Volvo s60 D3 vs Peugot 508 2.0 HDI

23 Mar 2019, 22:16

Cześć,

Po kilku miesiącach czytania, oglądania, myślenia itp. wybrałem 2 typy na auto, które chciałbym kupić. Z mojej wiedzy wynika, że oba są podobne pod kątem awaryjności, ekonomii, dynamiki itp. Jak chodzi o wygląd - oba mają dla mnie plusy i minusy. Volvo trochę ciasne i delikatnie starsze w środku, ale za to z klasą i świetne materiały. Peugot wygląda w środku troche nowocześniej, ale też bardziej plastikowo i wydaje mi się, że materiały troszkę gorsze.

Przechodzą do rzeczy: prosze o wszystkie informacje, ciekawostki itp. na temat obu aut i rekomendacje: które lepsze ? :)

Budżet ~40 k PLN, przebieg roczny 15 - 20 tysięcy 70% trasa.

Volvo s60 chciałbym z silnikiem D3 163km
Peugot 508 chciałbym z silnikiem 2.0 HDI 140 lub 163 km (czy jest tu duża różnica między tymi motorami?)

Z góry dziękuję za wszystkie komentarze :).

Pozdrawiam,
Janek
martyngal
Nowicjusz

23 Mar 2019, 22:22

martyngal napisał(a):które lepsze ?

Nie kupisz dobrego S60 za 40k więc zostaje 508 - gdzie również nie powybrzydzasz.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Mar 2019, 23:08

Dzięki za odpowiedź. Niemniej jednak raczej sie nie zgadzam. Poki co weryfikowałem 3 ogłoszenia, ceny od 38 do 41,5. 1 polski, 2 sprowadzone, wszystkim sprawdzilem historie pojazdu i dekodowalem VIN i nic podejrzanego. Oczywiście został etap weryfikacji auta w serwisie, ale sądząc po ilości ogłoszeń i takich wstępnych ocenach mysle, ze da sie cos znaleźć.

Pozdrawiam,
Janem
martyngal
Nowicjusz

23 Mar 2019, 23:19

martyngal napisał(a):eny od 38 do 41,5. 1 polski, 2 sprowadzone, wszystkim sprawdzilem historie pojazdu i dekodowalem VIN i nic podejrzanego.

Historię po VIN to sobie możesz sprawdzać w czasie serwisowania auta w ASO, czyli w sumie 2 pierwsze lata, A takie s60 za 40k ma 8
Invi
Forumowicz VIP

23 Mar 2019, 23:59

Powodzenia :)
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

24 Mar 2019, 12:54

@Rom - też uważasz, że bez sensu? TO co w takim razie z tymi wszystkimi autami jest nie tak? Z 2011r z przebiegiem 150 - 200 tys jest naprawdę dużo ofert. Wszystkie "kręcone" albo z poukrywanymi wadami? Czy może te auta się zaczynają po prostu sypać ? :)
martyngal
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Lexus LFA - 7 ciekawych faktów
    Kultowy Lexus LFA, jedyny w swoim rodzaju supersamochód japońskiego producenta aut luksusowych, został wyprodukowany w limitowanej serii liczącej tylko 500 egzemplarzy. To niezwykle wyrafinowane od strony technicznej ...

24 Mar 2019, 13:10

Auto używane to auto używane. Ma się psuć. Handlarz ma w interesie naprawić usterkę tanio i jak najwięcej zarobić. Chyba Cię to nie dziwi. Pomyśl...jeśli podpowiada Ci ktoś że za 40tys średnio będzie z wyborem dobrego 508 z dieslem to ile handlarz musiał za nie dać i co z nim było nie tak? Na zachodzie dobre auta też są w cenie...nikt tam debilem nie jest żeby za bezcen oddawać auto.
legler
Aktywny

Prawo jazdy: 04 05 2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nissan Primastar, Citroen C5FL
Silnik: 2.0 dCi, 2.0 Benzyna
Typ: Inny
Rok produkcji: 2007

