Volvo S40 czy Mitsubishi Carisma? Lub inny :)

04 Kwi 2014, 17:55

Siemka.
Planuje kupno auta, ale ciężko jest mi się zdecydować. Podobają mi się sedany, ale chciałbym by było to auto w miarę dynamiczne z dość umiarkowanym apetytem na paliwo. Kwota to ok. 12-13 tys
Który będzie lepszym wyborem, Volvo S40 czy Mitsubishi Carisma? Jak wyglądają ceny częśći do tych samochodów? Na które silniki zwracać uwagę? Przeglądając trochę neta, widzę, że Volvo jest trochę bardziej paliwożerne. Jakiego sedana jeszcze polecacie?
emek
Nowicjusz

Auto: nie mam

04 Kwi 2014, 19:47

Carisma ma bodajże tą samą płytę podwoziową co S40:)
Z silników do Cari to 1.8 116km.
O GDI, podobnie jak w Galancie, opinie są w najlepszym wypadku, niepochlebne :roll:

Ze swojej strony dołożyłbym jeszcze wspomnianego wcześniej Galanta.
Konstrukcja stosunkowo prosta, części wcale cenowo nie odbiegają od ceny części VW a jakoś i wytrzymałość jest zdecydowanie lepsza.
W trasie gal z silnikiem 2.0 pali ok. 6,4- 7,5L- zależy sporo od dynamiki jazdy.
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Kwi 2014, 21:24

wg mnie lepszym wyborem w tej cenie jest Accord VI - świetne auto, jedno z lepszych od Hondy
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

05 Kwi 2014, 18:09

A jak przy tych samochodach wypada Mondeo Mk3? Patrząc na oferty zdecydowanie najtańszy...
emek
Nowicjusz

06 Kwi 2014, 08:15

Najtańszy ale wypada gorzej,blacharka gnije,benzyniaki nie lubią gazu,diesle TDCI są bardzo czułe na kiepskiej jakości paliwo.
Ja przyłączam sie do dzidy i też jestem za Accordem,bardzo dobre autko.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Kwi 2014, 11:45

Na Mondeo Mk3 trzeba mieć przynajmniej 10k.. Poza tym gnije, po lifcie mniej ale to nie ten budżet, dobre benzyny, słabo u nich z gazem oprócz 2.5 V6 170KM. Diesle TDCI są awaryjne, TDDI dobre ale mają milionowe przebiegi :/
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

XIX Moto-Piknik NO LIMIT OLSZTYN 2013 / relacja
    Moto-Piknik na lotnisku w Dajtkach już za nami i śmiało możemy stwierdzić że kolejną edycję zaliczamy do udanych. Jest to wyjątkowa impreza w skali regionu i Polski. Nie często możemy zobaczyć tyle obliczy motoryzacji w jednym ...

06 Kwi 2014, 16:07

No ok, to jak z Accordem, rdza go nie żre? I który silnik byłby najlepszym wyborem? :)
emek
Nowicjusz

06 Kwi 2014, 16:36

trochę żre ale nie ma tragedii. Przedstawia poziom Carismy i Volvo w tej kwestii więc konserwacja nie zaszkodzi
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

06 Kwi 2014, 17:36

kon146 napisał(a):Na Mondeo Mk3 trzeba mieć przynajmniej 10k.. Poza tym gnije, po lifcie mniej ale to nie ten budżet, dobre benzyny, słabo u nich z gazem oprócz 2.5 V6 170KM. Diesle TDCI są awaryjne, TDDI dobre ale mają milionowe przebiegi :/

Dokładnie.
Znam ten temat.
MK3 temu tanie bo do dupy jest, słaba jakość wykonania która nie wytrzymuje dużych przebiegów. Te auta maja po pól mln km i więcej przejechane, i własnie wówczas nadają sie na szrot lub sprzedaz po takich cenach jakie widać.
Ford to nie stary trwały Mercedes który robił 1mln km bez problemu. Z Mondeo powyżej 10 letnim lepiej dac sobie spokój a z Dieslami to wogóle
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

08 Kwi 2014, 12:48

Podoba mi się ten Galant, no ale te silniki. Wolę chyba coś mniej paliwożernego.. Niestety. A co do Accorda, które silniki brać pod uwagę, a których unikać? Jak z częściami, są łatwo dostępne?
emek
Nowicjusz

08 Kwi 2014, 15:20

W accordzie to aby nie diesel. Benzyniaki są ok ze wskazaniem na 1,8 i 2,0
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

08 Kwi 2014, 17:11

Koszt benzyny do Galanta i Accorda
[link do autocentrum.pl wygasł]
[link do autocentrum.pl wygasł]

różnica na poziomie 1-2zł /100km na lpg, choć przy niższym spalaniu benzyny przez Galanta wyjdzie prawie na to samo :)

Lekki test kilku komponentów a- Galant , b- Accord
1) Komfort jazdy: różnica jednej klasy
a- średnia wyższa
b- średnia,

2)Eksploatacja (ceny nowych komponentów na podstawie allezło):
2.1) amortyzatory przednie:
a- 130 - 200zł
b- 150 - 230zł

2.2) amortyzatory tylne:
a- 100 - 180zł
b- 200 - 240zł

2.3) rozrząd, kompletny
a- 600zł
b- 500zł

2.4) klocki hamulcowe przednie
a- 40 - 140zł
b- 40- 150zł

2.5)tarcze hamulcowe przednie
a- 70 - 160zł
b- 70 - 240zl

2.6) sprzęgło
a- 200 - 800zł
b- 200 - 800zł
subb0
Aktywny

10 Kwi 2014, 12:52

Kusi ten Galant, kusi. Ale mam pewne obawy co do tego samochodu. Jest dość rzadko spotykany w Polsce. Nie będzie problemu z odsprzedażą za 3 lata? Jak z częściami, są łatwo dostępne?
Nie chcę też pakować gazu w samochód. I tak myślę, czy do jazdy po mieście i dystansach 70 km trzy razy w tygodniu nie szukać czegoś jeszcze bardziej oszczędnego w paliwie..
emek
Nowicjusz

10 Kwi 2014, 13:56

Z odsprzedażą może byc problem bo ludzie boją się tej marki :/
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Kwi 2014, 16:16

Odsprzedaż- temat rzeka, jeśli zależy Ci aby "odzyskać" jak najwięcej z tego za ile go kupiłeś, to może być ciężko.
Zainteresowanie jest generalnie średnie i marką i modelem, choć to chyba raczej wynik z niewielkiego nakładu na reklamy, firma stosuje taktykę poleceń, dobre auto - podaj dalej.

Galant jest wart swojej ceny, szczególnie zadbane egzemplarze :) a cena wynika z jakości, dlatego nie warto kupować auta za totalne minimum.
Mój dobry druh pracując w norge przejechał nim ponad 500tys km, wszelkie wymiany robił sam (auto ma stosunkowo prostą konstrukcję), niestety potem silnik padł i auto czeka na podjęcie decyzji co dalej :/

Co do dostępności części- chcesz nowe czy używki, jeśli te pierwsze to w sumie każdy dostawca jest Ci w stanie je załatwić, np. w Intercarsie jest zniżka dla właścicieli mitsubishi (informacje na prv) wynosząca 29% na wszystkie elementy :D
Używek jest sporo na allegro (ASO raczej odpada jeśli chodzi o materiały dostępne od ręki, bo model nie był przeznaczony na rynek polski!!)
subb0
Aktywny