Volvo - C70/S40 - Które wybrać

01 Sie 2016, 16:43

Witam wszystkich. Przeczytałem kilkanaście tematów na tym forum i wierzę, że mogę znaleźć tutaj kilka osób, które naprawdę znają się na motoryzacji i potrafią doradzić w różnych tematach. Moja problem wygląda następująco - ostatnio zdecydowałem się na zmianę samochodu. Aktualnie jestem posiadaczem golfa 4 1.9 TDI 90 KM. Wszystko fajnie gra i buczy, ale swoje już wyjeździłem i chciałbym zmienić na coś ciekawszego. 2 tygodnie temu wpadł mi w oko wspaniały wózek a mianowicie Volvo C70 Coupe. Po prostu zakochałem się w tym aucie. Wygląd zewnętrzny i wewnętrzny jest genialny. Itp Itd. Natomiast cały czas się zastanawiam czy warto kupić te auto, czy po prostu będzie mnie na nie stać. Przeczytałem wiele opinii i nie wiem do końca co myśleć o tym samochodzie. Drugie auto jakie mi wpadło w oko to Volvo S40. Oczywiście cały czas piszę o pierwszych wersjach tych samochodów. Na pewno S40 jest więcej na rynku i większy wybór silników, natomiast C70 posiada ten niesamowity wygląd ale z drugiej strony ciężko jest znaleźć po dobrej cenie. No i to spalanie w C70 które mnie przeraża, no ale takie silniki muszą swoje jeść. Chyba, że założyć LPG to może wyszłoby lepiej. Nie jestem mega znawcą aut i ciężko jest mi wybrać pomiędzy tą dwójką. Jeśli ktoś może doradzić to chętnie przygarnę opinię każdego :)
Oczywiście chętnie poczytam opinię też każdego posiadacza tych modeli - warto czy nie :) Pozdrawiam.
lemy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Volvo
Typ: Sport/Coupe

01 Sie 2016, 19:00

Może na początek podaj budżet, przebieg roczny jaki będziesz robił, miasto, trasa?
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

01 Sie 2016, 21:27

Budżet przewiduję do 10 tys na auto. Jeśli chodzi o jazdę to na rok mniej więcej 10-15 tysięcy km. Więcej na pewno nie :) Przeważnie jazda po mieście, choć powiedzmy raz na miesiąc jakaś dłuższa trasa się na pewno przydarzy :)
lemy
Nowicjusz

01 Sie 2016, 21:33

S40I owszem znajdziesz w tym budżecie i to w dobrym stanie i wyposażeniu natomiast na dobre C70 to musisz drugie tyle dołożyć inaczej puści Cię z torbami. C70 robi się już klasykiem i ceny zadbanych egzemplarzy wcale nie spadają.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

01 Sie 2016, 21:44

No tak samo właśnie myślałem sobie, że jak C70 w takich pieniążkach bym znalazł to raczej na pewno trzeba byłoby trochę dołożyć. W dodatku te duże spalania mnie trochę odpycha. Jedynie co przemawia na + to wygląd hehe. Natomiast S40 jest większy wybór w dodatku diesel.

A orientujesz się może ile takie C70 w tych mniejszych wersjach silników 2.0 + LPG spali ? Bo z tego co czytałem to na samej benzynie 10-12 L minimum. A jak to może być z gazem ?
lemy
Nowicjusz

01 Sie 2016, 21:58

Niestety nie odpowiem Ci na pytanie o spalaniu, poszukaj na volvoforum.pl tam jest wszystko o marce.
C70 poniżej 15tyś to skarbonka bez dna i spalanie wcale nie jest największym zmartwieniem ;)
S40 szukaj w wersji sport, ciekawiej wygląda
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Ponad 210-konna Toyota Yaris
    Sportowa wersja Yarisa z mocnym silnikiem benzynowym. Wraz z nim Toyota powraca do segmentu hot hatchów. Auto o 3-drzwiowym nadwoziu i silniku 210 KM to ogniwo łączące Yarisa WRC z rynkową linią najpopularniejszego ...

02 Sie 2016, 13:10

Od dzięki za odpowiedz :) zdecydowałem się jednak na S40. Koszty utrzymania,spalanie i wybór silników przekonał mnie. Ta wersja sportowa faktycznie fajnie wygląda, zobaczymy czy coś ciekawego znajdę :) Dzięki !
lemy
Nowicjusz

02 Sie 2016, 13:31

Szukasz tylko S40? Benzyna czy diesel?
V40 jest więcej na rynku i łatwiej będzie znaleźć. Na FB funpage Volvoforum.pl jest parę ogłoszeń o V40.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

09 Sie 2016, 21:00

S40 po prostu podoba mi się i dlatego się zdecydowałem na ten model. Ogólnie nadwozia typu sedan przypadły mi do gustu. Wolałbym kupić benzynkę+LPG chociaż jakiś dobry diesel też może być :) Przeglądam ogłoszenia i faktycznie jest w czym wybierać, tylko niestety jak coś dobrego jest to musze jechać ponad 200/300 km żeby pooglądać. Coś na pewno się trafi :)
lemy
Nowicjusz