Vectra A - blokowanie hamulca po zmianie klocków

28 Maj 2012, 17:05

Witam. Mam Opla Vectre A, 1.6 benzyna z roku 1993. Tydzień temu wymieniłem klocki hamulcowe z przodu (tyły były wymieniane pół roku temu). Wszystko dokładnie wyczyściłem od rdzy, "wsadziłem" ten duży tłok do środka (nie wiem jak to się fachowo nazywa), odpowietrzyłem hamulce, uregulowałem poziom płynu, i gitara. Od wczoraj zaczął się problem, bo przednie koła ciężko się kręcą. Podczas jazdy nie jest to jakoś specjalnie odczuwalne, ale jak np. zatrzymam się na wzniesieniu to mogę zostawić samochód na luzie i nie ruszy się. Podobnie jak ruszam z postoju, czuć delikatny opór na przednich kołach. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Nie ma żadnych szumów czy otarć, pedał też działa tak jak przed wymianą, po prostu tak jakby sam delikatnie hamował.
b3rt
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 04 2009
Auto: Opel Vectra A 1.6

02 Cze 2012, 18:20

Ale felgi robią się gorące?!Odpowietrz jeszcze raz.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

05 Cze 2012, 17:37

złym smarem są smarowane prowadnice i gumy popuchły nie wiem jak zrobiłeś z tłoczkiem moze być ze uszczelka nie do tego zacisku moze być ze źle ją załozyłeś moze być ze tez posmarowałeś smarem lub płynem trzeba specjalne smary
bo płyn reaguje z wodą a woda i płyn szkodzi na uszczelniacze jezeli nie masz takich smarów trzeba na sucho
ochroniarz02
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska