Volvo S60, Saab 9-3 czy Alfa 159 - za 20-22 tys.?

28 Maj 2013, 14:07

Nie no, Lexus cholernie dużo pali, odpada...Właśnie przejrzałem oferty na Autoscout24, roczniki 2002-2004 są dostępne, ale blisko 14l Pb/100 km to przesada:/...

Zaomniałem dodać na początku, że interesuje mnie skrzynia manualna. Tylko.
Saab 9-3. Cud motoryzacji...
pooh77
Nowicjusz

Auto: Nie mam

28 Maj 2013, 14:14

pooh77 napisał(a):Nie no, Lexus cholernie dużo pali, odpada...Właśnie przejrzałem oferty na Autoscout24, roczniki 2002-2004 są dostępne, ale blisko 14l Pb/100 km to przesada:/...

Źródło wiedzy gitarowe. Tak trzymaj :ok: . 14l pb oj to chyba przy 240km/h bo GS430MKII V8 spalił mi 12,5l przy prędkości 160-230km/h w 4os z klimą w trasie więc twoje niusy są delikatnie mówiąc głupie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

28 Maj 2013, 14:26

Głupie? Troszkę się zapędziłeś, to nie moje "niusy" tylko takie są dane na Autoscout, przy jeździe miejskiej. A w większości sytuacji będę się poruszał po mieście.

Natomiast jeśli chodzi o LS200 i tego GS to nie ma żadnej oferty, więc nawet nie mam czego porównać :/...

Przy okazji - dobra oferta, czy raczej śmierdząca"

[link do AutoScout24 wygasł]
pooh77
Nowicjusz

28 Maj 2013, 16:50

pooh77 napisał(a):Głupie? Troszkę się zapędziłeś, to nie moje "niusy" tylko takie są dane na Autoscout, przy jeździe miejskiej. A w większości sytuacji będę się poruszał po mieście.

Natomiast jeśli chodzi o LS200 i tego GS to nie ma żadnej oferty, więc nawet nie mam czego porównać :/...

Przy okazji - dobra oferta, czy raczej śmierdząca"

[link do AutoScout24 wygasł]? ... asrc=st|fs

A tak to wszystko ok???
Zastanów się co wklejasz a potem zadaj pytanie.
W temacie napisałeś że " wydanie 20k to nie rurka z kremem" po czym typujesz największe psujaki na rynku.
Ktoś Ci proponuje ISa więc przybliżyłem Ci temat a Ty walisz głupotami w stylu że na autoscut24 napisali spalanie 14l a co najlepsze interesujesz się (wklejasz link) auta 260KM turbo które spali 30% -50%więcej niż IS200/IS300/GS300 narzekając na ich spalanie.
Co ciekawe Twoja skarbnica wiedzy wpisała że saab 9-5 2,3T 260KM spali w cyklu mieszanym 8,9l :mrgreen: a jak cena ...rewelka.
Jeżeli nie chcesz słuchać to nie zadawaj pytań tylko bazuj na opowieściach ludzi sprzedających samochody no i naucz się korzystać z autoscout24.

P.S

Fakt też nie znalazłem LS200 ale zresztą modeli Lexa nie zauważyłem problemów :D
szybki
Moderator - Tuning

28 Maj 2013, 17:02

szybki napisał(a):bo GS430MKII V8 spalił mi 12,5l przy prędkości 160-230km/h w 4os z klimą w trasie więc twoje niusy są delikatnie mówiąc głupie.

No ok. Ale szybki sam wiesz że takie samochody dużo lepiej wypadają w trasie. Podejrzewam że o spalanie 13/14 litrów W MIEŚCIE dla IS300 nie trzeba się specjalnie starać.

Saab 9-5 2.3 T??? Nie spali mało...

ALE PANOWIE, ZAWSZE WSZYSTKO ZALEŻY OD NOGI/STYLU JAZDY.

Według autocentrum 2.3 T z saab'a 9-5 pali tyle co 2.8 w e46.

A może BMW? Jako alternatywa dla LEX'a? 2.8 e46 Można spokojnie złapać w tym budżecie w ładnym stanie.

[link do autocentrum.pl wygasł]

[link do autocentrum.pl wygasł]

[link do autocentrum.pl wygasł] - :( tutaj dużo nie poczytasz.

E46 2.8 W COUPE sprzedawał ostatnio mój znajomy w bardzo ładnym stanie. Sprzedał za nie całe 19 tysięcy. Była warta tych pieniędzy. Była bardzo zadbana.

A IS'ów i GS'ów na rynku trochę się znajdzie, bez przesady... Ja w 3 minuty znalazłem około 60 sztuk.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

28 Maj 2013, 17:38

Vermin napisał(a):Podejrzewam że o spalanie 13/14 litrów W MIEŚCIE dla IS300 nie trzeba się specjalnie starać.

Nigdy nie osiągnąłem takiego wyniku IS200/300 więc może upalając albo stojąc w korku godzinę osiągniesz 14l ale nie zwykłą jazdą. GS430MKII jak go dociśniesz tak na max. w mieście to spali 14,5-15l tylko wykorzystujesz 440Nm i 280KM.

P.S
Ostatnio używałem sporo IS250 V6 AWD (4x4)który palił bez szaleństw 10,5l a jadąc szybciej 11,5l a szybciej tzn. autostrada i powyżej 160km/h cykl mieszany.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak i gdzie kupić części do samochodu?
    Każdy kierowca, niezależnie od tego, jakiego auta jest właścicielem, staje przed koniecznością zakupu nowych części do samochodu. Zazwyczaj jest to wynik normalnej eksploatacji części, a czasem jest to wymuszone przez kolizję ...

28 Maj 2013, 19:30

Szybki, gdybym nie chciał czerpać wiedzy od Was, forumowiczów, to na pewno nie zakładałbym tematu, jak widzisz - jest inaczej.

Co nie daje Ci prawa do walenia inwektywami i udawania najmądrzejszego we wszechświecie. Chcesz pomóc? Ok, cieszy mnie to niezmiernie, ale nie zachowuj się jak właściciel BMW, który strzela fochy gdy właściciel Mercedesa mówi, że ma lepsze auto...

14l/100km to dane ze skauta, owszem, ale skąd mam niby wiedzieć, czy są prawdziwe czy nie? Masz inne dane? To świetnie, chętnie poczytam i się dokształcę, nie pozjadałem wszystkich rozumów i nie będę się przy niczym upierał.

A tak w ogóle, to poza Alfą, nie ma właściwie ani słowa we wszystkich postach n/t dwóch pozostałych aut, kilka słów jedynie o Saabie. Ciekawi mnie więc również opinia o Volvo.

Vermin, szukałem tych aut tylko na AS24, nie wiem jak gdzie indziej, sprawdzę na pewno:). BMW też przeglądałem...jestem jednak chyba do nich uprzedzony (złe skojarzenia:/?), no i pojemność, jaką się interesuję to do 2.0, tego Saab'a 2,3 to się lekko rozpędziłem :P, cena mnie zmyliła :).

P.S. Do posługiwania się AS24 trzeba posiąść jakąś tajemną wiedzę? Ciekawe...Jeśli, wg Ciebie, nie potrafię się posługiwać portalem, to może mnie uświadom? Nie będę więcej Cię obrażał głupimi pytaniami, o Panie...

Jeszce jedna rzecz - panowie, nie interesuje mnie samochód w automacie :(...
Ostatnio edytowany przez pooh77 28 Maj 2013, 19:41, edytowano w sumie 2 razy
pooh77
Nowicjusz

29 Maj 2013, 01:48

pooh77 napisał(a):ale nie zachowuj się jak właściciel BMW, który strzela fochy gdy właściciel Mercedesa mówi, że ma lepsze auto...

Bo właściciel Mercedesa się myli :D :D :D.

pooh77 napisał(a):Vermin, szukałem tych aut tylko na AS24, nie wiem jak gdzie indziej, sprawdzę na pewno:). BMW też przeglądałem...jestem jednak chyba do nich uprzedzony (złe skojarzenia:/?), no i pojemność, jaką się interesuję to do 2.0, tego Saab'a 2,3 to się lekko rozpędziłem :P, cena mnie zmyliła :).

No to szkoda że jesteś uprzedzony bo to świetne samochody, a budżet idealny na E46 :D. No ale co zrobić... Trudno ;).

Lexus'ów szukałem na tablica.pl . Niestety nie ma tam marki "LEXUS" w opcjach wyszukiwania "po marce", więc musisz wejść w motoryzację -> samochody osobowe -> wpisać LEXUS po prostu w tej wyszukiwarce i wsadzić swój przedział cenowy... To tyle :). Albo poszukaj na alledrogo ewentualnie.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

29 Maj 2013, 06:19

BMW...moze...? A jakie - 316, 318 czy 320? Czy nie ma to wiekszego znaczenia?

Kurcze...z tym Lexusem jest jeden problem - to juz bylby nastoaltek, a tego wolalbym uniknac:/...No i powtarzam raz jeszcze: NIE DLA AUTOMATOW! Czyli jesli Lex to tylko IS200. A na samochod tej marki w odpowiednim wieku mnie nie stac:(.

Panowie, i panie, byc moze;) - potrzebna mi Wasza opinia o dwoch pozostalych autach, wymienionych w tytule. Ewentualnie skusilbym sie na BMW, tak mocno popierane przez kolege Vermina:). Wszystko tak naprawde zalezy od okazji, na jaka sie natkne. Znajde dobre BMW - bedzie BMW, wpadne na Saaba - pewnie bedzie to Saab...

Na dzien dzisiejszy NA PEWNO rezygnuje z Alfy - tylko cud moglby to zmienic (albo przyplyw gotowki u mnie, ale to rownorzedne z cudem:p), co z reszta - sie okaze.

Pozdrawiam z ranca:).
pooh77
Nowicjusz

29 Maj 2013, 09:37

Volvo s60 z jasna tapicerka też znajdziesz. I tak samo świetnie wygląda jak SAAB.
Oba samochody sugerowanie przez ciebie są bardzo dobre, tylko dobry model sobie wypatrz no i oczywiście z dobra jednostka napedowa
Co do twoich typów Polecam SAAB 2.0T 9-3 świetnie się prowadzi i pod gazem nie ma z nim problemów a volvo to diesel 2.2
Co do lexa IS200 udany model, natomiast nie polecam tu diesla 2.5. Jak większość będzie u ciebie tryb miejski to raczej skup się na tych 3 modelach. Ewentualnie jak ktoś zna jakiś fajny motor volvo w benzynie to niech się wypowie bo ja nie mam zdania na temat silników benzynowych w volvo.
leasing
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: AUDI

29 Maj 2013, 12:08

Bezwypadkowa Alfa z niskim przebiegiem z początku produkcji tj 2006r. to w Niemczech wydatek po sprowadzeniu i opłatach przynajmniej 40 tys zł.

Volvo S60 też tanie nie jest.

Jedynie Saab 9-3 z lat 2002-2004 można wyrwać za 22 tys w fajnym stanie.

Nie mówię o rynku polskim bo tu same łupy. Oprócz tych od pierwszych właścicieli z polskiego salonu, lub po leasingu.
IPman
Początkujący

Auto: Maserati 3200GT
Silnik: 3,2 368KM
Paliwo: Inne

29 Maj 2013, 13:57

Gwoli scislosci - 159 robiona jest od 2005 roku i mozna znalezc w okolicach 20 tysi spokojnie, Druga sprawa to ich stan, na odleglosc sie tego nie stwierdzi:)

[link do mobile.de wygasł]

i zadna nie jest z Wloch.

Volvo faktycznie drogie:/...wiec raczej odpada rowniez:

Zostaje Saab, ktory moim zdaniem wyglada swieetnie i spelnia moje oczekiwania :). Moze ewentualnie jeszcze AudiA4 w czarnej tapicerce, BMW...jesli znajde fajne. Tylko tu nie wiem, czy 316,318 czy 320.

Dzieki za odzew:).
pooh77
Nowicjusz

29 Maj 2013, 14:59

ehh,

Dałeś sortowanie od najtańszych z czego jedna jest z polski, a dwie pozostałe z komisów plus jedna najtańsza z rąk prywatnych. Lwia część zaczyna się od 30 tysięcy, i to tak najmniej popularny silnik 1.9JTS który ma bezpośredni wtrysk więc nawet jak z transportem i opłatami wyjdzie mu 35 tys, to instalacja gazowa będzie kosztować około 4-5 tys. Chyba że nie przeszkadza mu spalanie 9-10 litrów benzyny w trybie 50/50 .

Druga sprawa jeśli on chce wydać 20-22 na Alfe, która w benzynie najtańsza na niemieckim mobile kosztuje 20 tys (i nie jest ich dużo bo kilka kilkanaście sztuk). a w Polsce można dostać już od 19 tys w dieslu w bogatej opcji, w dieslu z niskim przebiegiem, to ja nie wiem jakiego łupa musiał handlarz kupić żeby opłaciło mu się to sprowadzić i sprzedać z zyskiem.

IPman
Początkujący

29 Maj 2013, 15:03

Witam.Z tego co widzę interesują Cię auta od 2004r, i w kwocie do 22tys, i z tych marek co podałeś to raczej trudno jest znalezc coś sensownego. Sam przymierzam się do czegoś w tym przedziale, i przyznam że nie jest łatwo. Trzeba też spojrzeć czy chce się potem gazować auto.
Volvo to fajne, trwałe i wygodne auta, a jedynie słuszny silnik benzynowy, i ekonomiczny jak na to auto to 2,4 ( 140-170KM). Obawiać się można jedynie samego serwisu i części-koszty.
Saab? wiem tyle że dzieli wspólną płytę z Vectrą C, i oby nie jej wadliwą elektryke, za to silniki dość dobre.
Jak widać wybór nie jest prosty i łatwy, trzeba iść na kompromisy-cena, rocznik, silnik, ekonomika.
A sam bym dowiedział sie trzegoś na temat Citroena c5 benzyna od 2005r, bo każdy krytykuje, nie znając go nawet, tylko wiedząc tyle że jest to francuz. :unsure:
Pozdrawiam
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg

29 Maj 2013, 15:15

Bo porostu chcecie dużo, młodo i tanio. Mikołaj dopiero w grudniu.

Zdajecie sobie sprawę że nie będzie was stać na porządny serwis tych samochodów, a nie daj boże w razie awarii będziecie się zapożyczać. Będziecie jeść chleb z margaryną. I pewnie mówicie sobie, o znalazł się mądry. Ale wystarczy mieć rozum i myśleć. Że utrzymanie samochodów klasy D Premium, nie jest tanie.

Znam takich co kupują wypasione BMW, Audi za 20 tys jak jak najtaniej i jak najmłodszy.
Potem kupują opony bieżnikowane lub używane bo ich nie stać na nowe, przeczesują allegro i szorty w poszukiwaniu jak najtańszych części bo w sklepie za drogie! Ale i tak najlepszy był kumpel który jak padła turbosprężarka sprzedał auto bo nie miał na regeneracje.

W Polsce jest zasada postaw się a zastaw się.
IPman
Początkujący