Volkswagen Golf II - nie działa ciepłe ogrzewanie

08 Paź 2010, 16:01

Witam. Nie wiem czy na forum był już omawiany ten problem ( ja bynajmniej nie mogłem znaleźć podobnego ). W moim golfie II 91r. GL nie działa ciepłe ogrzewanie. Nieraz mi się zdaje jakby trochę ciepła leciało, ale tylko troszeczkę, a nieraz wieje tylko zimnym powietrzem, no powedzmy, że takim niby letnim. Tak sobie myślałem, że to może wina takiej "gabczastej" rury idącej pod maską do błotnika, bo jest w paru miejscach dziurawa i może tamtędy ucieka powietrze. Proszę o pomoc, bo idzie zima, a nie wiem co robić. Dodam, że temp.silnika jest w porządku.
Muma197
Muma197
Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

08 Paź 2010, 16:16

Muma197 napisał(a):, że to może wina takiej "gabczastej" rury idącej pod maską do błotnika, bo jest w paru miejscach dziurawa i może tamtędy ucieka powietrze

Ten przewód nie ma wpływu na ogrzewanie samochodu..
Po nagrzaniu silnika sprawdz czy przewody gumowe /2 szt/ktore są z tyłu silnika i powiedzmy wchodza w scianke grodziową/końcówki chłodniczki nagrzewnicy/sa ciepłe..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Paź 2010, 16:54

Rozumiem, że gdy będą zimne to mam je wymienić, tak?
Muma197
Muma197
Nowicjusz

08 Paź 2010, 17:20

Muma197 napisał(a):, że gdy będą zimne to mam je wymienić, tak?

Nie,musisz dojść dlaczego są zimne-brak obiegu ciepła... :?: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

08 Paź 2010, 18:16

No dobra. A gdyby jednak to nie było to?
Muma197
Muma197
Nowicjusz

08 Paź 2010, 18:48

Muma197 napisał(a):A gdyby jednak to nie było to?

Jasne ze nie twierdzę ze to i tylko to.Powodów moze byc 1001 ale mozna jeszce kuknąć na:
1/ Zawór sterujący przepływem cieczy do nagrzewnicy/moze nie dzialac-uszkodzone sterowanie,zamulony itp/
2/ Zapowietrzona chlodniczka nagrzewnicy
3/ Zamulona chlodniczka nagrzewnicy/modl się oby nie to... :!: :!: /
To tak na dzień dobry... :grin:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jakie modele i wersje oferują japońskie marki?
    Toyota GR Supra i Lexus LC to dobrze znane auta z Japonii. Toyota i Lexus proponują jednak nie tylko bezkompromisowe auta dla fanów adrenaliny, ale też usportowione wersje popularnych modeli. Zaglądamy do oferty obu ...

09 Paź 2010, 10:50

u la la...Trochę tego się nazbierało. A czy na okresowym przeglądzie potrafili by stwierdzić w czym tkwi usterka?
Muma197
Muma197
Nowicjusz

09 Paź 2010, 11:09

Muma197 napisał(a): A czy na okresowym przeglądzie potrafili by stwierdzić w czym tkwi usterka?

Na OBT takie sprawy mnie nie interesują...Sprawdzam hamulce,zawieszenie itp..
Ale mozesz porozmawiać,jak bedzie diagnosta kumaty to moze cos Ci podpowiedziec,sprawdzić.. :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

09 Paź 2010, 11:13

Ja powiem Tak miałem golfika identycznego i miałem ten sam problem..pierwsze do sterowanie nie ma zaworu żadnego tylko klapka zamyka dopływ powietrza na nagrzewnicę lub otwiera i wtedy leci zimne i omija nagrzewnicę ..i pierwsze możesz mieć ta klapkę co przymyka podziurawiona bo ona jest oklejona taką gąbką i powietrze zamiast lecieć na nagrzewnice leci bezpośrednio na kratki nadmuchów..

Ale ja stawiał bym na pompę wody tylko nie sam przód pompy z wirnikiem tylko całość trza wymienić gdyż jest już wytarte siedzenie tam gdzie dochodzi wirnik pompy i pompa nie jest wydajna na tyle aby zrobić obieg do nagrzewnicy...spróbuj dać na ciepłe jak masz silnik gorący i potrzymaj 30 sekund na wysokich obr. i zobacz czy nie poleci cieplejsze pow . z kratek..a jak nie pomoże to to tylko wymiana nagrzewnicy została ale można ja przepłukać nie wyciągając.. ale ja robiłem wszystko zaczynając od wymiany nagrzewnicy i było to samo wiec u mnie tył pompy obudowa była lipa i to załatwiło sprawę..zresztą nie tylko u mnie był właśnie w tym problem
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska