km/h 6.5 s, prędkość maksymalna250 km/h, a to pojemność 2953 cm3

[ Dodano: 26 Maj 2011, 09:30 ]
Bardzo ciekawy filmik prezentujący Volvo v60 warto go zobaczyć

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo.
faldurf
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warsaw

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Budowlany ekstremista - wywrotka
    Jeszcze jesienią ubiegłego roku mieliśmy okazję przetestować samochód Mercedes-Benz Arocs AK 8×6 w wersji Grounder – na tym właśnie podwoziu KH-kipper zabudował półokrągłą wywrotkę tylnozsypową W1U ...
    Renault Twizy w Łazienkach Królewskich
    Renault Twizy zostało zaprezentowane przy hipodromie w Łazienkach Królewskich, w czasie finałów zawodów jeździeckich w skokach przez przeszkody. Twizy daje początek nowej epoce pojazdów elektrycznych, ...