Volvo S40 2.0D 2005 filtr oleju, oraz płyn hamulcowy

12 Paź 2019, 17:00

Witam, chcę kupić filtr oleju na wymianę i zawszę brałem filtrona, knechta, manna coś po około ~60zł
I teraz jak szukałem na allegro to wyskoczył mi filtr valeo za ~19zł , czy ten filtr jest ok (sklep polecany)? Bo cena jak za jakiegoś chińczyka , a valeo nie jest no-name firmą :)

Oraz chcę kupić płyn hamulcowy , 1 Litr wystarczy? DOT 4 ESP/ABS
Jaką markę wybrać, brembo , bosch , ate , trw?
philips449
Nowicjusz

• 12 Paź 2019, 17:16

philips449 napisał(a):wyskoczył mi filtr valeo za ~19zł , czy ten filtr jest ok
    Tak, jakość będzie podobna do pozostałych które wymieniłeś, sprawdź tylko dokładnie czy ten filtr faktycznie pasuje.
    philips449 napisał(a):hcę kupić płyn hamulcowy , 1 Litr wystarczy? DOT 4 ESP/ABS
    Masz DOT 4? Sprawdź to dokładnie bo to ważne. Taka ilość powinna wystarczyć.
    philips449 napisał(a):Jaką markę wybrać, brembo , bosch , ate , trw?
    Te marki będą :ok:
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

12 Paź 2019, 17:32

tak naprawdę każdej marki filtr różni się mm w tą stronę, tamtą stronę :( nie każdy jest identyczny.
    Ale może będzie ok ten filtr ? w sumie papier wygląda jak ten od boscha
    philips449
    Nowicjusz

21 Paź 2019, 13:48

philips449 napisał(a):tak naprawdę każdej marki filtr różni się mm w tą stronę, tamtą stronę nie każdy jest identyczny.
    On musi pasować do obudowy w której go umieszczasz bo przy tym silniku wymienia się wkład filtra który ma pasować do puszki w której będzie zamknięty. A to że jeden ma średnicę walca trochę większą lub mniejszą nie powinno mieć wpływu na filtrowanie o ile wchodzi on dobrze na swoje miejsce.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dbać o akumulator? - kilka porad
      Akumulatory w naszych autach najczęściej "padają" zimą. Przyczyn nie zawsze jednak trzeba szukać w niskiej temperaturze zimowych miesięcy. Czasami problemy zaczynają się dużo wcześniej. Akumulator jest zbiornikiem prądu. ...