Vectra b dobry pomysł?

03 Sty 2016, 12:24

Witam. Zamierzam kupic autko do 5000 zl. Zastanawiam sie nad vectra b. Chcialem spytac czy to dobry pomysl? Jaki silnik wybrac? Potrzebuje autka 5 drzwiowego ,ale nie kombi. Myslalem, tez nad astra 2 ale w tej cenie chyba bedzie ciezko. Chcial bym, zeby auto mialo troche mocy(myslem nad 1.8/2.0 w lpg) i nie bylo takie drogie w utrzymaniu jak passaty czy a4. Jesli macie propozycje innych modeli z chcecia wyslucham. Chcialem jeszcze zapytac czy teraz rejestracja pojazdów z za granicy uległa jakims zmianom? Bo slyszalem,ze od 2016 bd cos taniej.
David2803
Początkujący

Auto: nie mam

03 Sty 2016, 14:09

Zależy jak dużo masz zamiar jeżdzić ale Vectra B jak najbardziej propozycja warta rozważenia,ja dorzucę jeszcze Peugeota 306 i 406.
[link do oferty na Olx wygasł] - ktoś wpisał kw zamiast km,ten silnik ma 90km.
[link do oferty na Olx wygasł] - zwykły prost diesel bez żadnej turbiny itp.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Sty 2016, 16:20

A jaki silnik polecasz do lpg? 1.6?1.8?2.0?
David2803
Początkujący

03 Sty 2016, 16:55

W Vectrze? Praktycznie każdy oprócz 1.6,8v 75km jest za słaby do tej budy a 16v 100km lubi szamać olej.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

03 Sty 2016, 17:35

Czyli 1.8/2.0 bedzie w miare tani w obsludze, ale nie dziwic sie, ze lubi brac olej? Co w tych autach lubi odmawiać posluszenstwa? Bo slyszalem, ze zawieszenie. Czy czesci do opla nie wykończą portfela?
David2803
Początkujący

03 Sty 2016, 17:45

Tak na dobrą sprawę praktycznie każdy silnik w Vectrze to ECOTEC a one lubią brać olej ale wspomniany 1.6 16v bierze go najwięcej.
Części są tanie i dostępne praktycznie wszędzie.
Wadą może być zawór EGR który czasami zawodzi,zawieszenie też jest słabą stroną tego modelu,wybijają się w nim łączniki stabilizatora, sworznie wahaczy a także poduszki i inne elementy metalowo-gumowe.
Największą bolączką jest rdza (w poliftach blachy są nieco poprawione) gniją progi,tylne nadkola czy dolne ranty drzwi.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczny wschód słońca
    Nisko położone słońce w okresie jesiennym może oślepiać kierowców i powodować niebezpieczne sytuacje na drodze. Szczególnie niebezpieczne jest pierwsze 15-45 minut po wschodzie słońca. Ryzyko oślepienia wzrasta ...
    Nowa Toyota RAV4 i zmodernizowany mini van Verso
    W dniach 9-10 podczas marcowej premiery, Toyota zaprezentuje w swoich polskich salonach dwie nowości. Model RAV4 czwartej generacji jest jednym z najbardziej oczekiwanych debiutów motoryzacyjnych na polskim rynku. ...

03 Sty 2016, 17:56

Egr chyba da sie zaslepic, jesli mowie zle to prosze mnie poprawic :) ale jednak warto kupic vectre? Mogl bys mi doradzić czy 1.8 czy 2.0? Bo mam dylemat. Bedzie to auto z sekwencja. Dziennie okolo 2x 20 km bedzie podrozowalo
David2803
Początkujący

03 Sty 2016, 19:53

Szukaj co znajdziesz w lepszym stanie,prędzej można trafić 1.8 niż 2.0 a one dobrze się nadają pod lpg.
Skąd jesteś to coś poszukamy.
Barol
Awatar użytkownika

03 Sty 2016, 20:03

Tarnów. Ciezko w tych okolicach cos dorwac
David2803
Początkujący

03 Sty 2016, 20:16

Co prawda nie Astra czy Vectra ale w ładnym stanie [link do oferty na Olx wygasł] i to [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika