Volkswagen Bora tdi ma słabe osiągi.

12 Sty 2011, 18:03

witam. Posiadam Volkswagena Borę 110km z 2000r.Mam problem. Od niskich obrotów do 2000 zbiera się dobrze. Powyżej 2000 turbina się załącza(gwiżdże) zbiera się wolno chyba że od czasu do czasu mu coś odbije i zbiera się dobrze .Jednak prawie zawsze słabo chodzi (70% jazdy chodzi słabo 20% jazdy dobrze a 10% jazdy bardzo dobrze). Co to może być. dodam że mechanik sprawdzał wymieniłem dwie łopatki. Turbiny raz prawie jej nie słychać a raz gwiżdże głośniej jednak to czy ona gwiżdże nie ma wpływu na osiągi. Dodam że szukałem na forum i nie znalazłem nic takiego co mogło by mi pomóc. Pozdrawiam proszę o odpowiedzi. Z góry dziękuje
kamciuu20
Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

12 Sty 2011, 19:14

sprawdź przepływomierz.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

13 Sty 2011, 21:27

Przepływomierz albo sonda lambda, sprawdź te obie rzeczy. Najlepiej to jedź do jakiegoś znajomego mechanika, podepnie Ci pod komputer i bez problemu zobaczycie co jest nie tak.
Pozdrawiam
Jerzy Wolert
P.S. Chcesz tanio kupić oświetlenie LED i Xenon ? Napisz do mnie !
Wol-Wikar
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

14 Sty 2011, 01:33

Wol-Wikar napisał(a):Przepływomierz albo sonda lambda, sprawdź te obie rzeczy. Najlepiej to jedź do jakiegoś znajomego mechanika, podepnie Ci pod komputer i bez problemu zobaczycie co jest nie tak.

Sonda lambda w silniku wysokoprężnym?!

Sprawdz szczelność układu dolotowego,może masz pękniety przewód do turbiny,może się osunął,jest zle zamontowany.W następnej kolejności podepnij auto pod VAGa i odczytaj błędy.Jest to ewentualnie uszkodzenie czujnika ciśnienia doładowania.
życie jest zbyt krótkie żeby jezdzić przepisowo lub dieslem...
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

14 Sty 2011, 19:14

dziekuje za odpowiedzi.owszem przewod od turbo zsunal sie jednak usunalem usterke i problem nie zniknal.prosze o kolejne propozycje.pozdrawiam.
kamciuu20
Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

14 Sty 2011, 22:20

najczęstszym problemem w tych silnikach jest turbina i właśnie te łopatki jak jeździłeś mało dynamicznie ..tak bywa w zimie.. przycierają się właśnie łopatki sterowania ciśnieniem doładowania..kwestia wyciągnięcia turbo i rozruszania ich ..ale komp obowiązkowo do podpięcia.
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska