Volvo S80 2.5TDI nie odpala

24 Wrz 2019, 15:25

Volvo s80 2.5TDI 140KM 2000r. automat przez miesiąc stało z wyciągniętym akumulatorem. Teraz chciałem odpalić, podłączyłem akumulator wlałem 8l paliwa no i nie dało rady odpalić. Kręci kręci i nic poza tym. Jeśli psikne samostartem to oborty idą na full ale obrotomierz pokazuje i tak 0 i od razu gaśnie. Wcześniej odpalał bez problemu chyba że stał minimum 1 dzień to musiałem przytrzymać ok 2 sekundy na rozruszniku a teraz już 2 razy rozładowałem akumulator od tego kręcenia i nie odpala. W czym może być problem?
kraskeusz
Początkujący

Zdjęcia: 316
  • 24 Wrz 2019, 23:27

Spróbuj podłączyć akumulator i daj mu trochę czasu np. godzinę lub dłużej zanim odpalisz. Dopiero wtedy zobacz co będzie się działo.

Czy jak podłączyłeś akumulator po tak długim postoju zauważyłeś jakieś problemy np. z kontrolka mi lub z czymś innym?

kraskeusz napisał(a):wlałem 8l paliwa
    To nie było paliwa w baku?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

25 Wrz 2019, 15:07

Akumulator już kilka dni podpięty i dalej nie odpala. Paliwa było bardzo mało max 1l więc musiałem dolać.
    kraskeusz
    Początkujący

26 Wrz 2019, 12:10

kraskeusz napisał(a):Paliwa było bardzo mało max 1l więc musiałem dolać.
    W takim układzie musisz dobrze odpowietrzyć układ paliwa być może w tym jest problem, że sam tego nie potrafi zrobić. I tu kręcenie nie pomoże nawet jak będziesz miał pełny bak.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

26 Wrz 2019, 14:52

A w jaki sposób to odpowietrzyć?
    kraskeusz
    Początkujący

30 Wrz 2019, 13:19

W tym silniku pompa w baku była montowana chyba od 2001 roku i wtedy potrafiła sam się odpowietrzyć. U ciebie najprościej trzeba by było zalać filtr paliwa olejem napędowym i powinien odpalić, po chwili może zgasnąć na chwilę ale ponowne odpalenie nie powinno sprawiać już większych problemów.
    Dalej już powinien sam się do końca odpowietrzyć.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Renault ZOE - limitowana seria STAR WARS
      Renault świętuje partnerską współpracę z producentami STAR WARS™ i prezentuje limitowaną serię swojego najbardziej awangardowego samochodu ZOE, który jest liderem wśród samochodów elektrycznych ...

07 Paź 2019, 22:10

Ok dzięki jutro spróbuje tak zrobić i zobaczę czy odpali.
    kraskeusz
    Początkujący

19 Paź 2019, 23:26

Zrobiłem tak i dalej nie odpalił aż padł akumulator. Naładowałem akumulator kupiłem plaka i na plaku odpala ale gdy przestane psikac to od razu gaśnie. Już 4 razy padł mi akumulator i zużyłem 2 plaki. Ropa pojawiła się w tych wężykach które idą do wtrysków (na początku z bomblami powietrza) ale w dalszym ciągu kreci i nic więcej. Co dalej z tym robić?
    kraskeusz
    Początkujący

23 Paź 2019, 18:48

Pomoże ktoś? Potrzebuje jak najprędzej odpalić samochód ponieważ samochód którym aktualnie jeżdżę za kilka dni bede sprzedawał i chciałbym jeździć volvo ale już mi ręce opadają poniewaz nie wiem co zrobić żeby odpalił.
    kraskeusz
    Początkujący

10 Lis 2019, 17:25

Widać że układ Ci się zapowietrza i chyba samemu sobie z tym nie poradzisz. Być może jest za niskie ciśnienie paliwa i przez to ma problem z paleniem.
    Może problem z wtryskami, ciężko tu coś więcej powiedzieć nie robiąc diagnostyki.
    Cichy77
    Forumowicz VIP