Volvo S60 - kilka pytań technicznych

08 Sty 2011, 16:51

Witam.
Szykuję się do zakupu S60 z pierwszych wypustów z silnikiem diesla i mam kilka pytań technicznych odnośnie tego auta, może ktoś będzie w stanie rozwiać moje wątpliwości ;)

1. Jakie sa typowe bolączki S60, jak i ich silników diesla ?
2. Czym sie różni konstrukcyjnie silnik 2,4 D5 (164KM) od 2,4 D (130KM)?
3. Jak jest z trwałością zawieszenia S60? Czy jest to zawieszenie wielowahaczowe??
LukasVanElvis
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

09 Sty 2011, 20:14

Z wad S60? Jak dla mnie:
- mało miejsca na nogi na tylnej kanapie
- brak 6 biegu
- mały skręt

Z kosztowanych napraw: kolo dwumasowe. Poza tym na allegro mozna znalezc sprzedawce, ktory posiada oryginalne czesci Volvo w super cenach.

Diesel D5 163KM - fantastyczna jednostka napedowa.
Ostatnio edytowany przez robert7, 11 Sty 2011, 21:59, edytowano w sumie 1 raz
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

10 Sty 2011, 10:46

Odpuść sobie jednostkę 130-konną- jest po prostu za słaba. Koniecznością jest sprawdzenie przed zakupem dwumasówki i turbiny. Do wad S60 można też zaliczyć słabą widoczność z tyłu(po jakimś czasie przyzwyczajasz się :wink: )
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

10 Sty 2011, 23:01

robert7, sa przecież wersje ze skrzynia 6-biegową.

pinio124, mówisz że za słaba, no może fakt, ale czym ten silnik różni sie od D5? Ma tylko mniejsze turbo, czy różnic jest więcej??
LukasVanElvis
Nowicjusz

10 Sty 2011, 23:04

LukasVanElvis napisał(a):robert7, sa przecież wersje ze skrzynia 6-biegową.

Chyba po lifcie i z moca 185KM.
robert7
Początkujący

11 Sty 2011, 17:48

Niekoniecznie, zdaje mi sie ze widziałem wersje 6-biegowe z silnikiem D5 z poczatku produkcji, chcoiaż ręki sobie nie dam uciąć ;)

W sumie to nic nowego mi nie powiedzieliście ;) Wie ktos może ciut więcej o tym aucie??
LukasVanElvis
Nowicjusz

12 Sty 2011, 12:03

Nie ma 6 biegów sprzed FL.

A co chcesz wiedzieć? Ja zrobiłem S60tkami kilkanaście tysięcy kilometrów, zadaj konkretne pytanie i otrzymasz odpowiedź.
robert7
Początkujący

12 Sty 2011, 15:50

Chciał bym wiedziec jakie przebiegi wytrzymuje koło dwumasowe w D5, jak jest z usterkowością zawieszenia: jak szybko zużywają sie tuleje jak i same wahacze, jakiej firmy oryginalnie wahacze zastosowało Volvo w S60, jakie typowe usterki mechaniczne lub elektryczne nękają S60?

Na poczatek tyle ;P
LukasVanElvis
Nowicjusz

12 Sty 2011, 23:55

LukasVanElvis napisał(a):Chciał bym wiedziec jakie przebiegi wytrzymuje koło dwumasowe w D5, jak jest z usterkowością zawieszenia: jak szybko zużywają sie tuleje jak i same wahacze, jakiej firmy oryginalnie wahacze zastosowało Volvo w S60, jakie typowe usterki mechaniczne lub elektryczne nękają S60?

Na poczatek tyle ;P

Wszystko zalezy od osoby i sposob eksploatacji auta, ale mozemy przyjac takie dane:
- kolo dwumasowe ok 200 000km (kupujac auto- zwroc uwage na ten element)
- nie mam pojecia jakie byly wahacze na pierwszy montaz
- po 20tys zrobilem remont zawieszenia (laczniki, wahacze, tuleje), ale nie mam pojecia ile wczesniej byly juz uzywane, wg mnie zawieszenie w Volvo jest bardzo wytrzymale
- mechaniczne usterki - standard diesli, czyli dwumas, wtryskiwacze (nie sugeruj sie przebiegiem 180 000km, w rzeczywistosci auta maja 300 w gore- oczywiscie, ze sa wyjatki, ale wtedy cena rowniez jest wyjatkowa)
- elektryczne - wyswietlacz komputera pokladowego, fabryczne radia czasami nie sa do konca sprawne
robert7
Początkujący

13 Sty 2011, 19:05

robert7, no i to jakies konkrety :)
Powiedz jeszcze ile Cie wyniósł remont zawieszenia?

Orientuje sie moze jeszcze ktoś czy jednostki benzynowe volvo S60 2,4 o mocy 140 i 170KM maja koło dwumasowe, czy zwykłe??

Sprawa wygląda tak, że mam do wydania 23tys zł i waham się czy kupić za to diesla czy benzynkę wolnossącą z silniczkiem 2,4. Auto z silnikiem na Pb bedzie mniej zmęczone i większe prawdopodobieństwo że ma realny przebieg 200 tys.zł. W przypadku benzyny pojexdził bym trochę odłożył trochę grosza i założył LPG. Ogólnie wydaje mi sie ze rozsądniejszym wyborem będzie zainwestowanie w 2,4B (o ile mozna nazwać rozsądkiem kupowanie Volvo), zajeżdżony diesel zje mnie kosztami ewentualnych napraw, na które mnie nie narazi wolnossąca benzyna.

Biorac pod uwage to co napisałem wyżej, jak myślicie pakować się w diesla za 23 tys?? Pomijając wszystkie zalety D5 i kierując się rozsądkiem.
LukasVanElvis
Nowicjusz

23 Mar 2011, 11:06

Tak jak piszesz zajechany diesel niestety ale palu bardzo dużo więc trzeba tutaj uważać ciężko coś doradzić w tej sytuacji.
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo.
faldurf
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warsaw