Volvo s60 czy może coś innego?

21 Maj 2011, 16:29

Byłem wczoraj w salonie Volvo słuchając rad forumowiczów. Doradzono mi, aby zamiast toyoty rav4 kupić xc60. Oglądając to auto zacząłem się zastanawiać, czy może nie praktyczniejszy byłby zwykły s60. (jak widać, nie śpieszy mi się z zakupem :grin: ) Autko jest przestronne i dobrze się prezentuje. Jeszcze nie wiem czy lepsza byłaby wersja kombi czy sedan. Zastanawiają mnie jednak silniki Volvo, głównie diesle. Dlaczego z tak dużych pojemności wyciągane jest tak mało koni mechanicznych - może nie o konie chodzi? Toyoty (którymi jeżdżę od lat) wypadają pod tym względem o wiele lepiej. Mógłbym mi ktoś powiedzieć coś o tych silnikach - nie znam się na tym zbyt dobrze. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale skrzynia automatyczna raczej nie wchodzi w grę.

No i przy okazji - czy to auto to dobry wybór. Po pierwsze - czy lepsze od xc60, a po drugie czy warto brać coś podobnego pod uwagę z innej marki za podobne pieniądze (130-169tys)? Z góry mówię, że odpadają fordy, francuskie, mazda 6, opel insygnia, volkswagen, honda accord, mercedesy (wykluczam z przeróżnych powodów - nie koniecznie uważam, że wymienione marki i modele są złe). Myślałem trochę nad bmw, ale nie jestem pewien, czy odpowiada mi charakter tej marki - jak widzę np nową 5 w czarnym kolorze to od razu nasuwa mi się na myśl, że prowadzi ją jakiś gbur :mrgreen: . Jednak nie przekreślam beemek do końca.

Mam nadzieję, że mój post i opinie nikogo nie urażą. Proszę o rady i pozdrawiam :)
bobobox
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

21 Maj 2011, 18:29

bobobox napisał(a):Mógłbym mi ktoś powiedzieć coś o tych silnikach - nie znam się na tym zbyt dobrze.

Taka polityka firmy. Silniki duże pojemnościowo? Diesle 2.0 i 2.4 od 160 do 205 KM. Zupełnie wystarczy, żeby jeździć niemal 2 tonowym samochodem.
bobobox napisał(a):No i przy okazji - czy to auto to dobry wybór. Po pierwsze - czy lepsze od xc60,

To samo co S60, tylko XC60 jest SUVem. Pytanie czy potrzebujesz SUVa, czy wystarczy sedan premium? Ta sama płyta podłogowa, te same rozwiązania i silniki.

bobobox napisał(a):Z góry mówię, że odpadają fordy, francuskie

Hmmm... nie wiem czy wiesz, ale Volvo od 1999 roku do 2010 było własnością Forda. Wiele rozwiązań w modelach wprowadzanych w Volvo od roku 2004 było bliźniaczych z Fordami. Nawet stylistyka Forda i Volvo z zewnątrz "jakby podobna". W Volvo S40 montowano natomiast silnik 2.0 D, który to był silnikiem francuskim.

Generalnie, w dzisiejszych czasach nazywanie aut francuskimi, włoskimi, japońskimi jest umowne. W Oplu pracują włoskie silniki po przeróbce. Volvo produkowane jest w Belgii... .

Godna uwagi zostaje Ci chyba tylko Toyota, bo np. taką KIA to Ci od razu odpuszczę, bo już nawet Audi Q5 odpada, skoro nie lubisz VW.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Maj 2011, 21:20

z tego co wiem masz wysokie wymagania co do wyposazenia samochodu.
w tym wypadku zakup VOLVO jest dobra opcja bo porownywalnie wyposazone q5, x3 nie mowiac o MB GLK bedzie kosztowac znacznie wiekszej.
wybor xc60 czy s60? xc60 jest przestronniejsze i ma wiekszy bagaznik, dodatkowym atutem moze byc znacznie łatwiejsza odsprzedaż(przynajmniej na razie SUVy cenia sie na rynku wtornym i schodza znacznie szybciej)
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

21 Maj 2011, 21:35

A Saaba 9-5 z XWD czy Subaru Legacy też odrzucasz?
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

22 Maj 2011, 07:31

a rozwazales np a4 allroad??? niby osobowka ale jednak troche podniesiona no i z quattro
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

23 Maj 2011, 19:26

Rozważyłem różne opcje włącznie z powyższymi i doszedłem do takiego wniosku: S60 z silnikiem benzynowym 1.6 180KM full opcja (Summum). Wydaje mi się, że z tym wyposażeniem i stosunkiem pojemności do mocy wypada o wiele lepiej cenowo (150-160tys) niż A4, czy BMW3. Co myślicie o takim wyborze? Wiecie coś o tym silniku? Jakiego spalania się można spodziewać?

@edit
Czym się różni ten silnik T4 od T4F bo w parametrach wygląda identycznie? (różnica w cenie 1600zł)

@edit2
Chyba jednak będę jeszcze myślał o dieslu. Zauważyłem, że ta moc 180KM jest przy 5700obrotów, a np tańszy silnik D3 osiąga 166KM przy 3500... Proszę znawców silnikowych o rady :) Jak to interpretować i jak to w praktyce wygląda?
bobobox
Nowicjusz

23 Maj 2011, 21:14

bobobox napisał(a):Chyba jednak będę jeszcze myślał o dieslu. Zauważyłem, że ta moc 180KM jest przy 5700obrotów, a np tańszy silnik D3 osiąga 166KM przy 3500... Proszę znawców silnikowych o rady :) Jak to interpretować i jak to w praktyce wygląda?

Diesel sie kreci max do 4500rpm, a benzyna do 7500rpm, po prostu 2 zupelnie inne silniki, roznice nie wynikaja z tego ze ta benzyna jest kijowa, tylko z roznic miedzy dieslem, a benzyna.

Jak pytasz na co innego warto zwrocic uwage, to na Subaru Forester. Od A4 i itp, tez bym wolal nowe Subaru, w tym wypadku Impreze. Nie wiem jakiej wielksoci jest S60, ale tez jest Subaru Legacy czy Outback, wszystkie samochody sie super prowadza, bokser diesel jak chodzi o diesla, to nie ma rownych w kulturze pracy i itp.
Ostatnio edytowany przez Czimi 23 Maj 2011, 21:29, edytowano w sumie 2 razy
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

23 Maj 2011, 21:26

ja na twoim miejscu wybralbym sie na jazde probna i sam ocenil co mi bardziej podchodzi , bo tutaj jest takie gdybanie , a itak kupisz samochod ktory ci sie bardziej spodoba. ja osobiscie wybralbym saaba 9-5 super samochod :)
artopoo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Helmstedt DE

23 Maj 2011, 21:33

T4F to sillnik przystosowany do spalania bioetanolu.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

23 Maj 2011, 23:12

Dziękuję za nową porcję informacji :) W takim razie mogę chyba wnioskować, że 'dobry diesel nie jest zły'. A jeśli chodzi o wybór marki - pewnie większość z nas kieruje się estetyką i sentymentem. Przynajmniej tak jest w moim przypadku. Przejrzę jeszcze raz saaby i subaru, ale s60 chyba za bardzo przypadło mi do gustu z wyglądu, a że nie ma się w nim za bardzo do czego przyczepić, pewnie się zdecyduję. Tylko dobrać silnik. Lepszy D3 czy D5? (o ile ten drugi nie okaże się dla mnie za drogi)
bobobox
Nowicjusz

27 Cze 2011, 14:06

Jak Cię będzie stać to ja bym brał D5.
Przedstawiciel Volvo na Forum
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo
coronil
Początkujący

Miejscowość: Warszawa