Vectra B avensis I czy mazda 626?

06 Cze 2013, 13:31

Poszukuje auta i te trzy najbardziej mi podchodza zalezy mi na wytrzymalosci zeby w gazie chodzily dobrze i nie wiem co wybrac? Stac mnie na kazdy z tych modeli w "idealnym" stanie. Ale nie znam sie na autach i nie wiem co lepsze?:)
gmjackson
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nie mam

06 Cze 2013, 14:45

W takim porównaniu Vectra odpada na starcie, zwyczajnie nie dorównuje Avensisowi i 626 pod żadnym względem. Co do tych dwóch, tu powinieneś nieco poszukać, chociażby na autocentrum.pl, tam masz opinie użytkowników danego modelu i wybranego silnika, oprócz tego wiele testów aut. Osobiście wybrałbym Mazdę 626 z silnikiem benzynowym 1.8 (90KM 8v)

@Tutaj masz linki:

Avensis [link do autocentrum.pl wygasł]

626 [link do autocentrum.pl wygasł]

Poczytaj jeszcze to:

Test Avensisa
[link do autocentrum.pl wygasł]

Testy 626

Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

06 Cze 2013, 18:45

A jakbym powiedzial ze dysponuje srodkami 8tys na kupno to czy nie warto szukac dobrego modelu vectry?bo moj znajomy ma i nie narzeka wcale z silnikiem 1.8 w gazie
gmjackson
Nowicjusz

06 Cze 2013, 18:54

gmjackson napisał(a):A jakbym powiedzial ze dysponuje srodkami 8tys na kupno to czy nie warto szukac dobrego modelu vectry?bo moj znajomy ma i nie narzeka wcale z silnikiem 1.8 w gazie

Najlepiej wejdź na forum opla do działu "problemy techniczne" i zobacz jakie są wpisy później wejdź na forum.toyotaklub.org i zobacz w dziale "problemy.." jakie są wpisy.
Później otwórz wójka google i porównaj silnik 1,8 16V do silnika z avena 3sfe (parametry, od kiedy był robiony, jego odmiany np: beams) jeżeli masz dalej wątpliwości to bierz opla.
Generalnie chyba lepiej mieć auto szybsze, oszczędniejsze i mniej awaryjne??
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

06 Cze 2013, 20:25

Silnik 1.8 PB w Vectrze B nie jest zły. Ale blacha w tym aucie to tragedia, nie mówiąc, że naprawy nie należą do najtańszych. Zgodzę się, Vectra jest o wiele ładniejsza i wygląda nowocześniej niż Avensis, ale Mazda 626 może z Vectrą spokojnie konkurować pod względem stylistycznym, lecz silnik Toyoty i Mazdy bije Vectrę na łeb na szyję.
Wierz mi, masz 8 tys. zł, to nie są małe pieniądze jak na polskie realia, ja dałem się ogłupić i byłem posiadaczem Vectry B, na nieszczęście w dieselu, całkowita porażka. Gdybym mógł cofnąć czas szukałbym tylko 626, a przy jej sprzedawaniu bym pewnie płakał i jechał za kupującym aż do jego domu, aby się upewnić, że nic się nie stanie, niczym Mirek handlarz. :mrgreen:
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

07 Cze 2013, 11:31

Wiem ze to nie w temacie:) a mozecie do calej reszty porownac jeszcze lagune 1999 1.8 120km w gazie?:) bylbym wdzieczny:)
gmjackson
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Land Cruiser V8 4.5 D-4D Powerboost
    Land Cruiser V8 4.5 D-4D Powerboost rozwija moc 318 KM (o 46 KM więcej niż w przypadku wersji seryjnej) oraz moment obrotowy 740 Nm (w zakresie 1800-2800 obr./min., o 90 Nm wiecej niż w przypadku wersji seryjnej). Charakterystykę ...