VEL SATIS BIERZE OLEJ I STRASZNIE DYMI

06 Wrz 2009, 17:26

Witam, mam Renault Vel Satis 2.2 dci z 2003r. przebieg 180 tyś km. Ostatnio zaczął brać ogromne ilości oleju (myslę że nie mniej niż 1l/1000km) przy tym strasznie dymi (od razu po odpaleniu niebieski dym, po chwili czarny). Dodam jeszcze,że ubywa płynu chłodniczego i nie widzę żadnego wycieku. Bardzo proszę o pomoc co to może być.
krzak
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
  • 06 Wrz 2009, 19:36

Do sprawdzenia turbosprężarka , głowica z uszczelką oraz ciśnienie sprężania,układ wtryskowy.Objawy wskazują na wystąpienie przynajmniej dwóch usterek jednocześnie.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

07 Wrz 2009, 13:25

dziwne że przy takim przebiegu występują aż takie cieżkie objawy. Silniki Reanult uważam za dosyć trwałe i przebieg rzędu 400 tys. km nie powinien na nim zrobić wrażenia. Od jak dawna jesteś właścicielem? Pachnie to wymianą silnika, gdyż części i robocizna mogą być cholernie drogie. Nawet same oględziny i diagnoza może sporo kosztować.
    A jak z osiągami i zużyciem paliwa? Czy masz jakieś kontrolki zapalone na desce rozdzielczej?
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

07 Wrz 2009, 15:54

Jestem właścicelem od 2 lat, dopóki nie zapali sie kontrolka dotycząa podejrzewam wtrysków (fala) z napisem fuel injection samochód przyspiesza normalnie a jeżeli chodzi o spalanie to tez jest w normie. Samochód wstawiłem już do warsztatu teraz czekam na diagnoze.
    krzak
    Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy 10km/h wolniej robi rożnicę?
      Władze Francji zdecydowały o zmianie ograniczenia prędkości obowiązującego na drogach poza terenem zabudowanym. Kierowcy będą mogli poruszać się tam z prędkością 80 km/h zamiast 90km/h. Zmiana wywołała wiele kontrowersji, ...
      Volvo S90 - pierwsza publiczna prezentacja
      Pierwsza publiczna premiera najnowszego Volvo S90 odbędzie się podczas targów motoryzacyjnych NAIAS w Detroit. Stany Zjednoczone są dla szwedzkiej marki bardzo ważnym rynkiem zbytu, a miejsce premiery luksusowego sedana jasno ...