Volvo S60 - jakie lpg?

10 Sty 2018, 22:04

Czy lepszym czy gorszym to się jeszcze okaże, jak auta w których jest zakładana zrobią poważniejsze przebiegi. Przy sq24 można to już realnie ocenić bo jest takich aut o przebiegu powyżej 100 tys. dość sporo. Przy sq32 byłyby to chyba tylko auta flotowe, bo sama instalacja montowana jest od ok 2 lat. Co do spalania, to tak jak pisze djkranc powinno być większe, nie wiem czy zawsze aż w takich proporcjach. To zależy od jazdy.
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG

12 Sty 2018, 19:35

Większe zużycie gazu wynika z tego iż gaz jest mniej kaloryczny, aby otrzymać odpowiedni skład mieszanki trzeba podać gazu więcej o 20-25% i nie ma na to wpływu styl jazdy.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

14 Sty 2018, 22:08

Czemu sądzisz, że gorszym? Masz może z tym styczność czy to ogólne zdanie ? No to sobie przeliczyłem no i w sumie montaż lpg powinien dość szybko mi się zwrócić... Flotowo nie jeżdżę ale zamierzam sporo km zrobić. Dobra Panowie planuję gazować auto, bo nie ma co tu czekać...
Lopedo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15- 0-1999
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4 140KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006

15 Sty 2018, 18:54

Uważam że gorszy bo mam z tym styczność, kiedyś to była jakoś i niezawodność teraz jedzie po wyrobionej opinii ale nie ma to już nic wspólnego ze starym brc.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

15 Sty 2018, 20:35

święte słowa :yes:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Skrzynia biegów: Automatyczna

17 Sty 2018, 19:47

Rzeczywiście sq24 od sq32 różniły się tylko sterownikiem, który był doposażony w dodatkowe funkcje ale producent też podkreślał, że wyjdą nowe reduktory i wtryski. Pytanie czy już wprowadzili jakąś poprawę bo minęły dwa lata od tego czasu. Ale według mnie dobrą zmianą w sq32 jest dostęp do oprogramowania przez konkretną licencję. Co miało skutkować wyeliminowaniu pseudo gazowników.
Bonzo12
Początkujący

Prawo jazdy: 08 06 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi A4 B7
Silnik: 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

17 Sty 2018, 20:43

Bonzo12 napisał(a):według mnie dobrą zmianą w sq32 jest dostęp do oprogramowania przez konkretną licencję

To jest w ogóle strzał w stopę, dla mnie nie ma głupszego rozwiązania. Pamiętajmy że klient montując instalację w samochodzie płaci za nią i ona należy do niego, ograniczanie do kilku warsztatów robi się monopolem. To że warsztat gazowy nie montuję brc nie znaczy że nie jest dobry w swoim fachu a przez jakieś dziwne licencję nawet nie może jej serwisować. Co w przypadku jak ktoś kupi auto z taką instalacją nie może pojechać do swojego gazownika tylko do "autoryzowanych" serwisów co jak dobrze wiemy nie musi się wiązać z jakością ich usług.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Sty 2018, 23:43

Powiem Wam, że ile ludzi tyle opinii, no ale zobaczymy co to będzie. Z tym serwisem widzę różnie jest ale moim założeniem będzie serwis + montaż u jednego. By on to do końca poprowadził... Opinie mnie przekonały i montuję lpg od Brc. Jak odbiorę auto dam znać co i jak...
Lopedo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15- 0-1999
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4 140KM

21 Sty 2018, 18:17

Napisz jeszcze ile kosztuję Cię montaż tej instalacji i koniecznie wrzuć fotki z montażu.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

21 Sty 2018, 21:11

djkranc napisał(a):
Bonzo12 napisał(a):według mnie dobrą zmianą w sq32 jest dostęp do oprogramowania przez konkretną licencję

To jest w ogóle strzał w stopę, dla mnie nie ma głupszego rozwiązania. Pamiętajmy że klient montując instalację w samochodzie płaci za nią i ona należy do niego, ograniczanie do kilku warsztatów robi się monopolem. To że warsztat gazowy nie montuję brc nie znaczy że nie jest dobry w swoim fachu a przez jakieś dziwne licencję nawet nie może jej serwisować. Co w przypadku jak ktoś kupi auto z taką instalacją nie może pojechać do swojego gazownika tylko do "autoryzowanych" serwisów co jak dobrze wiemy nie musi się wiązać z jakością ich usług.

Tylko teraz należy też brać pod uwagę, że nie każdy chce jeździć od warsztatu do warsztatu i szukać kogoś kto mu poda przyczynę usterki ( najlepiej trafną ). Skąd mam wiedzieć, że jakiś gazownik za rogiem marketu jest dobry ? A w tym przypadku, właściciela nic nie interesuje oddał auto komuś kto się tym zajmuje fachowo i tam ma mieć to zrobione. A serwisów na pewno w całej pl nie brakuje.
Zgodziłbym się z Tobą tylko nie każdy ma swojego gazonika.
Bonzo12
Początkujący

22 Sty 2018, 20:52

Bonzo12 napisał(a): A w tym przypadku, właściciela nic nie interesuje oddał auto komuś kto się tym zajmuje fachowo

Tak samo nie masz gwarancji że ktoś kto ma dostęp do programu jest fachowcem, i koło się zamyka. W każdym razie życzę powodzenia właścicielowi bo na pewno mu się przyda. Tak jak prosiłem o fotki z pod maski i cenę instalacji bym poprosił jeszcze.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Sty 2018, 19:50

djkranc napisał(a):
Bonzo12 napisał(a): A w tym przypadku, właściciela nic nie interesuje oddał auto komuś kto się tym zajmuje fachowo

Tak samo nie masz gwarancji że ktoś kto ma dostęp do programu jest fachowcem, i koło się zamyka.

Prawda ale papier na to posiada, a potencjalny klient w większości przypadków wybierze kogoś takiego. Tak jak pisałem nie każdy niestety ma dostęp do dobrych fachowców i czymś musi się kierować.
Bonzo12
Początkujący

24 Sty 2018, 21:28

Bonzo12 napisał(a):Tak jak pisałem nie każdy niestety ma dostęp do dobrych fachowców i czymś musi się kierować.

Każdy producent instalacji gazowych ma taką sieć warsztatów które poleca, także nie problem wybrać odpowiedni warsztat w swojej okolicy.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

11 Lut 2018, 16:13

to co powiesz na nowe zasady gwarancji w Stagu? http://www.ac.com.pl/pl-warsztat-homolo ... -gwarancji, dlaczego ograniczyli gwarancję do jednego zakładu montażowego
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6

12 Lut 2018, 21:02

lotek33 napisał(a):to co powiesz na nowe zasady gwarancji w Stagu? http://www.ac.com.pl/pl-warsztat-homolo ... -gwarancji, dlaczego ograniczyli gwarancję do jednego zakładu montażowego

Ty na prawdę nie wiesz o czym piszesz, albo nie wiesz na jakiej zasadzie działa gwarancja instalacji LPG w aucie. ZAWSZE gwarantem jest warsztat montujący, i to on ponosi odpowiedzialność za jakość montażu czy doboru komponentów, dlatego tak ważne jest aby wybrać odpowiedni warsztat.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika