VAG COM BLOKI POMIAROWE DIESLA I BENZYNY

06 Sie 2014, 20:21

Mam pytanie

1.jakie sa istotne różnice w blokach pomiarowych w silniku DIESLA a w silniku BENZYNOWYM?
dokładnie chodzi mi o to jak je rozróniż w VAG-CO-mie.
2.Czy w silniku benzynowym kąt wyprzedzenia zapłonu zobaczę w grupie wartości mierzonych 000?
3.I czy w każdych innych rodzajach silników też,czy każdy silnik w innym okienku ma kąt wyprzedzenia zapłonu pokazany?

Proszę o odpwiedz.
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

08 Sie 2014, 16:54

mobileIS napisał(a):jakie sa istotne różnice w blokach pomiarowych w silniku DIESLA a w silniku BENZYNOWYM?
dokładnie chodzi mi o to jak je rozróniż w VAG-CO-mie.

Na pewno są różnice ale żeby wiedzieć dokładnie - podłącz sobie auto z silnikiem diesla i sprawdź bloki pomiarowe a potem podłącz auto na benzyne i porównaj parametry.
Każdy sterownik ma inne bloki pomiarowe i inne wartości - to na pewno - dla porównania podłącz auto z silnikiem 1,4L a potem 2,3L i już będzie co innego.
mobileIS napisał(a):.Czy w silniku benzynowym kąt wyprzedzenia zapłonu zobaczę w grupie wartości mierzonych 000?

Należy zacząć od tego jaki jest zapłon.
mobileIS napisał(a):I czy w każdych innych rodzajach silników też,czy każdy silnik w innym okienku ma kąt wyprzedzenia zapłonu pokazany?

Zależy od sterownika silnika czy pokaże go w bloku pomiarowym nr 1 czy nr 3.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Policja w Londynie stawia na samochody zasilane wodorem
    Historia walki londyńczyków ze smogiem i zanieczyszczeniami powietrza sięga lat 50. ubiegłego wieku. Zaczęło się od ustawy o czystym powietrzu, a w latach 90. zakazano w mieście palić węglem. Dzisiaj poczyniono kolejny ...