Volkswagen czy BMW, czy z przebiegiem wszystko OK?

30 Sie 2012, 21:22

Dzień dobry wszystkim!
Na forum jestem nowa, proszę więc o wyrozumiałość :D
Podobnych tematów jest sporo, aczkolwiek mam nadzieję,że ktoś zainteresuje się mym problemem i pomoże mi.
Otóż chcę kupić pierwszy samochód. Cena do 35 tys. Zastanawiam się nad Passatem B6 oraz BMW 320.
Znalazłam 3 ciekawe oferty:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Mógłby ktoś ocenić czy jest to realna cena?
Czy auta sprowadzane, 6-7 letnie mają taki przebieg?
Ceny tych ofert są dość niskie, stąd moja niepewność. Na który samochód zdecydowalibyście się? B6 czy 320?
Dziękuje z góry za pomoc :)
drazy
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 09 2011

30 Sie 2012, 21:42

Witaj.
Powiem Ci, że te auta co podałaś to problemy, problemy i jeszcze raz problemy...
2l diesle BMW nie są zbyt udaną konstrukcją pod względem trwałości. Mój szwagier kupił taką beemkę za 50k i wydał 10k na naprawy, a Ty chcesz wydać tylko 35k więc nie nastawiaj się tym bardziej na trwałość. Jak kupować to 3litrowy bądź benzyniaka.
Diesel 2,0TDI/140KM w Passacie to bardzo nieudana konstrukcja do czego przyznał się sam producent. Jednym słowem unikaj tego silnika. W Passacie nie ma w sumie godnych polecenia motorów benzynowych i diesli tak na prawdę.

Jeśli chodz o kwestię przebiegu. 95% aut klasy średniej z dieslem ma skręcone przebiegi przynajmniej raz. Często jest to robione kilkukrotnie... Z resztą łatwo zauważyć, że na takim allegro czy otomoto prawie wszyskie auta mają poniżej 200tys. przebiegu. Ładnie to wygląda jeśli jest prawdziwe. Takie auta są kopowane do jazdy a nie po to aby stały więc nie ma co wierzyć w małe przbiegi. Nię bądźmy naiwni ;) Druga sprawa, że współczesne silniki diesla są takie, że po 100-150tys. przebiegu domagają się kosztownych napraw więc siłą rzeczy nic nie zaoszczędzisz. O wiele lepiej szukać benzyniaka, bo maja mniejsze przebiegi i koszty napraw są niższe.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

30 Sie 2012, 21:59

Wielkie dzieki za odpowiedź! :) Zmartwiłeś mnie trochę z tym nieudanymi konstrukcjami ..
To co, rozumiem ze jeżeli przebieg jest ponad 200 tys to normalne i się tym nie przejmować?
Prawdę mówiąc nie nastawiam się na trzaskaniem tym autem Bog wie ile km wiec myślę ,że może obejdzie się kilka lat bez konkretnych napraw.
A Audi A4? Lepsze od Passata?
drazy
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 09 2011

30 Sie 2012, 22:03

A4 i Passat to praktycznie to samo jeśli chodzi o silniki.

Tak, przebiegi grubo ponad 200tys. to normalna rzecz w takich autach ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

01 Wrz 2012, 00:54

bmw sa za tanie, pasaty po tyle chodza ale silniki 2.0tdi to zlomy nie pchaj sie w to, kup sobie auto jakiejs mniej "prestizowej marki" ale za to mlodsze z pewna historia najlepiej od 1szego własciciela ;) lub z komisu jakiegos autoryzowanego serwisu.
Nethan
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2009
Auto: s4
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007

01 Wrz 2012, 08:58

Jak chcesz Passata to szukaj od 2008 z silnikiem 2.0TDI CR (Common Rail), ale oczywiście nie w tych pieniądzach. Starsze 2.0TDI PD bym sobie odpuścił. No i oczywiście raczej staraj się sprawdzać przebiegi o ile się uda. Piszę o przebiegach dlatego, że ostatnio przeglądając niemiecki internet znalazłem Golfa VI Variant 1.6TDI z 02/2010 z przebiegiem 560000km.

Link: [link do mobile.de wygasł]
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczniej w czystym samochodzie
    Świeżo umyty samochód nie tylko lepiej się prezentuje – czyste szyby, lusterka i światła to warunek bezpiecznej jazdy. Kierowca powinien zadbać o to zwłaszcza przed wyjazdem w dłuższą trasę. Jednym z podstawowych ...