REKLAMA
Witam
Od jakiegoś czasu szukam autka do miasta (90%) + czasami trasa.
Rodzina 2+2.
Roczne przebiegi okolo 12-15 tys.
Generalnie głównie dojazdy do przedszkoli po drodze do pracy.
A więc trasa ma całe 4km z przystankiem w połowie.
Biorąc pod uwage powyższe, szukam tylko i wyłącznie benzyny.
Obecnie jeżdżę 307 SW 1.6 HDI HX (najprostszy możliwy chyba diesel), a już drugi raz regenerować muszę turbo, mimo iż o auto dbamy, na zasadzie jazdy po chwili, odczekaniu przed wyłączeniem silnika. Dodatkowo leje się spod wtrysków, pokrywa zaworów, odma.
Nieważne, nie o tym
Co mam na celowniku, tu może być lekki zgrzyt ale postaram się to uzasadnić.
-Scenic III/GS III 1.6 k4m
-Megane 3 grandtour z tym samym silnikiem
-C-max/Grand c-max 1.6 105km
To z tych ''większych'' aut.
Jednak ciężko w tym budżecie znaleźć auto 2013 + to wziąłem pod uwagę:
-Megane 3 ale w kompakcie
-focus mk3
-ceed I/II
-Civic UFO
Wszystko w benzynie, bez turbo.
Zgrzyt jak widzicie polega na mocnym rozstrzale miedzy gabarytami.
Pytania jakie do Was mam to głównie jakie macie zdanie o w/w modelach z naciskiem na Renault i Forda bo czuje, że raczej skończy się na którymś z tych aut.
Czytałem, że w/w silniki w tych autach a przede wszystkim w vanach/kombi to muły do potęgi i będą palić równie dużo jak dużo brakuje im do bycia autem żwawym. Wiadomo, fajnie jakby można było w drodze depnąć i wyprzedzić spokojnie tira przede mną w trasie ale raczej zależy mi na niskich kosztach serwisowania, względnym komforcie, niezłym wykończeniu wnętrza.
Jeśli spalanie faktycznie będzie nie do zaakceptowania rozważę instalacje LPG (tu chyba lepszy bedzie k4m?)
Będę wdzięczny za każda konstruktywną uwagę i pomoc w wyborze kolejnego wozidła z punktu A do B, bo tym w zasadzie auto dla mnie jest.
Dzięki, pozdrawiam forumowiczów.