Vectra B - nie odpala ! blagam o pomoc !

25 Cze 2007, 11:26

Witam. Niedawno kupiłem swój pierwszy samochód. Niedawno, bo miesiąc temu,a już się popsuł ! Mieskam za granicą i najpierw chciałbym się spytać czy ktoś może mnie ukierunkować co mogłoby być przyczyną. Jestem nawet odwdzięczyć się finansowo osobie która trafnie by mnie ukierunkowała. OK teraz wyjaśnie wsystko co i jak. Samochód który posiadam to Vectra B 95r. Sedan. 1.7 TD Isuzu Jechałem z kolega do miejscowości obok mojej i w połowie drogi mi zgadł jak wrzuciłem na luz (olałem to) odpaliłem jade dalej i pod koniec trasy znowu mi zgasł. zaparkowałem, poszłem zalatwić sprawy. Wracam i chcem odpalać, i miałem spory problem. Gdy juz odpaliłem nie trzymał obrotów i jak puszczałem pedał gazu samochód gasł. Ogólnie cały czas chodzil, tylko musiałem sam utrzymywać obroty ( prawie przez to w ciezarowke wjechalem ). Po paru minutach jakby sie naprawił ... Potem znowu to samo ... w koncu samochód jakby stracił siły i nie wchodził wyżej niż na 2500 obr/min po czym zgasł ... Od tamtej pory nie chodzi. Wymienilem filtr paliwa i dalej to samo. Nie wiem co może być przyczyną .... Proszę o pomoc, bo boje się, że jak oddam do mechanika tutaj to mnie podliczy na kwotę kilku tysięcy zł Pozdrawiam
roggix
Nowicjusz

• 25 Cze 2007, 12:02

kolego gdzie mieszkasz,moze w londynie to ci dam tel.do kolegi i nie zederze z ciebie?
    misiek
    Początkujący

Miejscowość: london,vw passat ,1.9 TDI 90KM

25 Cze 2007, 14:15

No niestety mieszkam koło Liverpoolu w Skelmersdale. A jescze jedno w sprawie angielskich mechaników. Jak mi się zepsuł samochód byłem 15 km od domu i nie miałem jak wrócić i przetransportować samochodu. No ale mam "Breakdown Cover", które to mnie chroni w przypadku popsucia sie samochodu - darmowa odholowanie do domu. Koles który przyjechał i prubował coś zobaczyć, powiedział mi, że nalałem benzyne do mojego Diesla. W co absolutnie nie mogłem uwierzyć, żebym popełnił taką gafe, ale jakoś w to mu uwierzyłem. Juz zaprowadziłem samochód do mechanika i powiedziałem mu o tym, że zalałem benzyne i żeby mi przeczyścili układ. Na szczęście stało się to niedawno po tym jak wróciłem do Anglii i tylko 2 razy tankowałem na miejscu odkąd wróciłem. Poszłem tam gdzie tankowałem podałem daty, mniej wiecej godzine. numer karty którą płaciłem i kwote. Powiedzieli mi, że 2 razy Diesel był. Poleciałem szybka taksą na warsztat, żeby jednak nie przeczyszczali tylko gdzie indziej szukali przyczyny, a tam juz samochód stał na warsztacie .... Ale jeszcze nie zaczęłi, więc udało mi się zaoszczędzić 120 funtów. Wogule w tym warsztacie nic mi nie zrobili... bo powiedzieli, ze musze jechac do specjalisty od silników ! Parodia ...
    roggix
    Nowicjusz

25 Cze 2007, 19:01

Witam,

Jak jechałeś nie zauważyłeś czy auto nie kopciło z tyłu? Trzeba by było sprawdzić czy pompa podaje paliwo bo jak nie to wymiana filtra nic nie da. I ja bym zaczął od tego.
    Pozdrawiam,
    Artek
    ArteK
    Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
    Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy: 12 12 1996
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
    Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
    Paliwo: Hybryda
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2016

25 Cze 2007, 20:59

ja na anglikach bym nie polegal,mam swojego mechanika polaka i jestem bardzo zadowolony nie ma rzeczy ktorej by nie zrobil ale wrocmy do rzeczy.
    moze zatankowales na jakiejs stacji typu Tesco,Asda bo ostatnio glosno bylo
    o tych stacjach ze mieli bardzo zlej jakosci paliwa i duzo silnikow popadalo.nie wiem jak ci inaczej doradzic nic mi innego nie przychodzi do glowy.pozdrawiam.
    misiek
    Początkujący

Miejscowość: london,vw passat ,1.9 TDI 90KM

26 Cze 2007, 09:02

No właśnie tankowałem na stacji ASDY - akurat przy okazji zakupów ... Myślisz, że to od tego ?? hmm, możliwe :/ Paliwo podaje :/ czyli pompa jest dobra. Sprubuje dać posta na innym forum, tam powinni mi pomóc, bo to jakaś strona VectraKlub czy jakos tak. Pozdro, i dzięki wszystkim za odzew.
    roggix
    Nowicjusz