Volkswagen Passat czy Toyota Avensis

09 Sie 2007, 16:22

nowy passat czy nowa toyota avensis? Oba tdi, vw 2.0, toyota 2.2, oba full wypas wersje. Passat okolo 130 000, toyota 120 000. Podpowiedzcie cos. Podobno passat sie zbyt twardo prowadzi, toyota jest miekka. Auto ma byc dla pana po 50 - tce. Jakie macie doswiadczenia? Dzięki!
stoszu
Nowicjusz

10 Sie 2007, 20:31

Toyota mówi samo za siebie , bez wahania wziął bym Avensisa.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

11 Sie 2007, 07:42

bez mrugniecia okiem? co w passacie ci nie lezy? To nie ma byc auto dla mnie wiec staram sie byc obiektywny ale ja bralbym passata dla klasy. daj jakies plusy toyoty jako argumenty. dzieki i pozdro
stoszu
Nowicjusz

11 Sie 2007, 09:39

Tak, różwnież wziąłbym toyote.Według mnie jest ona poprostu lepsza od Passata.Pozatym porównując Volkswagen a Toyote wziąłbym zawsze toyote.Oba są porównywalnie niezawodnie ale polecam toyote
It's nice to be important but is more important to be nice
soleQ
Aktywny

Miejscowość: kRk

11 Sie 2007, 10:13

Jeśli chodzi o renomo obu marek to stoi na takim samym poziomie.
Jeśli chodzi o porównanie obu aut bezpośrednio to ciężko mi powiedzieć bo nie wiem jakie mają tam siedzieć silniki ??
Ja skłaniałbym się w strone Passata z 2 powodów. Po pierwsze Passat jest nowszą konstrukcją (przedewszystkim stylistycznie, choć Avensis to piękne autko z tym że w wersji kombi) i po drugie bardziej mi się podoba choć wcale nie przepadam za Volkswagenami.
Jedno jest pewne jeśli w Avensisie ma być Diesel D4-D 177KM to bije on na głowe każdego Diesla w Passacie...i tutaj można się zastanowić czy przyszły właściciel lubi (już pomijam że bardzo mocnego Diesla bo i 2.0TDi 170KM ze skrzysnią DSG w Passacie też jest mocne)super kulture pracy w silniku Toyoty czy i klekot w TDi (oczywiście klekot w tym TDi jest dużo bardziej do przyjęcie niż w TDi choćby z przed 3-4 lat)
Pekińczyk
Początkujący

11 Sie 2007, 11:10

Toyota to Japończyk Passat to niemieckie auto nie jest złe ale według mnie japońska technologia bije na głowę niemiecką.... zresztą sam oceń przejedź sie porównaj i wybierz obydwa niezłe ale jakby mi ktoś powiedział że daje mi nowego Passata lub Avensisa wziąłbym Avensisa.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nie mniej niż 1 metr od rowerzysty podczas wyprzedzania
    Zimą kierowcy odzwyczaili się od jednośladów na drogach. Wiosną, gdy warunki atmosferyczne są bardziej przyjazne i bezpieczniejsze dla rowerzystów czy motocyklistów, na ścieżki rowerowe oraz drogi powracają ...

11 Sie 2007, 22:38

Auto ma być nowe więc niech kupi to które mu się bardziej podoba, teraz dojrzałem że ma to być Diesel więc...Diesel 2.2 D4-D 177KM w Avensis bije na głowe 2.0TDi z Passata ja bez wachania wziołbym Toyote lecz tylko z tych dwóch aut bo za 130tyś można mieć Audi A4 a to już troche większy standart i troszke lepsza jakość wykonania.(2.0TDI lub 1.8Turbo za cene do 130tys.) lub Honde Accord 2.2 i-CTDI (obecnie najlepszu Diesel na rynku i każdy Ci to powie choć Toyoty nieco mocniejszy) lub 2.4 Type-S.
Ale jeśli tamte autka z dieslem to niech bierze Toyote.
Pekińczyk
Początkujący

13 Sie 2007, 10:32

osobiscie wziol bym passats:))
Servis Calibra
mikas24
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie

17 Sie 2007, 19:31

przygladam sie dyskusji i powiem wam szczerze ze wybor jest naprawde trudny.jestem wlascielem passata i jestem z niego bardzo zadowolny ale mysle o zmianie na avensis. sa to auta na tym samym poziomie i wybor jest bardzo trudny,wlasnie trzeba sie tymi autami sie przejechac i w tedy decyzja zapadnie na bank.milego jezdzenia. :D
misiek
Początkujący

Miejscowość: london,vw passat ,1.9 TDI 90KM

17 Sie 2007, 20:03

Trzeba uwzględnić to że Avensis wszedł do produkcji w 2003r a Passat w 2005 więc jeśli chodzi np. o stylistyke bądź niektóre kwestie związane z podstawowym wyposażeniem jak i zastosowanymi materiałami (wiadomo co nowsze to lepsze) powinna iśc na korzyśc Passata a wcale do końca tak nie jest choć w Passacie jest chyba troche lepiej. Oczywiście Avenesis przeszedł niedawno FaceLifting lecz to drobne poprawki...
Pekińczyk
Początkujący

31 Sie 2007, 13:36

Passat to jeden wielki bubel. Ładny,nic poza tym. Mam passata od roku, psuje sie nagrzewnica,przeguby,kontrolki od serwisu zapalają się bardzo czesto. Mogłem zaraz wykupić roczny karnet w servisie w dislu. Siadają turbiny - wydatek ok 3000 zł,a o wahaczach się nie mówi ,oby nie padły,bo to też drogi wydatek - nie polecam - wygodny i ładny,nic poza tym. Bierz Toyote.
Przemo
przemo
Nowicjusz

Miejscowość: Dublin