VOLVO C70 2.3T 240KM zżera aku

25 Wrz 2014, 18:22

Witam. Dziś rano po 48 godzinach nie mogłem odpalić auta, nawet nie otworzyło drzwi z centralnego. Aku jest nowy Varty ma nie cały miesiąc, alternator był regenerowany (wymiana łożysk, regulator napięcia) ładowanie jest na poziomie 13,8V.
Odkręciłem klemę plusową i po między aku a klemą podłączyłem amperomierz. Wskazywał 0,46 zacząłem wyciągać bezpieczniki nic się nie zmieniło. Dopiero jak wyciągnąłem bezpiecznik, który odpowiada za pompę paliwa, wtryski i cewki zapłonowe zmienił wartość do 0,10. Zawęziłem zakres szukania. Pierwsze co sprawdziłem cewki i pobór prądu się nie zmienił nadal 0,46 ale po odpięciu złącz od wtrysków zakres prądu malał. I po odłączeniu pięciu kostek zmniejszył się do 0.05. Czy to wina wtrysków czy może masa nie styka.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
vegas19881
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 03 1988
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VOLVO C70
Silnik: 2.3T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

30 Wrz 2014, 11:47

vegas19881 napisał(a):I po odłączeniu pięciu kostek zmniejszył się do 0.05. Czy to wina wtrysków czy może masa nie styka

Sprawdź i oczyść wszystkie połączenia być może gdzieś jest jakieś zwarcie, przyczyną może być też wilgoć.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Paź 2014, 22:01

Sprawdziłem połączenia i wiązkę. Nie wydaje mi się aby gdzieś było zwarcie bądź masa nie stykała. Czy uszkodzone wtryski dawały by taki objaw??
vegas19881
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 03 1988
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VOLVO C70
Silnik: 2.3T
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    II edycja programu edukacyjnego dla dzieci "Drogowe ABC"
    Z początkiem marca w przedszkolach w całej Polsce rozpoczęła się II edycja programu edukacyjnego "Drogowe ABC", organizowanego przez firmę Circle K Polska oraz Polski Czerwony Krzyż. Celem inicjatywy, która dotrze ...