Volvo 440 1.6 B16F brak ssania

14 Sty 2012, 22:31

Cześć.
Mam takie autko jak w temacie z silnikiem 1.6 B+G z wtryskiem wielopunktowym i mam z nim problem. Niestety nie ma w nim ssania i sam już nie wiem co mu może być. Jak jest zimny to silnik gaśnie i nie da się jechać. Żeby ruszyć trzeba go nagrzać, tzn. stać i trzymać nogę na gazie. Wymieniłem czujnik temperatury, bo to od razu przyszło mi do głowy. Niestety to nic nie pomogło. Myślałem może że to silnik krokowy (zawór regulacyjny biegu jałowego), ale wydaje mi się że działa dobrze. Mam nadzieję że mi pomożecie i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
gruber000
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 01 2009
Auto: Volvo 440, 1.6 83KM

15 Sty 2012, 20:27

Myślałem może że to silnik krokowy (zawór regulacyjny biegu jałowego), ale wydaje mi się że działa

dobrze myślałeś - to silnik krokowy ma za zadanie utrzymac wolne obroty i to silnik krokowy ma się odpowiednio ustawic dla rozruchu silnika - ważne żeby był czysty ale i jego gniazdo
ponadto istotna jest czystość gardzieli przy przepustnicy i kanałów,

ale moze być też kwestia błędów sterownika - trzeba by odczytać błędy i skasować
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

16 Sty 2012, 00:37

No właśnie chodzi o to, że z błędów wyskakuje mi tylko 313 Elektrozawór oczyszczania pojemnika, ale to chyba nie ma nic do rzeczy. Przepustnice czyściłem zanim zacząłem jeździć, także powinna też być spoko. Wyczyszczę jeszcze tego krokowca i wtedy zobaczę. Chociaż ostatnio i tak lepiej chodzi na zimnym, bo zacząłem kręcić tą (chyba) dyszą co jest w przepustnicy, czy to też może być przyczyną?
gruber000
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 01 2009
Auto: Volvo 440, 1.6 83KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Niepokojące ślady oleju silnikowego pod samochodem?
    Wycieki oleju silnikowego i innych płynów eksploatacyjnych spotykają wielu kierowców. Początkowo każda plama pod autem może wyglądać niegroźnie, jednak bagatelizowanie tego problemu może nieść za sobą poważne ...