VITO czy warto??

26 Lut 2008, 22:47

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Mam pytanie do użytkowników, mechaników iwszystkich tych co wiedzą coś o mercedesie Vito z silnikiem 2,3D lub 2,3TD, Mam zamiar kupić taki samochód jest on w dość przyzwoitej cenie.. w stosunku do innych dostawczaków, Chciałbym poznać waszą opinię na temat tego samochodu z tymi silnikami, będę niezmiernie wdzięczny za każdą odpowiedź.

pozdrawiam i liczę na konkretne wypowiedzi... 8)
pawlo111
Nowicjusz

02 Mar 2008, 09:59

Też posiadam Mercedesa ale Sprintera. No Mercedes to zawsze Mercedes, napewno dłuższa żywotność.Co do tych silników są ok. TD jest lepszy pod względem przyśpieszenia i osiągów. Jeśli autko jest dobrze utrzymane i serwisowane na czas to jest godne polecenia. Przy zakupie należy zwrócić uwagę na wymianę oleju na plakietce, czy nie wycieków oleju zwłaszcza z okolic pompy wtryskowej no i z innych miejsc. Warto podjechać do elektryka żeby go podpiąć pod kompa. Wtedy zobaczysz czy wszystko jest ok. No i dobra rada: starsze modele Vito są w 100% mniej awaryjne od tych nowszych.

Jeśli pomogłem pochwal
Badbit
Początkujący

02 Mar 2008, 23:59

Mój ojciec ma Vito 150 CDI 2005 rok. Jest z niego bardzo ale to bardzo zadowolony. Silnik jest bardzo elastyczny i wystarczający. Kilka razy przewoziliśmy w Vicie quada i mimo dużego obciążenia bardzo dobrze sobei radził na drodze.
Jeśli chodzi o serwis. Nie jest za tani ale zawsze wszystko było idealnie wykonane.
osa54
Nowicjusz
Awatar użytkownika

03 Mar 2008, 06:56

pawlo111 napisał(a):Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Mam pytanie do użytkowników, mechaników iwszystkich tych co wiedzą coś o mercedesie Vito z silnikiem 2,3D lub 2,3TD, Mam zamiar kupić taki samochód jest on w dość przyzwoitej cenie.. w stosunku do innych dostawczaków, Chciałbym poznać waszą opinię na temat tego samochodu z tymi silnikami, będę niezmiernie wdzięczny za każdą odpowiedź.

pozdrawiam i liczę na konkretne wypowiedzi... 8)

A kolego to jest krajowe auto czy sprowadzane? Bo krajowe były produkowane w Polsce! Radziłbym raczej kupić auto sprowadzane, więc skąd ono pochodzi?
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

13 Mar 2008, 17:35

Badbit napisał(a):Też posiadam Mercedesa ale Sprintera. No Mercedes to zawsze Mercedes, napewno dłuższa żywotność.Co do tych silników są ok. TD jest lepszy pod względem przyśpieszenia i osiągów. Jeśli autko jest dobrze utrzymane i serwisowane na czas to jest godne polecenia. Przy zakupie należy zwrócić uwagę na wymianę oleju na plakietce, czy nie wycieków oleju zwłaszcza z okolic pompy wtryskowej no i z innych miejsc. Warto podjechać do elektryka żeby go podpiąć pod kompa. Wtedy zobaczysz czy wszystko jest ok. No i dobra rada: starsze modele Vito są w 100% mniej awaryjne od tych nowszych.

Jeśli pomogłem pochwal

Jeździłem Vito 110CDI osiem lat. To na tyle dużo by można było coś powiedzieć. Ale pierw odniosę się do kwesti że starsze modele są mniej awaryjne ...
Otóż tak naprawdę opinię Vitkom w PL popsuł model 2,3 turbodisel sprzed 99 roku produkowany w Polsce ... a produkowane w Polsce i tak były lepsze od hiszpańskich. Niska jakość ... wszystkiego ... TE które przetrwały na mur beton są malowane i po naprawach które o dziwo podnosiły wartość pojazdu gdyż części zazwyczaj były lepszej jakości od oryginałów.

