VENTO 1,8 LPG - nie odpala podczas odwilży

25 Lut 2013, 12:44

Witam,

Auto codziennie odpala bez żadnego problemu - zawsze za pierwszym razem. Zdaża się jednak (jak dotąd 3 razy), że po dłuższej trasie, nie chce odpalić na następny dzień (za każdym razem w nocy była odwilż).

Objawia się to tym, że kręcę i kręcę a on tylko czasem lekko "zamruczy". Zwykle po kilkunastu/kilkudziesięciu próbach udaje się w końcu odpalić na kable od innego auta, silnik przez chwilę pracuje wtedy nierówno, po kilku sekundach wszystko działa już jak trzeba. Po zgaszeniu odpala dalej bez problemu.

Akumulator jest nowy i sprawny, rozrusznik wydaje się pracować normalnie, kable też wymieniłem i nie pomogło.

Proszę o pomoc, będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam
Michał
michal150
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 12 1986
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: VW VENTO
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

28 Lut 2013, 12:13

Na pewno wilgoć daje popalić,powinieneś spryskać wszystko co przewodzi prąd preparatem usuwającym wodę i chroniącym instalację zapłonową przed wilgocią.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Mar 2013, 00:56

Dzięki za sugestię ale okazało się, że to były świece. Były stosunkowo niedawno wymieniane, dlatego ich nie podejrzewałem. A jednak, po wymianie auto odpaliło za pierwszym "kopnięciem".
michal150
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 12 1986
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: VW VENTO
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

01 Mar 2013, 10:29

Nie sądzę by wilgoć miała wpływ na świece,ale jest możliwe,że przerwa na tych starych była zbyt mała(elektrody),dlatego powinno się przy świecach jedno-elektrodowych korygować odstęp raz na jakiś czas,ja zawsze tak robiłem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)