Volkswagen T4 do 6000zł

28 Gru 2019, 00:02

Cześć!
Jako, że stary dobry Grzesio, którego ostatnio musiałem z bólem się pozbyć nie jest już w naszej rodzinie, poszukuję nowego autka. Tym razem celujemy w Volkswagena T4( niekoniecznie w wersji Long, bo pewnie więcej pali) z silnikiem 1.9TD lub 2.4D. No właśnie, który silnik lepszy, mniej awaryjny, bardziej ekonomiczny? Opinie widziałem różne ale bardziej skłaniające się ku 2.4D. Budżetu mamy około 6tys na samo auto + na naprawy. Chcę wyszykować auto do wakacji, tak aby pokonało ok 5-8tys kilometrów możliwie bezawaryjnie :)
T4 to chyba dobry trop prawda? Zależy mi, aby była to osobówka, nie blaszak.
Mieszkam w Płocku, ale mogę dojechać, do tego jedynego, bo wiem, że w mazowieckim ciężko o dobre auta.
Co powiecie na :
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? - tym już ktoś nawet świat zjechał, więc powinien być jakoś przygotowany, jednak rocznik 92 trochę sporo
foto40
Nowicjusz

Auto: nie mam/szukam

28 Gru 2019, 09:09

Nie patrz na rocznik. Bierz ten w najlepszym stanie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Gru 2019, 14:22

No dobra, rozumiem. Niestety jakoś tak nie umiem wyłapać tej perełki przez internet. A silnik 2.5TDI? Niby najlepszy, ale zarazem pewnie najkosztowniejszy w ewentualnych naprawach.
1. [link do oferty na Olx wygasł] - tylko ze nie wiem czy to nie jest zwykły 1.9D, a ten to podobno muł straszny
2. [link do oferty na Olx wygasł] - jedyny z klimą
3. [link do oferty na Olx wygasł] ten był malowany to tak nie widać rdzy.
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? - niewiarygodnie niski przebieg
5. Chyba, że widzieliście może coś lepszego?
foto40
Nowicjusz

28 Gru 2019, 14:37

A co Cię przebieg obchodzi? To ma jeździć a nie mieć ładne cyferki na liczniku
Malowany? Przecież gdyby nie był to już 10 lat temu by go rdza zeżarła
Mój "teść" ma 1.9tdi/68km i szczerze mówiąc jest muł. Przejechałem tym jakieś 500km w tym roku i takie 110-115kmh to już kres jego możliwości (z ładunkiem cirka 300kg) a bez piłowania to 80kmh
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Gru 2019, 14:51

foto40 napisał(a):1. [link do oferty na Olx wygasł] ... cf091e32e4 - tylko ze nie wiem czy to nie jest zwykły 1.9D, a ten to podobno muł straszny
2. [link do oferty na Olx wygasł] ... CVoe0.html - jedyny z klimą
3. [link do oferty na Olx wygasł] ... Zswp.html- ten był malowany to tak nie widać rdzy.
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... Cm8LT.html? - niewiarygodnie niski przebieg
5. Chyba, że widzieliście może coś lepszego?

Kupujesz totalne szroty więc nie patrz na przebieg tylko na stopień zjedzenia przez rdzę i ogólnie na mechanikę.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

28 Gru 2019, 18:08

Więcej jak 100km nie ma zbytnio sensu jechać..
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Gru 2019, 19:27

No dobra, nie udało mi się z kobietą dojść do porozumienia. Szukam jednak czegoś 6-7tys ale za to z LPG i troche mniejsze od t4. Będziemy robić micro campera.
Co powiecie na ten wynalazek:
[link do oferty na Olx wygasł] boję się tego automatu.
Szukam coś pokroju Jumpy, expert, ewentualnie doblo, berlingo - no właśnie co lepsze- berlingo, doblo, combo czy jakieś inne auto tego pokroju?
foto40
Nowicjusz

29 Gru 2019, 20:05

Tak akurat znalazłem.. dobra buda pod campera i zostanie trochę kasy na ogarnięcie no i masz niedaleko..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

29 Gru 2019, 20:31

foto40 napisał(a):No dobra, nie udało mi się z kobietą dojść do porozumienia.
nie ma jak to głos kobity na temat o którym nie ma pojęcia :ok: Camper na benzynę i gaz? jaki sens wytłumacz mi? pojedziecie na granice? zdajesz sobie sprawę ile kosztuje gaz na zachodzie? ile zajmuje miejsca instalacja? już pomijam to ogłoszenie które wrzuciłes, cistrenowy silnik z przebiegiem 360 i to jeszcze na gazie. To dopiero trzeba mieć umiejętność NIE kierowania sie rozsądkiem
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Gru 2019, 21:15

Kao napisał(a):zdajesz sobie sprawę ile kosztuje gaz na zachodzie?

Czyli dobrze myślałem a nie chciałem się wypowiadać :wink:
Barol
Awatar użytkownika

29 Gru 2019, 21:32

Gaz w kilku krajach to niestety dalej egzotyczne paliwo,sprzedawane tylko na wybranych stacjach a ceny no cóż małe nie są do tego czasami trzeba doliczyć też koszty przejściówki do tankowania.

Druga sprawa to własnie kwestia butli,niestety większość takich "dostawczaków" butle mają umieszczone centralnie w przestrzeni bagażowej więc automatycznie odpada Ci parę metrów miejsca a kolejna sprawa to spanie,jakoś nie chciał bym spać koło butli gazowej.

Tego chyba raczej nie widziałeś a wygląda całkiem konkretnie.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

29 Gru 2019, 21:53

Co do egzotyczności gazu, to nie uważam, żeby był drogi i nieopłacalny. Scenikiem zjeździliśmy w zeszłym roku Włochy, Rumunie, Słowacje, Litwe, Łotwe i wszędzie ale to wszędzie był LPG w cenach takich jak u nas, lub ciut wyższych. Wracając przez chociażby Niemcy (zachód) LPG było na każdej stacji, a cena wciąż o połowę niższa niż diesel. Przejściówka to koszt 20zł. Zresztą mam. Co do miejsca to nawet mogę dorzucić drugą butle 100L, tak aby auto spokojnie zrobiło 1000km na jednym tankowaniu.
Mini camper, czyli auto, w którym mozna będzie się przekimać w trakcie podróży. Czyli nazwijmy to tak. Poszukuję autka 6-7 tys z LPG pokroju doblo, combo, berlingo max t4 na zagraniczny wyjazd. Co w ogóle myślicie o tych autach w LPG? Na moje oko combo lepsze bo nie ma belki?
foto40
Nowicjusz

29 Gru 2019, 22:18

Dobra ale jaką widzisz ekonomię z tym gazem? Strzelasz w Doblo? ok, bierzesz silnik 1.3 multijet który jest bardzo ekonomiczny bo ze sprawną nogą schodzisz poniżej 5 litrów, teraz przelicz sobie koszta instalki, paliwa, serwisów i wyciągnij wnioski co wychodzi taniej a ceny lpg na zachodzie od 70-80 centów w górę
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Gru 2019, 23:25

70-80 centów na zachodzie się zgodzę, ale takie ceny to głównie Niemcy, Francja, Austria i Holandia. Kraje bałkańskie, gdzie się wybieram to ceny w granicach 60centów. Jeżeli mówimy, że gaz na zachodzie drogi, to nie zapominajmy, że diesel na zachodzie też jest drogi. Francja- 1.5euro, Holandia koło 1.5 Niemcy 1,3-1,4. Mając takie doblo w LPG po cenie 0,7 (3zł) spali dajmy 7 gazu co daje 21zł/100. 1.3 JTD spali 5 ropy po cenie 1.4 (6zł) to wychodzi 30zł. Roznica - 50% przy 100km nie widać różnicy a przy 5 tys juz bardziej czuc. Jestem fanem lpg, bo miałem różne auta i gdzie bym nie jechał za granice czy to w Polsce to zawsze ale to zawsze LPG taniej przynajmniej o połowę.
foto40
Nowicjusz

29 Gru 2019, 23:33

foto40 napisał(a):Mając takie doblo w LPG po cenie 0,7 (3zł) spali dajmy 7 gazu co daje 21zł/100. 1.3 JTD spali 5 ropy po cenie 1.4 (6zł) to wychodzi 30zł.

Skąd te wartości wytrzasnales? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km