Vectra A - Vmax 130? ;/

30 Sty 2011, 16:09

Witam

Mam pytanie. Czy to normalne, że Vectra A o mocy 75km (1.6) rozpędza się do 130km/h długo ok 20s na prostej? Jak kupiłem auto, to było o wiele mocniejsze, chwilka i miał 130km bez najmniejszych problemów, a teraz jest mu problem z taką prędkością. Świece wymieniłem na chyba irydowe (kolce mają do iskry), kable też, z silnika nic nie cieknie, obroty ma ładne, opony nowe, wszystko zachowuje się niby ok, z przyspieszeniem też nie ma problemów, ale mi się wydaje, że nie jest taki mocny jak na początku... wtrysk jednopunktowy.

Jakieś uwagi? podpowiedzi?
jarekciszewski
Początkujący

Miejscowość: Polanica Zdrój

30 Sty 2011, 20:59

Który rok tej Vectry? Masz sondę lambda za katalizatorem? Wersja gaźnikowa czy na wtrysku jednopunktowym?
O ile masz lambdę za katem (oprócz tej w kolektorze) Możliwe że to jej wina. Ogólny spadek mocy... A czy zauważyłeś większe spalanie od kiedy jest taka mułowata?
kuba-warsztat
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

31 Sty 2011, 08:09

93r, wtrysk jednopunktowy. Nie mam pojęcia gdzie jest ta sonda... ; /

Wydaje mi się, że spalanie jest trochę większe, bo na LPG świeżo po założeniu za 20złzrobiłem 110km, a teraz max 75km... co prawda LPG wtedy było po 2,10zł, a teraz 2,65...
jarekciszewski
Początkujący

31 Sty 2011, 16:12

Jeśli nie wiesz gdzie masz lambdę... Najlepiej udaj się do warsztatu jakiegoś :)
kuba-warsztat
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

01 Lut 2011, 19:56

W Vectrze A 93r. występowała tylko jedna sonda lambda na kolektorze wydechowym. Za katalizatorem jest tylko tłumik środkowy, żadnej elektryki. Wyższe spalanie może być spowodowane bardzo wieloma czynnikami. techniką jazdy itd. Możesz sprawdzić czy sprzęgło Ci się nie ślizga. Czy jak dodajesz gazu to silnik wchodzi na obroty a prędkości nie widać?
Jest ryzyko, jest zabawa...
Smakoszek
Aktywny

Miejscowość: WPN

03 Lut 2011, 21:09

dokładnie tak jak napisałeś. Silnik wyje, kręci się ładnie ale prędkość marna... Na niskich obrotach gdy dam gaz do końca auto muli, i zanim się rozpędzi to mija z 15s żeby nabrał wyższych obrotów. Dodam, że silnik był przegrzany, została wymieniona uszczelka...
jarekciszewski
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Opony letnie gwarancją bezpiecznej jazdy
    Opony letnie należy założyć wtedy, gdy średnia temperatura przekracza 7 stopni. Tym samym warto już teraz umówić się na zamianę, aby później uniknąć stania w kolejkach. 1. Czy opłaca się samemu zmieniać opony? ...

04 Lut 2011, 18:57

Bardzo możliwe że to problem ze sprzęgłem, i tak obstawiam że może być tarcza sprzęgła do wypalona. Zestaw sprzęgła do 1.6 kosztuje ok. 230zł (STATIM).
Smakoszek
Aktywny

05 Lut 2011, 12:00

jezeli bylo by to sprzeglo to raczej by mu nie mulilo tylko ciagnelo i smierdzialo w aucie a jezeli na biegu jalowym na wcisnietym sprzegle wcisniesz gaz to auto sie rusza czy nie??? ja mysle ze tu przyczyna lezy w silniku a dokladniej w zaplonie
Kochaj i szanuj swoje auto a wzamian sie odwdzieczy:)
kamilszczak00
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

05 Lut 2011, 13:10

jarekciszewski napisał(a):Na niskich obrotach gdy dam gaz do końca auto muli, i zanim się rozpędzi to mija z 15s żeby nabrał wyższych obrotów

Sprawdź czy nie dostaje fałszywego powietrza - dość często pęka ta gumowa rura idąca od filtra powietrza.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

05 Lut 2011, 14:09

Jak moc spadła po wymianie uszczelki to może być rozrząd źle ustawiony.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

05 Lut 2011, 16:00

piotrpz87 napisał(a):Sprawdź czy nie dostaje fałszywego powietrza - dość często pęka ta gumowa rura idąca od filtra powietrza.

Jeżeli dostawałby lewego powietrza to nierówno by pracował, a jak kolega wyżej wspomina "Silnik wyje, kręci się ładnie ale prędkość marna"

Można sprawdzić też ustawienie rozrządu
Smakoszek
Aktywny

07 Lut 2011, 19:29

Smakoszek napisał(a):Jeżeli dostawałby lewego powietrza to nierówno by pracował, a jak kolega wyżej wspomina "Silnik wyje, kręci się ładnie ale prędkość marna"

Nie koniecznie - wiem bo miałem to samo w OPLU.
Smakoszek napisał(a):Można sprawdzić też ustawienie rozrządu

Rozrzad nie ma nic do rzeczy.
Może być jeszcze uszkodzony czujnik pełnego obciążenia - znajduje się przy przepustnicy.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

08 Lut 2011, 21:09

Jak miałem Opla Vectre A 1.6 to właśnie nierówno silnik chodził jak pękł przewodzik od tego powietrza
Smakoszek
Aktywny