Volvo c30 se lux d drive disel 1.6 l 2010r -silnik PROBLEM

02 Lut 2014, 21:49

posiadam auto volvo c30 se lux d drive disel 1.6 l 2010r z kodem silnika D4164T .Został zatarty i chcę wymienić na używany ale mam problem ,ponieważ znalazłem silnik z 2012 r do tego auta lecz z innym kodem silnika D4162T !!! ,,Czy jest pomiędzy nimi różnica ? czy będzie pasował do mego auta i czy komputer w aucie nie będzie miał problemów ?czy wszystkie podłączenia są te same do silnika ??? Proszę o uwagi ,dziękuję
DARIUSZ
Nowicjusz

Auto: volvo c30
Silnik: 1.6
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Lut 2014, 15:47

Kolego,może podałbyś moc obydwu silników.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Lut 2014, 22:57

specyfikacja silnika D4164T 1.6l Max Engine Power (kW) 80 kW (109 hp)
specyfikacja silnika D4162T 1.6 l Max Engine Power (kW) 84 kW 115 hp
DARIUSZ
Nowicjusz

06 Lut 2014, 23:26

Kurczę,ten 109KM wszedł do użytku w 2003r i jest 16V,natomiast ten drugi 115Km wszedł chyba w 2010r,nie jestem pewien,ale najprawdopodobniej będzie 8V,gdyż od tego roku PSA wprowadziło 1.6 HDI 8V,mogą być problemy.Różnica w mocy nie jest wielka,ale między 8V a 16V różnica jest,silnik jako tak powinien pasować,ale z elektroniką może być problem.Wiem czemu silnik został zatarty,pewna przypadłość,można jej uniknąć :wink: .Co prawda Francuzi w swoich autach stosowali silniki 112KM,ale widocznie VOLVO podniosło moc o 3KM(być może zmieniając oprogramowanie),upewnij się ile zaworów ma ten drugi silnik,wedle mojej wiedzy powinien mieć 8V,ale głowy nie dam.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Lut 2014, 23:42

witam ,,,,, raczej lepiej nie ryzykować z podmianką ,chyba lepiej wezmę ten co był to jest d4164t .jeden facet chciał mi sprzedać ,uważa że nie będzie żadnych problemów ale to dla mnie za duże ryzyko ,nie wiem konkretnie czy to 8 czy 16 ,,,dziękuję za pomoc kolego .... silnik poszedł z powodu tego filtra dpf .... w servisie wczesniej kombinowali bo włożyli najpierw nową turbinę ,nowy filter dpf i jakąś pompę paliwową a potem na zakonczenie ,stwierdzili ze trzeba silnik wymienić , rozłozyli go na części itddd ..kupiłem te auto tanio od kogoś ,,,,poprzednik wydał duzo kasy i nie chciał juz się tym bawić .miałza dużo wydatków z powodu silnika :)
DARIUSZ
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obiekty pozwalające na wyczynową jazdę samochodem
    Mieszkańcy Warszawy i okolic, którzy odkryli w sobie zacięcie do motorsportu nie powinni martwić się dostępnością obiektów pozwalających na wyczynową jazdę. Takie miejsca znajdziemy zarówno w samym mieście, ...