Volvo S60 2.4D - szarpanie automatycznej skrzyni

04 Cze 2012, 21:04

Witam Koledzy Pomocy !

Mam taki problem :

Moje VOLVO S60 2.4D jest z 2003 roku i ma "nakulane" 291.000 km - oryginalnie (skrzynia automat)
Od pewnego czasu wyczułem delikatne szarpnięcia przy ruszaniu ale tylko w tym momencie - ale nie zawsze, poza tym skrzynka chodzi jak złoto a mam chyba model AW55-50SN i co dalej :

- zapalił mi się komunikat TRANSMISSION SERVICE REQUIRED
- moi mechanicy zgasili błąd i sprawdzili poziom oraz jakość oleju - wszystko OK
- odradzali wymianę oleju, bo producent nie zaleca i po wymianie to zacznie się sypać jak ta lala :)
- minęło pół roku i komunikat znowu się dziś pojawił - pojechałem do innego mechanika i się zaczęło :
zgasił błąd i stwierdził, że to na bank uszkodzenie mechaniczne i trzeba rozbierać skrzynię a najlepiej kupić dobrą używkę

Naczytałem się już sporo na forach i co proponujecie, ja słyszałem że :

-można wgrać soft
-wymienić sterownik hydrauliczny skrzyni albo naprawić (800 pln/szt.)
-zregenerować elektrozawory (200 pln/szt)
-wymienić olej i zrobić jakiś test
-wymienić jakąś taśmę za 100 pln
-i inne

Czy może ktoś z was POMOŻE mnie pokierować zanim będę musiał pójść do Providenta :D
Z GÓRY SERDECZNE DZIĘKI !!!
skytr
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1990
Auto: Volvo S 60 - 2.4 D

14 Sie 2012, 16:02

Ciężki temat, ja bym po prostu podłączył go pod komputer w ASO i zobaczył co się dzieje. Bo jak piszesz "moi mechanicy" to aż drgawek dostaję.
Przedstawiciel Volvo na Forum
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo
coronil
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...