Volkswagen jaki model wybrać

04 Lis 2019, 19:35

Pionek napisał(a):Tu masz Cayenne z 3,2 i porównaj koszty w stosunku np do hmm? Lexusa RX 400h
download/file.php?id=2501&mode=view

albo do Range Rover V8 :yes:

Czyli spokojnie można powiedzieć że serwis Lexusa RX 400h V6

Pionek, może sam najpierw zerknij na ten raport w całości a nie tylko końcowe cyferki.
Jeśli mówimy o Lex vs Porsche - w przypadku cayenne nie uwzględniono wymiany łańcucha rozrządu, który jak twierdzą internety lubią się wyciągać. Dodatkowo części eksploatacyjne są "w sumie" niemal o połowę droższe niż w RX. Na koniec lex wychodzi taniej o 20% (nawet nie licząc tego łańcucha) będąc przy tym bardziej dynamicznym i paląc o 5/100 mniej.

A jeśli można podsumować "typowy wątek na forum". Przychodzi nowy, pyta o VAG'i. Ma za mały budżet względem oczekiwań, auta pokroju touareg'a w ogóle nie pasują do sposobu użytkowania.,,,aaaaaale to wszystko nieważne i tak polecamy VAG, polecamy VAG, polecamy VAG, bo tak.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Lis 2019, 00:07

Invi napisał(a):Pionek, może sam najpierw zerknij na ten raport w całości a nie tylko końcowe cyferki.
Właśnie liczą się końcowe cyferki a nie usterki wymyślane przez bajkopisarzy czyt. hejterów VAG-a, u nas na forum jest ich pod dostatkiem :)

Invi napisał(a):Jeśli mówimy o Lex vs Porsche - w przypadku cayenne nie uwzględniono wymiany łańcucha rozrządu, który jak twierdzą internety lubią się wyciągać.

Ile razy się u Ciebie wyciągnął łańcuch?
Poza tym gdzie i od kogo wyczytałeś że w wolnossącym, starym mpi 3,2 VR6 się wyciąga łańcuch?
Typowe hejterskie gadki, ludzi którym kiełbaszą się silniki.
3,2 VR6 to nie jest 3,2/ 3,6 FSI

Lepiej porównaj sobie koszty Xc90 bo tam tez nieźle można popłynąć szczególnie przy super "taniej opcji" T6 kompresor.
Invi napisał(a):Na koniec lex wychodzi taniej o 20% (nawet nie licząc tego łańcucha) będąc przy tym bardziej dynamicznym i paląc o 5/100 mniej.
Proponuje Ferrari będzie super dynamiczny :)

Invi napisał(a):aaaaaale to wszystko nieważne i tak polecamy VAG, polecamy VAG, polecamy VAG, bo tak.
No właśnie polecamy VAG bo ktoś takie auto szuka i mu się podoba a nie odradzamy bo Invi czy Szybki zazdroszczą, w sumie nie wiem czego :) Jak ktoś szuka banana to też mu polecasz truskawkę?
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

05 Lis 2019, 00:55

Pionek napisał(a):No właśnie polecamy VAG bo ktoś takie auto szuka i mu się podoba a nie odradzamy bo Invi czy Szybki zazdroszczą, w sumie nie wiem czego Jak ktoś szuka banana to też mu polecasz truskawkę?

Ale czy Ty coś czytasz czy tylko udajesz... ja w całym temacie nie zaproponowałe żadnego auta tulko przytaknąłem na cc. Dla jajec wpisałem opcje twarogów bo autor tematu miał w poważaniu koszty.

Co do rx i touarego są to dwie różne filozofie aut pod każdym względem o czym nie pisałem.

Temat się skomplikował jak jakiś znafffca stwierdził że twarożek 3,2 to to samo co golf bo ma silnik ten sam więc kwota 30k będzie ok.

P.s.
W tamtym tyg sprzedałem cayena 3,2 którego serwisowałem a ogólnie w tym roku jeszcze było kilka twarogów (prawie cajen) więc wiem jak można kupić coś normalnego za 30k.o ile w przypadku starego twaroga/cajena takie pojęcie istnieje.

Ogólnie autorka wybrała cc więc temat i tak można odpuścić.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

05 Lis 2019, 18:51

Pionek napisał(a):Właśnie liczą się końcowe cyferki a nie usterki wymyślane przez bajkopisarzy czyt. hejterów VAG-a, u nas na forum jest ich pod dostatkiem :)

No to nawet wg wyłącznie końcowych cyferek Lex wychodzi taniej niż Cayenne czyt touareg z inną blachą.

Pionek napisał(a):Ile razy się u Ciebie wyciągnął łańcuch?
Poza tym gdzie i od kogo wyczytałeś że w wolnossącym, starym mpi 3,2 VR6 się wyciąga łańcuch?
Typowe hejterskie gadki, ludzi którym kiełbaszą się silniki.
3,2 VR6 to nie jest 3,2/ 3,6 FSI

U mnie nigdy.....czekaj..zawsze swoje auta miałem na pasku i tylko jednego VAG'a. A w firmowych generalnie mam to gdzieś :mrgreen:

Pionek napisał(a):Lepiej porównaj sobie koszty Xc90 bo tam tez nieźle można popłynąć szczególnie przy super "taniej opcji" T6 kompresor.

Jak w każdym, dużym aucie premium tudzież zbudowanym na gratach premium jak touareg. Ale tego Wasza percepcja nie ogarnia i komuś kto ma śmieszne 30k na auto wciskacie dużego, kilkunastoletniego SUV'a, bliźniaka porsche.

Pionek napisał(a):Proponuje Ferrari będzie super dynamiczny :)

Ehhh, gdyby w każdym aucie montowali to wybitne 1.6/102 świat byłby lepszy. Nooo ale skoro 15 litrów benzyny w połączeniu z osiągami opla astry i kosztami porsche cayenne jest ok to nie mam pytań.

Pionek napisał(a):No właśnie polecamy VAG bo ktoś takie auto szuka i mu się podoba a nie odradzamy bo Invi czy Szybki zazdroszczą, w sumie nie wiem czego :) Jak ktoś szuka banana to też mu polecasz truskawkę?

Kiedy ktoś tu wchodzi pierwszy raz to pewnie myśli, że zarabiacie polecając auta tej marki. Tylko kto płaci za wychwalanie starych trupów? Mi by się tam za darmo nie chciało wyszukiwać kodów silników i miesięcy/roczników, kiedy ten konkretny był montowany. Jakiegoś zbiorczego excela z tym macie czy walicie z pamięci?

Polecaj VAG, taka Twoja rola na forum. Problem w tym, że laska szuka auta do miasta i na trasę a żaden nie wpadł na pomysł, że owy touareg w ogóle do tego nie pasuje. Tylko utwierdzanie w błędnej decyzji bo to jednak "wymarzony model" i to jeszcze jedynej słusznej marki więc wszystko wokół przestaje istnieć.
Jeszcze żeby któryś golfa vi w dieslu polecił to spoko, ale touareg? Albo passat cc na którego budżet nie styka?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Lis 2019, 20:46

Przecież te auta, które chce to co najmniej 50 tys. więc nie ma sensu się rozpisywać jaki to dany model jest lub nie jest, bo kupi co najwyżej złom, a potem płacz i zgrzytanie zębów. Pomijam już, że tak przeoranych samochodów jak VW chyba na rynku nie ma. BMW już się jakoś lepiej trzyma.
Marcel2728
Nowicjusz

05 Lis 2019, 20:56

Z tego co widzę passat cc 2010r, żadna cena auta nie przekracza 40k nie wiem skąd wy te ceny bierzecie :roll:
Gość9822
Nowicjusz

05 Lis 2019, 21:59

w polsce ceny samochodów są kompletnie zrąbane, rozrzut nawet na markach dla ludu może być i 10 000zł, na klasach premium nawet nie piszę, jakbym miał kupować auto za granicą do handlu i patrzył na ceny w PL to nigdy bym nic nie kupił bo wielokrotnie kupuję za cenę dużo wyższą niż najniższe egzemplarze, więc na ceny nawet ostatnio w polsce absolutnie nie patrzę bo to nie ma najmniejszego sensu. Za dobre trzeba zapłacić dużo , koniec i kropka.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

05 Lis 2019, 22:00

Gość9822 napisał(a):Z tego co widzę passat cc 2010r, żadna cena auta nie przekracza 40k nie wiem skąd wy te ceny bierzecie

Zapytaj tego co podał te ceny :D
szybki
Moderator - Tuning

06 Lis 2019, 08:12

To może mam kupić auto za granicą Belgia, Niemcy?
Gość9822
Nowicjusz

06 Lis 2019, 08:35

Gość9822 napisał(a):o może mam kupić auto za granicą Belgia, Niemcy?

Jak masz czas to możesz kupić. Na taniej raczej nie masz co liczyć.
szybki
Moderator - Tuning

06 Lis 2019, 08:37

A jaka stronę polecacie do aut z zagranicy? aktualnie jestem to może byłby wcale dobry pomysł
Gość9822
Nowicjusz

06 Lis 2019, 09:20

Gość9822 napisał(a):A jaka stronę polecacie do aut z zagranicy? aktualnie jestem to może byłby wcale dobry pomysł

Ogólnie to musisz patrzeć po wszystkich stronach typu mobile, ebaj itp.tylko jak nigdy nie robiłaś tego to możesz być zaskoczona bo np.w Be w dzielnicach samochodowych jak jesteś słowiańskiej urody będziesz bała się wysiąść z auta i Twoja wycieczka przypomni Ci film "Pożegnanie z Afryką". A każde auto będzie "ales gut" :D
Albo tekst "das ist tdi nicht tsi" :D
szybki
Moderator - Tuning

06 Lis 2019, 09:26

Tutaj patrzę wszędzie jakieś ale macie, żeby ludzie żyli z takim myśleniem to w ogóle z domów by tu nie wychodzili 8)
Gość9822
Nowicjusz

06 Lis 2019, 10:37

To sobie kup tego Passata CC za 30 tys. i potem zobaczysz czemu wszędzie są ale. Mustanga za 30 tys. też kupisz, ale co to za Mustang?
Marcel2728
Nowicjusz

06 Lis 2019, 10:45

Napisałam że za 30k kupię tak? dołożę sobie parę albo paręnaście tysięcy i kupię, jasno napisałam że zwiększę budzet :P
Gość9822
Nowicjusz