24 Mar 2019, 13:36

legler - w 100% się z Tobą zgadzam. Dlatego po pierwsze unikam handlarzy. Staram się znaleźć auto, które jeździło już trochę u obecnego, prywatnego właściciela. Takie, które było serwisowane w jakimś solidnym warsztacie zajmującym się daną marką lub w ASO. Ewentualnie takie z salonu aut używanych. No i weryfikuję na mobile.de ile kosztuje w niemczech takie auto (podobne wyposażenie itp.). Jeżeli tam cena jest niższa niż w PL - wydaje mi się, że są szanse na brak niespodzianek. A do tej pory nie mam większych problemów ze znalezieniem takich aut. Dodatkowo są też egzemplarze z PL salonów z dobrą historią serwisową. Oczywiście - nie mają 100 tyś przebiegu ani 1 właściciela. To czego się boję, to że była jakaś większa awaria (remont silnika, skrzyni itp.), która została naprawiona na słabych częściach i "byle jak". Pewnie ciężko to będzie sprawdzić nawet przez wyspecjalizowany warsztat. Tak samo kończące się sprzęgło, dwumasa itp.
martyngal
Nowicjusz

24 Mar 2019, 13:47

Skrzyń klasycznych hydraulików jest sporo. Nawet fiat pakuje do tej pory takie skrzynki. DSG jest zajebiste w jeździe ale niestety serwis swoje kosztuje. Kiedy ją wybierałem automat głównie patrzyłem w kierunku Japonii. Oczywiście każdy automat nawetk klasyczny może się rozkraczuc przy niedbalstwie użytkownika ale przynajmniej jest to znośne dla portfela.
legler
Aktywny

Prawo jazdy: 04 05 2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nissan Primastar, Citroen C5FL
Silnik: 2.0 dCi, 2.0 Benzyna
Typ: Inny
Rok produkcji: 2007

24 Mar 2019, 17:24

Podam Ci przykład, miesiąc temu pomagałem przy V60 2011 rok, summum, 180tys przebiegu, pierwszy właściciel, auto z polskiego salonu z pewną historią serwisową, bezwypadkowe, sprawdzone w zaufanym serwisie. Cena 53tys., Taniej niż 45 tys to potencjalna mina w którą bardzo szybko wyłożysz kilka tysięcy. Więc sam odpowiedz sobie na temat czy warto.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

24 Mar 2019, 21:23

Wydaje mi się, że V60 są jednak nieco droższe. Trochę mnie dziwi Twój komentarz szczególnie w kontekście tego, że na mój post (wtedy jeszcze zastanawiałem się nad większą liczbą aut) ponad miesiąc temu odpisałeś, że 40k to OK budżet na D3 z początku produkcji 2010/2011. No cóż - pojeżdżę, poszukam, posprawdzam :). Póki co wychodzi na Twoje - dziś oglądałem 2 autka i wnętrza wyglądały jakby woziły górników pod ziemie (mega syf + mega zużycie). Mam nadzieję, że coś jednak znajdę. Mam na oku model z AAAuto. Za 41 tys, jest słabiej wyposażony, więc może jest ok :). Tylko w tym kontekście mam do Ciebie pytanie (bo chyba całkiem dobrze się znasz na Volvo) - czy jest możliwość dokupienia zestawu głośnomówiącego do takiego auta? Najlpiej takiego oryginalnego - z przyciskami na kierownicy itp., ale jeśli taki niemożliwy to jakiś inny sensowny? To jeden z 2 "bajerów" (poza czujnikami parkowania), które chciałbym mieć.

Dzięki! :)
martyngal
Nowicjusz

24 Mar 2019, 21:48

martyngal napisał(a):Mam na oku model z AAAuto.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

V60 słabiej trzymają cenę niż S60
Invi
Forumowicz VIP

24 Mar 2019, 21:55

V60 jest droższe ale nie aż tak bardzo. 40tys o których wspominałem wcześniej to naprawdę początek produkcji i bez szału. chcesz mieć sensowne auto to szukaj D4 lub D5 w momentum, R-design lub Summum, D3 z początku produkcji S/V60 nie należy do najlepszych rozwiązań.
Bez problemu dokupisz cały zestaw głośnomówiący Volvo, podłączenie jest proste bez większej ingerencji w auto, tak samo z czujnikami parkowania, pamiętaj tylko o adaptacji w kompie. Jest sporo dobrych niezależnych serwisów które to ogarniają.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

24 Mar 2019, 22:23

@Rom - wielkie dzięki! Przemyśle, może trochę zwieksze budzet albo poprzestanę na peugocie.

@Invi - jakies opinie / Ale doświadczenia? :-)
martyngal
Nowicjusz

24 Mar 2019, 22:37

martyngal napisał(a):@Invi - jakies opinie / Ale doświadczenia? :-)

Wystarczy, że wpiszesz w szukajkę aaa auto i masz lekturę na ładnych kilka dni. BTW logicznym jest, że przy takiej ilości aut nikt nie jest w stanie tego ogarnąć na należytym poziomie
Invi
Forumowicz VIP