VAN szukam najmniej awaryjnego, najtańszego w naprawach VANA

16 Paź 2014, 11:21

po przygodzie z Zafirą ... która własnie staram sie sprzedać ...bo zrobiła sie trochę za stara ... szukam innego Vana ... wybór leży gdzieś między VW Touranem, Sharanem, Mercedesem kasy B, Toyotą Corollą Verso, jest też Honda HR-V inne mogą byc za nowe i za drogie jak Peugeot 5008... albo Ford S-max to ma byc auto do 25tyś z możliwie tanim serwisem i mozliwie z małą awaryjnością ... a może możecie cos innego podsunąć?
andrju
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 07 1963
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Zafira
Silnik: 2,0
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003

16 Paź 2014, 17:26

S- MAX nie ten budżet
Sharan warunkowo okej.
Touran wieje nędzą, ale jak 1.9 TDI to ujdzie.
Mercedes klasy B to porażka zaraz po a- klasie więc wywal go z listy od razu
Puga nie znam.
Od mnie MPV, 5, C-Max, Zafira B
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Paź 2014, 18:57

DZIĘKI..... chciałbym zapytać o tego TOURANA 1,9TDi dlaczego warunkowo.... a może dlaczego inne wersje z tą wersją przegrywają.... WŁAŚCIWIE to utraciłem kontakt z tym skrótowym myśleniem, z tymi stereotypami myslowymi szczególnie że większość wypowiadających się bazuje na własnych subiektywnych odczuciach często wynikających z POJEDYŃCZYCH pozytywnych lub negatywnych doświadczeń.... TAK NAPRAWDĘ szukam obiektywnych opini np. kilku mechaników odradzało mi TOURANY jako drogie ze względu na naprawy (czy do tego jest to równiez często awaryjny samochód) jak w takim rankingu wypada B-KLASA a jak T-VERSO..... opinie to wypadkowe wielu doświadczeń... żona jeździ POLO 1,9SDI silnik niby NIE-DO-ZAJECHANIA okej ale dlaczego pozostałe części tego samochodu wypadają na wyjątkowo awaryjne np. skrzynia biegów, alternator... więc co mi po silniku nie do zajechania jesli tylko w tym roku naprawy kosztowały mnie ok. 4000zł. Oczywiście ANALIZUJĄC czy DECYDUJĄC SIĘ na jakiekolwiek rozwiązanie trzeba brać pod uwagę masę czynników np. zakładając że auto będzie miało przejechane w pobliżu 200000 km --- zastanawiam sie nad zakupem PRIUSA który może przejechać podobno milion km... PONIEWAŻ okresowo pracuję w Niemczech będę szukał tylko i wyłącznie auta TAM i poważnie myslę o wyszukaniu takiego z LPG(choć momentami zastanawiam się czy lepiej zapłacić w Polsce za LPG 2000 - nowe ----czy w Niemczech przepłacać za używane) ... wydaje mi się że DIESEL ze względu na ciężkie zimy u nas trzeba odpuścić (to nie rada to raczej kwestia mojego osądu)... ze względu na wiek nie oczekuję dynamicznego auta ... raczej przestronnego, pakownego i taniego w eksploatacji .......... A WIĘC JAKIE NOWE po przeczytaniu mojego widzenia problemu - SUGESTIE mi zasugerujecie?
andrju
Nowicjusz

16 Paź 2014, 19:18

Touran 2.0 TDI sypie się wszytsko w tym silniku, jak trafisz na DSG to już całkiem tragedia
Zostaje 1.9 TDI 105KM który jest cieniem starego TDI-ka ale nie jest zły :ok:
Z benzyn nie ma nic prócz bardzo mułowatego i bardzo paliwożernego 1.6 8v :?
Reszta to złom z wtryskiem bezpośrednim, który zaraz się sypnie a drugiego dobrego nie znajdziesz na szrocie bo się tez sypnęły :mrgreen:
A dlaczego Touran 1.9 TDI warunkowo okej? Bo jakość plastików rodem jak w Uno, kiepsko to to na zakrętach wypada.. Za to wyżej się siedzi więc to na + i pojemny :yes:
B- klasa to awaryjny samochód, gnije, bardzo drogi i ciężki w naprawach. Kiepsko trzyma się drogi, jakość wykonania wnętrza również nie powala. Bardzo ciężka sprzedaż.
Verso okej ale nie wiem jak tam diesle, chyba tylko benzyna zostaje.
Diesel jeśli zadbany to odpali spokojnie, tylko nie lej syfu, wlewaj STP do wtrysków i do paliwa uszlachetniacz. Ja tak robiąc miałem problem raz z odpaleniem mojego Mondziaka, gdy padły świece żarowe :yes: Oczywiście były jeszcze oryginalne. :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Paź 2014, 19:33

ze wzgledu na to że jeździłem ALMERĄ mam wyrobiona dobrą opinie o Japońcach więc gdyby porównywać MAZDE 6, VERSO, HONDE HRV przeciwko CITROEN C8 lub PEUGEOT 807... jakie wnioski ?????????????......a na marginesie: czy zapomniałem o jakimś innym dobrym TEGO TYPU autku?
andrju
Nowicjusz

16 Paź 2014, 19:39

znalazłem coś takiego JAK HONDA ODYSSEY tylko że jedna z mądrości ludowych mówi ze trzeba kupować auto popularne, które zostało sprzedane w dużych ilościach bo łatwiej o serwis, wiedzę mechaników, dostepność zamienników i części używanych ... to zdaje się ZAFIRA B może byc najlepszym wyborem ... tylko która?????????????
andrju
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Objawy uszkodzenia turbosprężarki
    Obecnie niemal każdy samochód z silnikiem diesla jak i benzynowym wyposażony jest w turbosprężarkę. Ma ona na celu zwiększenie ilości powietrza doprowadzanego do cylindrów a co za tym idzie zwiększenie jego mocy. Niestety ...

16 Paź 2014, 19:47

no i mam coś takiego jak FORD S-Max 2.0 TDCi DPF ,7 Sitzer cena 5650Euro
Kraftstoffart: Diesel
Erstzulassungsmonat: 12
Erstzulassungsjahr: 2006
Kilometerstand: 258.900
Nicht reparierter Schaden: Nein proszę BARDZO ..... tylko czy ktoś powie dlaczego S-MAX jest taki GODNY POLECENIA...... a może to zbyt swieży towar na którym nie zdążono jeszcze połamać zębów?????
andrju
Nowicjusz

18 Paź 2014, 10:46

SZKODA ŻE NIKT WIĘCEJ NIE ZECHCIAŁ SIĘ WYPOWIEDZIEĆ
andrju
Nowicjusz

18 Paź 2014, 13:08

Najtańsza bedzie Mazda MPV benzyna 2.0. Daje Toyota Previa 2.0 D4D to utrzymanie i serwis.
Trwałe i fajne vany.
Odyssey to propozycja bardziej dla bogatych i na zakup auta trzeba miec od 40tys inaczej bedzie padlina. Koszty utrzymania tez wysokie i utrudniony serwis.
Poza tym auto bajka.
Z mniejszych Mazda 5 w benzynie. Honda FR-V silnik obojętne. Lub Honda Stream czy Toyota Avensis Verso.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

18 Paź 2014, 13:30

Wyłącz caps lock to więcej osób będzie skłonnych ci pomóc
S max za 25k nie wróży nic dobrego ale gdybyś był w stanie dołożyć to warto. Bardzo trwałe auto, najlepiej prowadzący się van w swojej klasie (płyta podłogowa Mondeo)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

18 Paź 2014, 17:42

Previi się boję ponieważ wolałbym auto aktualnie produkowane ... stąd tez ciągotki do Tourana... ale komentarze o awaryjności tego auta odstręczają mnie coraz bardziej ... Odyssey to chyba nawet nie widziałem .. a Avensis Verso tez nie produkuja od paru lat... dzieki za opinie
andrju
Nowicjusz

18 Paź 2014, 18:07

To kup Tourana :) silniki D4D 116KM robią spokojnie 600tys km przebiegu popatrz na używki wystawiane na portalach zachodnich.
Wymienia się osprzet w silniku i lata dalej.
Co z tego ze nie produkują części są dostępne bez problemu. W razie wypadku blacharka - uzywki tez do zdobycia bez obaw.
Mazda 5 jest nadal produkowana i należy do udanych aut, ale jak pisałem w benzynie.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna

18 Paź 2014, 18:13

d4d to diesel... miałem nadzieje ...znów bawić się z gasem
andrju
Nowicjusz

18 Paź 2014, 18:26

A ja dorzucę trochę mniej mainstreemowe propozycje czyli Chrysler Voyager/Grand Voy i Renault Espace :naughty: w Voyagerze lepiej poszukać diesla bo nie ma zbytnio gdzie zamontować butli ale w razie czego 3.3 dobrze znosi gaz. Diesel 2.8 też bardzo fauny silnik, kumpel ma u siebie takiego po chipsie i powiem szczerze, że przyspieszenie i elastyczność robią duże wrażenie. Espace 2.0t i 3.0 V6 :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

18 Paź 2014, 19:05

troche mnie te ostatnie sugestie przerażają ESPACE i CHRYSLER ... jak na europejczyka brzmia egzotycznie bez dalszego wchodzenia w szczegóły ...
andrju
Nowicjusz