Wracając do 110CDI.
Otoż Vito jest jak dziewczyna, z dobrego domu ( Merecedes ), ładna, świetnie gotuje, doskonała w łóżku ( czyli wygodny i doskonale się prowadzi :wink: ) Ma jednak jedną wadę, jest ch...a chorowita i droga w utrzymaniu ...
Psują się zamki, fotele po 180tys.km wyglądały jak Stalingrad w 43 roku. I o dziwo, fotel pasażera baaaardzo sporadycznie używany także wymagał renowacji.
Blacha, mimo że w trzecim roku przemalowałem przód z powodu odprysków, w wielu miejscach gniła. Nie zwracałem uwagi dopuki na giełdzie klienci nie zaczeli mi pokazywać ... Panie, tu na progu, tu pod listwą, ten pas przedni ... faktycznie, nie wyglądało TO najlepiej :roll: .
Z dużych awarii to; gumowe uszczelniacze popychaczy ? bryka stanęła i trzeba było na lawetę. Nie drogo, kilkaset złotych. Wybuchnięcie kolektora dolotowego od turbo ... Wymieniony przewód, rura. Koszt kilkadziesiąt złp plus robocizna. Nawet tanio.
Usterka która mi popsuła naaaaaajwięcej krwi i kosztowała tak cirka 10tys.zł to ... koniec zimy, wczesna wiosna ... tak jak teraz ... wracam z trasy, stawiam na noc i rano NIC, kręci, nie pali ...
Nie pomagały serwisy ... tak przez trzy kolejne wiosny aż w końcu jeden majster z Siedlec który wcześniej już raz robił zawziął się ... Zostawiłem brykę na obserwacji przez kilka dni i znalazł ... UKRUSZONY, NIESZCZELNY przewód paliwowy który łapał powietrze.
Usterka która kosztowała mnie niebotyczne kwoty, wielokrotne wizyty w serwisach spowodowana była duperelą, część, przewód kosztował 60zł :!: :!: robocizna za darmo ze względu na poprzednią nieudaną naprawę.
Klub Anonimowych Piratów Drogowych KAPD
Zbycho
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce

30 Mar 2008, 10:06

Dokładnie jak kolega wyżej , znajomy ma viciaka z 2001 roku z 2,3cdi i co i gnije jak polonez z 73 .Z tego co czytałem różne fora i opinie kierowców to kupisz albo super vito i bedziesz śmigał albo kupisz i nie pojeżdzisz
greyt
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Lexus RX L - siedmioosobowa wersja modelu RX
    Zaprezentowana w 2018 roku, siedmioosobowa wersja modelu RX jest SUV-em z elektrycznie składanym i rozkładanym trzecim rzędem siedzeń, dysponującym osobnym panelem klimatyzacji. Jest wyższa i dłuższa od standardowego modelu, ...

30 Mar 2008, 10:58

Po prostu trzeba dobrze trafić....
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

30 Mar 2008, 13:32

osobiście miałem do czynienia z Vito (99) i T4 (98) i zdecydowanie wole T4. Oba Diesle, W vito dokladnie nie wiem co tam bylo bo dużo nie jeździłem, w T4 2.5 TDi ACV (102KM) silnik nie do zarżnięcia.
bat67
Nowicjusz

30 Mar 2008, 14:30

bat67 napisał(a):osobiście miałem do czynienia z Vito (99) i T4 (98) i zdecydowanie wole T4. Oba Diesle, W vito dokladnie nie wiem co tam bylo bo dużo nie jeździłem, w T4 2.5 TDi ACV (102KM) silnik nie do zarżnięcia.

reklama...baner...
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

30 Mar 2008, 14:36

Badbit napisał(a):Jeśli pomogłem pochwal

Kolego nie ma pochwał na tym forum.

Co do kolegi bat67 radzę usunąć baner reklamę, gdyż może się to nie najlepiej skończyć
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

30 Mar 2008, 15:08

Admin wtedy zadziała...
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

05 Maj 2008, 13:58

JA tez sie interesowalem tym autem...pojechalem do serwisu do chlopakow do Mercedesa i powiedzieli mi tylko tyle...chlopie odpusc, dzieki Vito jeszcze pracy nie stracilismy....cos w tym jest bo stal sznureczek Vitków w serwisie...byc moze faktycznie nie robione u nas sa lepsze ale te wszystkie co rdzewieja no tak spartolona robota ze szok :/
Th0rn
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa