Volkswagen golf IV - migające check engine i szarpanie

22 Mar 2017, 20:44

Cześć, założyłem konto, bo chciałem spytać o pomoc. Prawko zdałem niecały rok temu i dostałem golfa IV na 18, za bardzo obeznany w tym wszystkim nie jestem, więc liczę na jakąś pomoc, bo rodzice niestety za granicą i na tatę tu za bardzo nie mam co liczyć. Otóż od 1-2 miesięcy świeci się kontrolka check engine, ale silnik chodzi ładnie, żadnych problemów nie ma. Byłem na przeglądzie instalacji gazowej, błąd mi skasowali, ale po jakimś czasie znowu wyskoczyło. Ostatnio po zapaleniu auta (zdarzyło się to już 2-3 raz) jak bardziej dodam gazu, to ikonka mi zaczyna migać i silnik tak jakby szarpie. Zauważyłem też, że bezpośrednio po zapaleniu chyba chodzi minimalnie głośniej. Jadąc na benzynie szarpanie czuć słabiej, ale po zatankowaniu gazu i przełączeniu na gaz właśnie zaczął bardziej szarpać i migała ta ikonka. Po kilkuminutowej jeździe już jest wszystko ok. Z tego co się orientuję to świece żarowe i przewody były zmieniane dosyć niedawno.
svka
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 06 2016
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Volkswagen Golf IV
Silnik: 2.0 benzyna 116KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

23 Mar 2017, 13:27

svka napisał(a):Byłem na przeglądzie instalacji gazowej, błąd mi skasowali, ale po jakimś czasie znowu wyskoczyło.
Zasadnicze pytanie czy wiesz jaki to był błąd? To bardzo ważne w takich sprawa żeby sprawdzać i nawet sobie gdzieś zapisać dokładnie co to było.

Druga sprawa to widzę że masz LPG, więc pytanie czy na benzynie i gazie jest identycznie z problemami?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

23 Mar 2017, 21:04

Napisz co za błąd sie zapisał i czy czek miga wtedy co szarpie
krzysiek2231
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 11 1935
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: seat cordoba
Silnik: 1,4

23 Mar 2017, 21:11

Napisz jaką masz instalacje LPG sekfencje czy zwykłą
krzysiek2231
Nowicjusz

23 Mar 2017, 21:31

Jeśli od 2 miesiecy się check świeci i występują objawy, to dość długo się temat ciągnie.... nie trafiłeś na żadną mądrą głowę w warsztacie? bo kod błędu jedno, rodzaj instalacji to drugie - coś podpowiemy, ale najlepiej, jak ktoś pod maską zwietrzy temat.
Forumowicz
Aktywny

Prawo jazdy: 01 01 1980
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 2,2 16V 155KM direct
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2009

31 Mar 2017, 11:22

Zdecydowanie za mało szczegółów abyśmy mogli coś doradzić, nie wiemy o jaką instalację chodzi dokładnie oraz czy błąd pojawia się tylko podczas jazdy na lpg czy na benzynie, a przecież jest to dosyć istotna kwestia, więc podaj te informacje.
SfinxTurbo
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.9 CDTI
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    XVII Moto-Piknik i Otwarty Puchar Polski WST / relacja
    "XVII Moto-Piknik za nami. Sobotnie opady deszczu nie nastrajały optymistycznie, jednak w niedzielę pogoda okazała się łaskawa. Dziękujemy wszystkim zawodnikom, kibicom i osobom które wspierają nas za dzielne towarzyszenie ...

01 Kwi 2017, 19:57

Może trzeba najpierw sprawdzić podstawowe rzeczy np świece przewody wysokiego napięcia rozdzielacz zapłonu
krzysiek2231
Nowicjusz