Volvo czy Hyundai

22 Cze 2016, 23:04

Tak jak w temacie. Moj budżet jaki miałem wydać na samochód troche się powiększył, a więc postanowiłem szukać autka ciut wiekszego niż zamierzałem.
Wybór, po przewertowaniu wielu stron i opini zatrzymał się miedzy:
Volvo s40 (2000+) po lifcie 2.0 136koni LPG
Hyundai Sonata (2001+) 2.0 136koni LPG
Interesują mnie opinie:
Ktory wygodniejszy pod względem ilości miejsca oraz komfortu jazdy(przede wszystkim przednie siedzenia bo raczej we 2 podróże)
Awaryjność- który jest bardziej awaryjny - i jakie to są awarie
Dostępność częsci - zamienniki, jak jest z ilością mechaników tego i tego modelu (śląsk)
Koszty napraw - pytanie podobne do tego wyżej - jak jest z naprawami, dostępem do konkretnych częsci eksploatacyjnych pod maską (czy wszystko pod ręką czy trzeba pół samochodu rozebrać, żeby się gdzieś dostać coś zrobić) - jednocześnie koszty takich zabiegów w obu modelach

Szukam LPG więc chciałbym usłyszeć opinie o tolerowaniu gazu przez konkretne silniki podałem wyżej silnik jakim jestem najbardziej zainteresowany- mogą paść propozycje konkretnych silników jakie polecacie, żeby nie paliło 15l a równocześnie nie był zawalidrogą.

Sonata mi się podoba ze względu na automatyczną klimatyzacje klimatronik, pytanie czy jest to wadliwa elektronika (jaka jest różnica cenowa między naprawą zwykłej klimatyzacji a Klimatronika? Czy coś się psuje w elektronice?)
Narazie stanęło na volvo - ze względu na renomę, niezawodnośc i wygodę -niestety o sonacie nie można zbyt wiele usłyszeć, bo nie jest to tak znana marka jak Volvo, natomiast słyszałem, że koreańce są dobre :)

No i na koniec opinia co polecacie bardziej - czyli co wg was powinienem wziac :D

Pozdrawiam ;)
Tuba
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 03 2012
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Nie mam

23 Cze 2016, 09:10

Tuba napisał(a):Ktory wygodniejszy pod względem ilości miejsca oraz komfortu jazdy(

Zdecydowanie Sonata. S40 to tak na prawdę Focus, czyli kompakt.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

23 Cze 2016, 16:25

Volvo oznacza s40 I jako "niższa klasa średnia" :mrgreen:
A nawiązując do focusa. s40 II = focus II, czyli roczniki 2004+
s40 I, 95-2004, jest na tej samej płycie co carisma
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Cze 2016, 19:46

faktycznie nie doczytałem, że chodzi o pierwszą generację, która oparta jest na kompaktowej Mitsubishi Carismie :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

23 Cze 2016, 20:19

ok panowie, ilość miejsca, komfort ale też niezaowdność i ekspoatacja są równie ważne, to jak sie to ma w tych dwóch modelach? Dla ułatwienia zadałem szereg pytań :D

Dzieki za odp. i pozdro ;)
Tuba
Nowicjusz

23 Cze 2016, 21:36

Jeśli chodzi o s40
- niskie osoby mają troszkę gorzej - wysoka deska rozdzielcza. Wiadomo, siedzenie daje się regulować, ale trzeba się przyzwyczaić
- miejsca sporo, moje 185cm za kierownicą pozwala czuć się komfortowo. Fotel mógłbym odsunąć spokojnie o 10 cm. Z tyłu gorzej, miejsce na nogi ok, ale linia dachu mocno opada
- zamienników jest sporo w internetach. Jeśli mieszkasz w jakimś małym mieście to nie dostaniesz praktycznie nic od ręki, to w końcu nie golf. Samochód jest w miarę prosty, nie ma tysięcy systemów, pod maską sporo rzeczy, ale do wszystkiego jest dostęp. Ludzie naprawiający na co dzień golfy krzywo się patrzą już na starcie, z hyundai'em będzie to samo
- komfort? Dość twardo, nie jedziesz "jak na kanapie". Pewnie w zakrętach
LPG odpada tylko w przypadku silników GDI, bezpośredni wtrysk = droga instalacja, jednoczesne spalanie pb i lpg.

Jeśli chodzi o silniki. Nie wiem jaki masz budżet, ale jeśli miałbym je kupić ponownie to zapewne byłoby to T4, ew. 2.0T. Jeśli jedziesz spokojnie to spalanie jest dość niskie a jest też zapas pod nogą
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel ADAM zdobywa nagrodę Red Dot za wzornictwo
    Zdaniem ekspertów i klientów, doceniających niekonwencjonalny wygląd i przełomowe technologie, Opel ADAM to prawdziwy krzyk mody. Najnowszym potwierdzeniem tej opinii jest renomowana nagroda Red Dot za wzornictwo, ...
    Mazda MX-5 - samochód do driftu
    Ciekawie prezentuje się również Mazda MX-5, szczególnie jej druga generacja o oznaczeniu NB. To niewielki, tylnonapędowy kabriolet, którego największymi zaletami są niska masa i rozsądne ceny. Auto kupimy ...

28 Cze 2016, 21:12

Dzięki za wyczerpującą odpowiedz, co do Sonaty - nikt nie jeździ, nikt nie miał styczności? Zależy mi na opini tego autka również :)

Pozdrawiam
Tuba
Nowicjusz

28 Cze 2016, 22:48

Tuba napisał(a):nikt nie jeździ, nikt nie miał styczności?
jeśli "trasa" 2km się liczy to ja się wypowiem :wink:
Miałem przyjemność prowadzić takie auto i powiem szczerze, że jak nie znoszą tapczanowatych aut, tak zakochałem się w komforcie jaki daje to auto.
Suche fakty - to był egzemplarz z silnikiem 2.4 B+G i automatem. Jasna skórka w środku (trochę cerata, ale to tylko Hyundai przede wszystkim na USA). Miejsca w środku mnóstwo, bagażnik dość duży (nie polecam jeśli masz zamiar kogoś porwać, można go otworzyć od wewnątrz jak w Mustangu czy Camaro :ok: ). Jak już wcześniej wspomniałem to jeżdżący tapczan. Zawias bardzo miękki, automat pracuje leniwie, a więc nawet z 2.4 pod maską nie jest to wóz wyścigowy. Pozycja za kierownicą IMO przyjemna, wygodny podłokietnik.
Zaryzykuję stwierdzenie, że jechało mi się nim przyjemnie niż W210 270CDI również w automacie, choć tutaj jak to w dieselku elastyczność była o wiele lepsza.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Cze 2016, 23:12

Akurat nie będę szukał automatu, a i samochód nie będzie w celach wyścigowych. Czekam na więcej opini na temat sonaty ! :D

Pozdrawiam :D
Tuba
Nowicjusz